|

Zap Kampı yerle bir

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'a yönelik sınır ötesi operasyonları devam ediyor. Türk F-16 uçakları Kuzey Irak'ta PKK'nın Zap kampını yerle bir etti. Mehmetçik, Kandil için ABD'den gelecek mayın haritasını bekliyor.

Bilal Çetin
00:00 - 25/10/2007 Perşembe
Güncelleme: 02:06 - 25/10/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Zap Kampı yerle bir
Zap Kampı yerle bir

21 Ekim'deki terör saldırısının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'a yönelik sınırötesi operasyonları devam ediyor. Diyarbakır'dan kalkan F-16 uçaklarının Kuzey Irak'taki PKK kamplarının yerle bir ettiği bildirildi. Operasyonlarda F-16'ların özellikle Zap kampını hedef aldığı ve Türk F-16'larının kampı yerle bir ettiği öğrenildi. F-16 uçaklarının hedefindeki kamplar arasında Hakurki Kampı, Hınere Kampı, Lolan Kampı ve Metina Kampı'nın yerle bir edildi. F-16 uçaklarının saldırılarına Skorsky helikopterleri ile yapılan saldırılarla destek verildiği de bildirildi. F-16 uçaklarının sınırdan 50 kilometre içeriye girerek PKK'lıların bulunduğu bölgelere nokta atışları yaptığı da belirtildi.

SİVİLLERİ KALKAN YAPTILAR

Kuzey Irak'taki PKK teröristlerinin bölgedeki köylerde yaşayan sivil halkı kalkan olarak kullandığı öğrenildi. PKK'lıların köylere sığınarak sivil halkın arasına karıştığı ve sivil halkı kalkan olarak kullandığı bilgisi Türk güvenlik birimlerine ulaştı. Bu nedenle Kuzey Irak'taki yerleşik köylerin vurulmaması talimatının verildiği öğrenildi. PKK'nın kullandığı yerleşik kampların vurularak lojistik desteğinin bitirilmesi amaçlanıyor.

HARİTA ABD'DE

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin asıl hedefinde ise Kandil Dağı'nda PKK kampları oluşturuyor. Türkiye sınırından yaklaşık 90 kilometre ileride bulunan Kandil Dağı kampına hava harekatı ile birlikte kara harekatının birlikte yapılacağı öğrenildi. Kara harekatının yapılabilmesi için bölgedeki mayınlarla ilgili haritalar ABD'den istendi. Kandil Dağı'na kadar olan bölgeye PKK'nın mayın döşediği bu mayınların uydu görüntülerinin ve haritalarını ABD'de olduğu öğrenildi. Mayın haritasını elde etmeden yapılacak kara harekatında büyük zayiat verileceği bildirildi.

HAVA TRAFİĞİ YOĞUNLAŞTI

Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik sınır ötesi harekatı kapsamında Diyarbakır'da hava trafiği arttı. Diyarbakır'da önceki geceden itibaren bomba yüklü F-16 savaş uçakları peş peşe havalanıyor. Diyarbakır'dan kalkan savaş uçakları Kuzey Irak sınırındaki PKK kamplarını bombalıyor. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in dün gece 'F-16'larla sıcak takibin yapıldığı' yönünde açıklama yaptığı saatlerden itibaren Diyarbakır savaş uçaklarının yoğun trafiğine sahne oluyor.


Teröristlerin yuvalarına bomba yağıyor

Teröristlerin etkisiz hale getirilmesi ve bölgeden temizlenmesi amacıyla başlatılan operasyona havadan da destek sağlanıyor. Operasyona hava desteği sağlayan Skorsky ve Kobra helikopterlerinin yanısıra Diyarbakır'dan kalkan savaş uçakları da, gerçekleştirdikleri sortilerle teröristlerin yuvalarına bombalar yağdırıyor.


İncirlik de hareketlendi

Adana'nın Yüreğir ilçesine bağlı İncirlik beldesindeki ABD'ye ait hava üssünde hareketlilik yaşanıyor. Sabah saatlerinde başlayan hareketlilik gün içinde artarak devam etti. Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı 6 adet F-16 savaş uçağı ardarda İncirlik Üssü'nden kalktı. Üste yaşanan hareketlilik bunlarla da sınırlı değil. Üsteki askeri araçların hareketliliği de gözlendi.


ABD'li generaller sınırda

Irak'taki işgal gücünün ABD'li komutanları General Mixon ve General Hertling, sınırdaki hareketlilik hakkında görüşmelerde bulunmak üzere dün Türkiye sınırı yakınlarındaki İbrahim Halil gümrük kapısını ziyaret etti. Kuzey Irak'taki Kürt kaynaklarına göre, generaller, İbrahim Halil Gümrük Müdürü Hamit Ali ile bir araya geldi. Görüşmede Türk askerinin sınırı geçme yönündeki iddiaları ve bölgedeki güvenlik durumu ele alınarak tartışıldı. Generaller sınırdaki son durum hakkında geniş bilgi aldıktan sonra, Hewler'de Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Erbil İl Teşkilatı sorumlusu Pıştivan Sadık'la görüştü.



16 yıl önce