|

Zirve'nin kilit ismi Ergenekon'da

Malatya'daki Zirve Yayınevi katliamını azmettirdiği ileri sürülen dönemin Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger ile uzman Çavuş Mehmet Çolak Ergenekon'da gözaltına alındı. Ülger'in Ergenekon sanıklarıyla yaptığı telefon görüşmeleri dinlemeye takıldı.

Fatih İnci
00:00 - 13/03/2009 Cuma
Güncelleme: 00:51 - 13/03/2009 Cuma
Yeni Şafak
Zirve'nin kilit ismi Ergenekon'da
Zirve'nin kilit ismi Ergenekon'da

Zirve Yayınevi katliamı sırasında Malatya Alay Komutanı olan emekli Kurmay Albay Mehmet Ülger, Ergenokon soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Albay Ülger'in Ergenekon sanıklarıyla telefon dinlemelerine takıldığı ortaya çıktı. Malatya katliamı dava dosyasına konan bir ihbar mektubunda Ülger, saldırının azmettiricisi olarak suçlanıyor. Ülger'in gözaltına alınması Zirve katiamında Ergenekon bağlantısıyla ilgili ilk somut gelişme olarak yorumlandı.

Emekli Albay Mehmet Ülger, dün sabah erken saatlerde Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince Ankara'daki evinde gözaltına alındı. Evindeki bazı belgelere el konulan Ülger, soruşturmanın yürütüldüğü İstanbul'a gönderildi.

ZİRVE KATLİAMI'NDA TANIK

Ülger'ın adı kamuoyunun gündemine 18 Nisan 2007'de Malatya'da Alman Tilmann Geske, Uğur Yüksel ve Necati Aydın'ın öldürüldüğü Zirve Yayınevi katliamıyla gündeme geldi. O dönemde Jandarma İl Alay Komutanı olan Albay Ülger hakkında çok sayıda ihbar mektubu bulunuyor. Dava dosyasına konan ve bir subay tarafından gönderildiği ileri sürülen ihbar mektubunda saldırganların Albay Ülger tarafından azmettirildiği öne sürülmüştü. Zirve Yayınevi davasının 20 Şubat'taki duruşmasında mahkeme Ülger'in tanık olarak dinlenmesine karar vermişti. Ülger'in ilk ifadesinde o dönemde emrinde çalışan ve Malatya sanıklarını yönlendirdiği ileri sürülen Uzman Çavuş Mehmet Çolak'ın kendisinden daha üst makamlardan emir almış olabileceğini söylediği ileri sürüldü.

ERGENEKON'DA DİNLEMEYE TAKILDI

Albay Ülgen'ün Ergenekon soruşturması çerçevesinde gözaltına alınmasıyla Zirve Yayınevi katliamı ile örgüt arasındaki ilk somut bağlantı kurulmuş oldu. Ergenekon kapsamında yapılan dinleme-lerde Ülger'in davanın sanıklarından bazıları ile telefon görüşmelerinin tespit edildiği öne sürüldü. Ergenekon soruşturması çerçevesinde tutuklanan Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Abdurrahim Doğru'nun ifadelerinde Ülgerden bahsettiği ileri sürülüyor.


'Büyük abi' albay mı?

Zirve Yayınevi katliamının soruşturma dosyasına konan ve Ali A. adlı üst rütbeli bir subay tarafından yazıldığı öne sürülen ihbar mektubunda, saldırı emrinin Malatya İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Mehmet Ülger'in azmettirmesiyle verildiği iddia ediliyor. Mektupta katliam sanığı Emre Günaydın'ı azmettiren kişinin alay komutan Ülger'in yönlendirmeleriyle, Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Ruhi Babat olduğu ileri sürülüyor. Babat'ın olaydan önce yaklaşık 4-5 aydır Ülger ile beraber çalıştığı ileri sürülen mektupta, Babat'ı, Mehmet Ülger ile irtibata geçiren kişinin ise, üniversite karakol komutanı Halil İşler olduğu belirtiliyor. Daha sonra alay komutanıyla irtibatı 'Şeyhmuz' kod adlı Mehmet Çolak isimli şahsın sağladığı belirtilen ihbar mektubunda, olay öncesinde ve sonrasında bu çalışmaların yoğunluk kazandığı, telefon konuşmalarında ne kadar dikkatli olsalar da geriye dönük yapılacak bir araştırmada bu irtibatın bulunacağı iddia ediliyor.



15 yıl önce