|

80 kişilik ekip Gazze yolunda

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, sahra hastanesi kurmak ve Gazze''de bulunan sağlık personeline destek olmak amacıyla oluşturulan 80 kişilik sağlık ekibinin Gazze''ye giriş için İsrail''den izin beklediğini belirtti. Müezzinoğlu, 200 Filistinli yaralının Türkiye''ye getirilmesi için izin verildiğini açıkladı.

Ankara
00:00 - 29/08/2014 Cuma
Güncelleme: 00:24 - 29/08/2014 Cuma
Yeni Şafak
80 kişilik ekip Gazze yolunda
80 kişilik ekip Gazze yolunda

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İsrail saldırısı sonucu yaralanarak Türkiye''ye getirilen Gazzelilerin genel sağlık durumlarının iyi olduğunu belirterek, ''Şu anda hastaların tedavisine ilişkin bir sıkıntı yok'' dedi. Gazzeli yaralıları tedavi gördükleri hastanede ziyaret etmek üzere Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Malik ile birlikte Yenimahalle Devlet Hastanesine gelen Müezzinoğlu, bakanlığın Gazze için planladığı çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

33 YARALI DAHA GETİRİLİYOR

Yararlılarla bir süre görüşen ve sağlık durumlarıyla ilgili bilgi alan Müezzinoğlu, şunları kaydetti: ''Hepsi, son derece düzenli bir tedavi sürecindeler. Bugün itibariyle 33 Gazzeli yaralı daha Türkiye''ye getirilecek. Uçağımız, hastaları almak üzere Tel Aviv''e gitti. Bu akşam, inşallah Afyon''a getireceğiz'' dedi.

OLAĞANÜSTÜ BİR SIKINTI YOK

Müezzinoğlu, ''Şu anda bir vefatımız oldu. O da burada yoğun bakımda olan bir hastamızdı. Uçaktan indirilirken de hayati tehlikesi yüksek bir hastaydı ve maalesef vefat etti. Bunun dışında, durumları ağır olan iki hasta GATA''ya gönderildi. Bir grup hasta da fizik tedavi için Dışkapı''ya gönderildi. Tedaviler devam ediyor. Olağanüstü bir sıkıntı yok'' diye konuştu.

SAHRA HASTANESİ KURACAĞIZ

Bir gazetecinin Gazze''ye doktor gönderilmesine ilişkin sorusu üzerine Müezzinoğlu, ''80 kişilik bir ekip Gazze''ye gitmek için izin bekliyor. Türkiye, gerek sahra çadırı ve gerekse sağlık ekibine destek olmak üzere her türlü yardımı yapmaya hazır'' dedi. Yardımların ulaştırılmasında en büyük sorunun izin konusundan kaynaklandığının altını çizen Müezzinoğlu, ''Çünkü giriş çıkışlar, İsrail kontrolünde. İki yüz hastanın gelişi ile ilgili izin verildi. Bu süreci devam ettiriyoruz'' diye konuştu.

Ateşkesin ardından yardım seferberliği

Filistin ile İsrail arasında kalıcı ateşkesin sağlanmasının ardından, Türkiye''deki birçok sivil toplum kuruluşu bölgedeki yaraları sarmak için seferber oldu. İHH İnsani Yardım Vakfı, Yeryüzü Doktorları, Deniz Feneri ve Sadakataşı dernekleri, Gazze''de eğitimden sağlığa, barınmadan altyapı çalışmalarına kadar birçok alanda bölgede hizmet verecek. İHH, Gazze''nin imarı ve kalkınmasına yönelik yeni kampanyalar başlatıyor. Yeryüzü Doktorları Derneği ise Gazze''de sağlık hizmeti verilen kuruluşlarda bulunan ekipmanların kontrol edilerek, tahrip olan ekipmanların yerine yenilerini temin edecek. Barınma sorununun Filistin''de ekmek kadar, su kadar elzem olduğunu belirten Deniz Feneri Derneği yönetimi de bir taraftan nakdi ve diğer yardımları sürdürürken, diğer taraftan da barınma sorununa çözüm anlamına gelecek hazırlıklar yaptıklarını ifade etti. Gazze''ye yönelik saldırılar sırasında acil yardım kampanyası düzenleyen Sadakataşı Derneği de bu kapsamda yatak, battaniye ve uyku seti yardımlarını bölgeye ulaştırdı.

33 Gazzeli yaralı daha Türkiye''de

İsrail''in Gazze''ye yönelik saldırılarında yaralanan 33 Filistinli daha tedavileri yapılmak üzere Türkiye''ye getirildi. Gazze''den çıkarılan yaralılar, ambulanslarla Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı''na getirildi. Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibince ilk müdahaleleri yapılan 10''u çocuk 33 yaralı daha sonra TSK''ya ait askeri uçağa alındı. Saat 22.30 sıralarında Afyonkarahisar''a getirilen 33 yaralı ve refakatçileri kentte konvoyla karşılandı. Bazı vatandaşlar da yaralıları hastane önünde Filistin ve Türk bayrakları ile bekledi.

10 yıl önce