|

ABD’ye heyet gitti

Türkiye ile ABD, Brunson krizini çözmek için diplomatik temasları artırdı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile ABD’li mevkidaşı Pompeo telefonda görüştü. Bugün de Washington’da heyetler bir araya gelip tansiyonu düşürmeye çalışacak. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki heyet dün akşam yola çıktı. Heyet Dışişleri Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’ndan temsilcilerin katılımıyla 9 kişiden oluşuyor. İlk toplantı da hemen yapılacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/08/2018 Çarşamba
Güncelleme: 03:18 - 8/08/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv: Tırmanan kriz sonrası Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo iki defa görüşmüştü.
Arşiv: Tırmanan kriz sonrası Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo iki defa görüşmüştü.

Türkiye ile ABD arasında karşılıklı yaptırımlarla tırmanan tansiyonu düşürmek için adımlar atıldı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile ABD’li mevkidaşı Pompeo arasındaki görüşmenin ardından ön mutabakat sağlandı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığında 9 kişilik heyet Washington’a gitti. İlk toplantı bugün yapılacak.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından açıklanan Adalet ve İçişleri Bakanlarına yönelik yaptırım kararı ve Türkiye’nin mütekabiliyet gereği attığı karşı adım sonrası iki ülke ilişkilerinde tansiyonu düşürecek gelişmeler yaşanıyor.

Türkiye, gerilimin tırmanmasına karşın ABD ile diplomatik görüşmeleri devam ettirdi. Bu görüşmelerde, belli konularda ön mutabakatın sağlandığı belirtildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo önceki gün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki bakanın ABD ile Türkiye arasındaki ilişkileri ve mevcut sorunların çözümünü ele aldı. İki bakanın yaptıkları telefon görüşmesi ardından heyetler arasında ilk temas planlandı.

İLK TOPLANTI BUGÜN

İlerlemeyi, Türkiye’nin diplomasiyi önceleyen ve ABD ile işbirliğinin devamlılığı için yapıcı tutumunu devam ettirmesi sağladı. Gelinen aşamada, görüşmelerin yüz yüze devam ettirilmesi kararı alındı. Bu çerçevede, ön mutabakata varılan belli konularla ilgili detaylı görüşmelerde bulunmak ve süreci daha ileri taşımak için Ankara’dan bir heyet Washington’a hareket etti.

ÜÇ BAKANLIKTAN 9 KİŞİ

Heyete, dün Dışişleri Bakan Yardımcılığı’na atanan Büyükelçi Sedat Önal başkanlık ediyor. ABD’ye giden heyet, Dışişleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’ndan yetkililerin de bulunduğu 9 kişiden oluştu. Türkiye’den giden heyet bugün Washington’da ABD’li yetkilerle ilk toplantısını yapacak.

ÇAVUŞOĞLU VE POMPEO İNİSİYATİF ÜSTLENMİŞTİ

Türkiye ile ABD arasında Rahip Brunson üzerinden yaşanan krizin ardından ilk temas iki ülke dışişleri bakanları arasında Singapur’da kurulmuş, Bakan Çavuşoğlu ve Amerikalı muhatabı Pompeo, sorunların çözümünde inisiyatif almış ve ortak çalışma konusunda mutabık kalmışlardı. Bakanların yapıcı tutumu sayesinde, sorunların çözümü için kurulan mekanizmalar ve ortak çalışma kanalları açık tutulmuştu.

  • Gerginliğe rağmen dostuz
  • ABD ile ilişkilere yönelik düzelme sinyallerinin arttığı dün, ABD Büyükelçiliği’nden de önemli bir açıklama geldi. Yaklaşık 5 gün önce gündeme gelen, bir ABD’li elçilik görevlisinin doların 7 TL olacağı öngörüsüne ilişkin iddialar, Büyükelçilik tarafından yalanlandı. ABD Büyükelçiliği’nin resmi Twitter hesabında Türkiye’ye ilişkin yapılan açıklamada, “Mevcut gerginliklere rağmen ABD, Türkiye'nin sağlam bir dostu ve müttefiki olmayı sürdürmektedir” vurgusu yapıldı. Amerika ve Türkiye’nin canlı bir ekonomik ilişkiye sahip olduğu vurgulanan Twitter mesajında, “Bu nedenle, bir Amerikalı yetkilinin, Amerikan dolarının 7 TL olacağı tahmininde bulunduğu yönünde tamamen temelsiz ve sorumsuz haberlerin Türk medyasında yer alması çok talihsiz ve rahatsız edicidir. Bu, uydurulmuş ve temelsiz bir yalandır” ifadeleri kullanıldı.


#ABD
#Türkiye
#Sedat Önal
6 yıl önce