|

Alemdar suya indi

Kurtuluş Savaşı’nın sembol gemisi Alemdar'ın ismini yaşatacak denizaltı kurtarma gemisi TCG Alemdar (A-582), düzenlenen törenle denize indirildi. 3 bin metreye kadar derinde yaşanan denizaltı kazalarına müdahale edecek gemi, kaza alanına hava koridoru açacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/01/2017 Pazar
Güncelleme: 01:53 - 29/01/2017 Pazar
Yeni Şafak

Denizaltı kurtarma gemisi TCG Alemdar'ın (A-582) Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim töreni gerçekleştirildi. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın katılımıyla düzenlenen törende gemi suya indirildi. Zor durumda kalan denizaltılara müdahale için üretilen gemi 3 bin metreye kadar kaza alanına ulaşabiliyor. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık Tuzla'daki İstanbul Tersanesi'nde düzenlenen programda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bakan Işık, geminin geçmişte 'Atılay', 'Dumlupınar' gibi denizaltı kazalarında yaşanan, acıların tekrar yaşanmaması için alınan bir tedbir olduğunu kaydetti. Işık “ O kazalarda belki bugünkü bizim Alemdar gemimiz elimizde olsaydı ve bugünkü teknoloji olsaydı, pek çok denizcimiz hayatta olabilecekti. Elbette o günleri geri getiremeyiz ama aynı kazaların bir daha yaşanmaması için tedbir alma imkanımız var. İşte bugün aslında bu gururu bu açıdan yaşıyoruz” diye konuştu. Işık, bu tür bir denizaltı kurtarma gemisine sahip olmanın Türkiye için önemine işaret ederek “Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu kritik bütün silahları Türkiye olarak geliştirmeliyiz anlayışıyla 14 yıldır gece-gündüz çalışıyoruz. 74 Barış Harekatı'ndan sonra ASELSAN, daha sonra TUSAŞ ve diğer şirketlerimiz kuruldu. 14 yıldır kamu-özel-vakıf el ele Türk savunma sanayinde çok büyük hamleleri art arda hayata geçiriyoruz” dedi.



EN ÖNEMLİ İHRACAT KALEMİ




Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Türk savunma sanayinin, Türkiye'nin en önemli ihracat kalemlerinden biri haline getirilmeye çalışıldığını söyledi. Töreninde konuşan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, "Artık göz bebeğimiz gibi bakacağımız, ömrünün bütün sorumluluğunu üstleneceğimiz bir kızımız daha dünyaya gelmiştir. Deniz Türkiye Cumhuriyeti için vazgeçilmezdir" dedi. Törende, TCG Alemdar komutanına gemi hizmete giriş belgesi ve komutan flandrası verilmesinin ardından komutan ant içti. Gemi personelinin sevk edilmesi sonrası Bakan Işık, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile beraberindekiler gemiyi gezdi.



Deniz altına oksijen koridoru açacak




Geminin görevi zor durumunda bulunan denizaltının kurtarılması. Denizaltının kaza yapması veya arıza nedeniyle su yüzeyine çıkamaması durumunda denizaltının yaşam desteğinin sağlanması birinci vazifesi. Azami 72 saat içinde ve 600 metre derinliğe kadar denizaltıdan personel kurtarma, yara alan, kaza/arıza yapan gemilerin kurtarılması görevini yerine getiriyor. Ayrıva rov ile 3 bin metreye müdahale edebiliyor.



40 mühendis çalıştı


Gemiyi inşa eden İstanbul Tersanesi Yönetim Kurulu Üyesi İlkem Şahin, gemiye ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Geminin dünyada birçok avrupa ülkesi tarafından takipte olduğunu söyleyen Şahin, projede 40 Türk mühendisin in çalıştığını söyledi. Dünyada bulunan tüm denizaltı teknolojilernden üstün bir teknolojiye sahip olduğunu belirten Şahin, 50'ye yakın özel teknoljinin gemide yüklü olduğunu kaydetti.



Kahraman geminin adını yaşatacak


Gemi Kurtuluş Savaşı'nın sembol gemisi Alemdar'ın ismini yaşatacak. Kurtuluş Savaşı sırasında Alemdar gemisi Karadeniz'de silah ve malzeme sevkiyatı yapmada kullanıldı. 1921'de Anadolu'da mücadeleye katılmak için 8 kahraman denizci, İstanbul'dan yola çıkarak Karadeniz'e açıldı. Ancak Fransızlar tarafından durdurulan gemiye, Fransız askerleri çıkarıldı ve İstanbul'a dönmeye zorlandı. Alemdar personeli, Ereğli açıklarında gemideki askerleri esir alarak Zonguldak'a dönmeyi başardı. Bu çatışmalarda Kurtuluş Savaşı'nın ilk deniz şehidi Recep Kahya, geminin güvertesinde, dümen başında can verdi.



Altay'da seri üretim başlıyor




Fikri Işık, savunma sanayinde gelinen durumu anlattı. Işık, kısa zaman önce milli piyade tüfeğinin seri üretiminin yapılarak Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ilk parti tesliminin yapıldığını söyledi. Yakında Altay tankının seri üretimine başlanılacağını söyleyen Işık “Artık kendi tankını kendisi geliştiren bir ülke konumuna, kendi insansız hava aracını dünyada üreten sayılı ülkelerden biri haline geldi Türkiye” dedi.



Hürkuş 2017'de teslim


Havacılıkta da önemli mesafeler alındığına değinen Işık, bu yıl silahlı Hürkuş'un Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edileceğini bildirdi.












#ASELSAN
#TSK
#TCG Alemdar
#Fikri Işık
7 yıl önce