|

Anayasa teklifindeki 'doğuştan Türk' şartı değişti

Anayasa değişikliği teklifinin 8. maddesi komisyonda kabul edildi. Cumhurbaşkanı seçilmek için gerekli olan 'doğuştan Türk olma' şartı değişti. Cumhurbaşkanlığı için 'Türk vatandaşı olma' şartı aranacak​.

Yeni Şafak
19:33 - 28/12/2016 Çarşamba
Güncelleme: 20:34 - 28/12/2016 Çarşamba

TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşülen anayasa değişikliği teklifinin 8. maddesi kabul edildi.



Teklifteki Cumhurbaşkanı seçilmek için gerekli olan 'doğuştan Türk olma' şartı değiştirildi. AK Parti'nin getirdiği yeni önergeyle Cumhurbaşkanlığı için 'Türk vatandaşı olma' şartı aranacak.



Önergeyle, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci oylamasında, tek adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması durumunda, uygulamada doğabilecek tereddütlerin önüne geçilebilmesi amacıyla, cumhurbaşkanı seçiminin yenileneceğine ilişkin hüküm getiriliyor.



Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci oylamasında, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması halinde, TBMM seçimi yapılmayacak, sadece cumhurbaşkanı seçimi yenilenecek.



Seçimlerin tamamlanamaması halinde, yenisi göreve başlayıncaya kadar mevcut cumhurbaşkanının görevi devam edecek.



8. maddenin öngördüğü diğer değişiklikler şöyle:


  1. Cumhurbaşkanı, Türk vatandaşı olan, kırk yaşını doldurmuş, yüksek öğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip kişiler arasından seçilir.
  2. Cumhurbaşkanı görev süresi beş yıldır. Bir kimse iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.
  3. Cumhurbaşkanı siyasi parti grupları en son yapılan seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde beşini almış olan siyasi partiler ile en az yüz bin seçmen tarafından aday gösterilebilir.












#Anayasa Komisyonu
#Anayasa değişikliği
7 yıl önce