|

Astana 23 Ocak’ta

Ateşkesin ilan edildiği Suriye'de siyasi çözüm için Astana'da kurulacak masanın tarihi netleşti. Taraflar, Türkiye ile Rusya'nın garantörlüğünde 23 Ocak'ta aynı masada buluşacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/01/2017 Pazar
Güncelleme: 23:51 - 31/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Türkçe, Rusça ve İngilizce olmak üzere 3 dilde hazırlanan 14 sayfalık Ankara ateşkes mutabakatına göre, Şam rejimi görüşmelere katılacak müzakere heyetini 15 Ocak'ta ilan edecek. Ardından 16 Ocak'ta da Suriyeli muhalifler bir deklarasyonla müzakere heyetini açıklayacak. Heyetlerin belli olmasının ardından Türk ve Rus tarafı 18-20 Ocak'ta Astana sürecine ilişkin toplantılar yapacak. Ardından rejim ve muhalifler, 23 Ocak'ta görüşmelere başlayacak.



MÜFETTİŞLER SAHADA


Mutabakat metni, Astana'ya giden süreçte tarafların ateşkes anlaşmasına bağlı kalmadığında meselenin nasıl çözüleceğini de hükme bağlıyor. Buna göre Türkiye ve Rusya'nın oluşturacağı ortak bir komisyon, tarafların sahadaki ihlallerini ele alacak. Ateşkesin ilanıyla birlikte sahada göreve başladığı iddia edilen görevliler, bir ihlal durumunda komisyona rapor verecek. 'Barış müfettişleri', kendi başına hareket etme riski taşıyan küçük grupların hareketlerini de cephe bölgesinde takip edecek. İki şubesi bulunan komisyonun bir ayağı Moskova'da diğeri de Ankara'da olacak.


Ateşkes mutabakatında en fazla önem verilen nokta ise 'iletişim kanallarının açık tutulması'. Suriye'deki taraflardan ziyade garantörler arasındaki anlık iletişim için 'kırmızı hat' kurulduğu açıklanmıştı.



#Ateşkes
#Astana görüşmeleri
#Şam rejimi
7 yıl önce