|

Ateşkes her an başlayabilir

Dışişleri Çavuşoğlu, Suriye’de siyasi çözüm ve ateşkesi içeren planın her an yürürlüğe girebileceğini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/12/2016 Perşembe
Güncelleme: 02:37 - 29/12/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gazetelerin Ankara temsilcilerine açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, “Ateşkesi ülke geneline yaymak ve siyasi çözüm konusunda çalışıyoruz. Suriye'de siyasi çözüm ve ateşkesi içeren plan her an yürürlüğe girebilecek” dedi. Ilımlı muhalefete “El- Nusra gibi terör örgütlerden uzak durun. Diğer yerlerde de kendi içinizde barındırmayın” uyarısında bulunduklarını söyleyen Çavuşoğlu, “Nusra'yı, Ekim 2013'te DEAŞ ile birlikte terör listesine almıştık. BM Güvenlik Konseyi'nin kararında DEAŞ ve Nusra adı geçiyor. YPG ile de mücadele ediyoruz. PKK'dan hiçbir farkı yoktur” ifadelerini kullandı. Terör saldırısının ardından taziye için aradığında ABD'li mevkidaşı John Kerry'i uyardığını anlatan Çavuşoğlu, “Bu teröristlerde sizin verdiğiniz YPG kamplarından gelen silahlar var, diyerek tavrımızı net şekilde söyledim” diye konuştu. Çavuşoğlu şunları söyledi:



İHLAL EDENE YAPTIRIM ŞART


“Dünya, Türkiye'nin samimi tutumunu görüyor. Hem ikili hem de bölgesel çaba sarf ediyoruz. Kalıcı ateşkesten bahsediyoruz. Kalıcı ateşkes olmadan siyasi çözüm olur mu? Bu Halep'te sağlanan ateşkesi ülke geneline yaymak istiyoruz. Terör örgütleri, Suriye'deki ateşkesin dışında tutulacak. Türkiye'nin PYD/YPG ve DEAŞ'la mücadelesi devam edecek. Ateşkesi ihlal edenleri de denetlememiz lazım. Gerektiğinde ateşkesi ihlal edene yaptırım uygulanması gerekir. Biz muhalefetle, Rusya rejimle gereken görüşmeyi yapıyor. İran da başta Hizbullah olmak üzere Şii gruplar ve rejim üzerinde etkisini gösterecek.”



PYD yok


Astana'daki çözüm görüşmelerinde terör örgütü PYD'nin yeralmayacağını belirten Mevlüt Çavuoğlu, Suriye'deki geçiş döneminde Beşşar Esed'in yer almasını da muhaliflerin kabul etmeyeceğini dile getirdi.


#Mevlüt Çavuşoğlu
#Ateşkes
#DEAŞ
7 yıl önce