|

Baş’a ağır suçlama

Eski ortağı Mustafa Eraslan’ın parasına el koymakla suçlanan Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Başkanı Haydar Baş’ın, 3 milyon liralık malvarlığına el konuldu ve yurtdışına çıkışı yasaklandı. Soruşturma Eraslan’ın eşi Meral Eraslan’ın 2014’te Bakırköy Başsavcılığı’na şikayetiyle başladı. Eraslan tehditle boş senede imza attıklarını ve mülklerine zorla en konulduğunu söyledi. Mustafa Eraslan da uğradığı saldırıda ayağının kırıldığını söyledi. 2016 yılında “yağma” suçundan dava açılırken Baş’a 10 yıl hapis cezası istendi. Dava sürecinde hem Mustafa Eraslan hem de eşi ve kızı, ölüm tehditleri aldıklarını iddia etti. Geçtiğimiz gün görülen duruşmada Baş’a yurtdışı yasağı getirilirken malvarlığına el konuldu.

Yeni Şafak
04:00 - 8/08/2018 Çarşamba
Güncelleme: 02:31 - 8/08/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Haydar Baş
Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Haydar Baş

Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Haydar Baş'ın "Yağmaya azmettirme" suçundan, 10 yıla kadar hapsi istendi. Mahkeme, dava kapsamında Haydar Baş'ın 3 milyon liralık malvarlığı üzerine tedbir koydu. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Baş'ın yurt dışına çıkışını da yasakladı.

Mustafa Eraslan’ın 6 milyon lira değerindeki malvarlığını zorla üzerine geçirtip boş senet imzalattığı iddiasıyla yargılanan Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Haydar Baş’ın tüm taşınmazlarına tedbir konularak yurt dışına çıkışı yasaklandı. Eraslan’ın eşi Meral Eraslan, mahkemede “Cemaat yapılanması içerisinde şahıslarla zorla yardım verilmesi talep ediliyor. Cemaat yapılanması içerisinde sömürülen sadece biz değiliz” dedi.

HAYDAR BAŞ İLK DURUŞMAYA KATILDI

Bakırköy 15. Ağır Ceza Mahkemesi, 14 Aralık 2016 tarihinde ilk duruşmayı yaptı. Bu duruşmaya katılan Haydar Baş, maddi durumu kötüleşen şikayetçi Mustafa Eraslan'a borç para verdiğini savunarak, “Mustafa Eraslan'ın teklifi ile ortaklığımız söz konusu oldu. Kendisine 20 milyon dolar vermek suretiyle destek oldum. 5 milyon dolarını bana o yıl içinde ödedi. Kayseri'de fabrika kurduk" dedi. Baş, “Ben 14 yıl boyunca bir siyasi partinin genel başkanlığını yapmış bir ilim adamıyım. Benim böyle işlerle ne gibi bir işim olabilir" dedi. Sanık Avukat Lütfullah Önder de Eraslan'ın uzun yıllar avukatlığını yaptığını belirterek, diğer sanık Haydar Baş'ın talebi ile şikayetçilerle görüştüğünü belirterek, zorla senet aldığı yönündeki suçlamayı kabul etmedi.

'BİZE KESİLMİŞ CEZA MAHİYETİNDE BU SENETLERİ BİZDEN ALDILAR'

Aynı duruşmada söz alan müşteki Mustafa Eraslan ise Haydar Baş'ın iddialarını yalanladı. Eraslan, “Lütfullah Önder bunlar birer imtihandır, zaten size geri verilecektir. Ben de zekatımızdan olsun mantığı ile ses çıkarmadım. Daha sonra bana 30 milyon ceza kestiler. Bize kesilmiş ceza mahiyetinde bu senetleri bizden aldılar. Benim baldızımla haber gönderdiler eşime, 'bak senin kocanı öldürecekler, hocam bunu engelliyor' mahiyetinde cümleler söylemişler. Bu nedenle bu senetleri imzaladık" dedi.

MALVARLIKLARINA TEDBİR

Mütalaada, Haydar Baş'ın, “Yağmaya azmettirme" suçundan, Lütfullah Önder'in de, “Yağma" suçundan 6'şar yıldan 10'ar yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istendi. Sanık Mustafa Eraslan'ı darp etmekle suçlanan Maşallah Tarhan'ın, “Kasten yaralama" suçundan 1.5 yıldan 4.5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edilen mütalaada, diğer 8 sanığın beraatine karar verilmesi talep edildi. Mahkeme, dava kapsamında Haydar Baş ve Lütfullah Öner'in 3 milyon liralık malvarlığı üzerine tedbir koydu. Haydar Baş ve Lütfullah Önder'in yurt dışına çıkışları da yasaklayan mahkeme, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını yapmaları için duruşmayı erteledi.

  • Kocana söyle onu öldürecekler
  • Mahkemede söz alan müşteki Meral Eraslan, üzerinde oluşan manevi baskı nedeni ile davaya konu senetleri imzaladığını belirterek, “Bir gün Haydar Baş’ın veya eşinin telefonundan bizzat arandım. Bir çocuğun öldü, diğerlerinin de ölmesini istiyorsun gibi sözlerle tehdit edildim. Haydar Baş’ın dünürü olan ablam tarafından davet edildim. Aramızda geçen konuşmada bana ‘Kocana söyle bu parayı ödesin, yoksa cemaat onu öldürecek, hocam onu tutuyor’ dendi” iddiasında bulundu.

#Haydar Baş
#Mustafa Eraslan
6 yıl önce