|

Başika’da kalacağız

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Irak’ta terör tehdidi ortadan kalkana kadar Türk askerinin Başika’da kalacağını söyledi. Işık, “Türk askerinin Başika’daki varlığı bir keyfiyet değil, zorunluluktur. Bütün bölge terör örgütlerinden arındırıldıktan sonra Türk tarafı ile Irak tarafı Başika Kampı konusunu tekrar değerlendirir” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/01/2017 Perşembe
Güncelleme: 02:52 - 12/01/2017 Perşembe
Yeni Şafak

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Silah Fabrikası'nda, Milli Piyade Tüfeği'nin teslim töreninde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Irak'ın Ankara Büyükelçisi'nin “Musul operasyonunun ardından Türkiye'nin Başika Kampı'ndan çekileceği”ne yönelik açıklama yaptığını belirterek, değerlendirmesini sorması üzerine Işık, hafta sonu Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında Irak ziyaretinin gerçekleştirildiğini anımsattı.



BAŞİKA'DA OLMAK ZORUNDAYIZ


Ziyaretin iki yılın ardından, Irak'a yapılan en üst düzey ziyaret olduğunu anlatan Bakan Işık, ziyaret kapsamında Başika Kampı'nın da gündeme geldiğini ifade etti. Işık, Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğü, egemenlik haklarına saygılı olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “Bu noktada Türkiye ile Irak arasında hiçbir şekilde bir problemin olmasına asla Türkiye müsaade etmeyecektir. Bu açıdan Musul yakınlarında, Başika'da Gedu Üs Bölgesi'nde Türk askerinin varlığı, Sayın Başbakanımızın da ifade ettiği gibi, bir keyfiyet değildir, bir zorunluluktur. Bölgeden DEAŞ'ın temizlenmesi, sökülüp atılması, Musul'un tekrar güvenli bir şehir haline gelmesi Irak'ın güvenliği kadar Türkiye'nin güvenliği açısından da önemlidir.”







TÜRK ASKERİ BÜYÜK BİR HİZMET VERİYOR


Türk askerinin orada hangi sebeplerle bulunduğunun Irak tarafından da çok iyi bilindiğini anlatan Işık, şunları söyledi: “DEAŞ'tan bölgenin temizlenmesi için şu anda Başika Kampı'nda Türk askeri gerçekten büyük bir hizmet veriyor. Şu ana kadar 700'ün üzerinde DEAŞ üyesi terörist etkisiz hale getirildi ve 6 binin üzerinde Haşdi Vatani veya diğer unsurlardan insanlara bölgenin DEAŞ'tan temizlenmesi için eğitim verildi. Dolayısıyla Başika Kampının amacı öncelikle DEAŞ'ın bölgeden tamamen temizlenmesi, arkasından da bölgede hiçbir terör örgütünün barınmaması için, başta PKK/PYD olmak üzere, burada gerekli çalışmaların yapılması.



BÖLGE TEMİZLENSİN KONUŞURUZ


Bütün bölge terör örgütlerinden arındırıldıktan sonra Türk tarafı ile Irak tarafı Başika Kampı konusunu tekrar oturacak ve değerlendirecek. Burada bizim çok net olduğumuz nokta, Türkiye'nin kesinlikle Irak'ın toprak bütünlüğünde veya egemenliği konusunda hiçbir tereddüt taşımamasıdır.”



Gurur günü


Bakan Işık, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Silah Fabrikası'ndaki Milli Piyade Tüfeği'nin (MPT-76) teslim töreninde yaptığı konuşmada ise, ayrı bir gururun yaşandığını belirtti. Milli Piyade Tüfeği'nin güvenlik güçlerinin güvenle kullanacağı bir silah olduğunu vurgulayan Bakan Işık, Türkiye'nin 14-15 yıl önce savunma sanayi alanında yüzde 80 oranında dışa bağımlı olduğunu belirtti. Törende Kara Kuvvetler Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, MPT-76 ile deneme atışı yaptı. Savunmada yerli payının arttığını ifade eden Işık, "Türkiye, başkasına bu noktada gıptayla bakan bir ülke değil, pek çok ülkenin kendisine gıptayla baktığı bir noktaya geldi.” ifadesini kullandı. Milli Piyade Tüfeği'nin projelerinin satılmasıyla ilgili adli sürecin devam ettiğini anımsatan Bakan Işık, “Artık bu noktada projeleri çalınan bir ülke, özellikle gıptayla izlenen bir ülke noktasındayız. Kim hainlik, yanlış yaparsa mutlaka bedelini ödeyecek ama bu olay Türk savunma sanayinin geldiği noktayı da gösteriyor.” dedi.


#DEAŞ
#Fikri Işık
#Milli Piyade Tüfeği
7 yıl önce