|

Camide hanımlara pozitif ayrımcılık

Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olan Çamlıca Camisi''nin kaba inşaatının yüzde 60''ı tamamlandı. Camide kadınların ihtiyaçlarına yönelik emzirme odası, çocuk bakım odası gibi özel alanlar oluşturuldu. Cami, 1 Temmuz 2016''da ibadete açılacak.

.
00:00 - 16/09/2014 Salı
Güncelleme: 23:44 - 15/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Camide hanımlara pozitif ayrımcılık
Camide hanımlara pozitif ayrımcılık

İstanbul''da yapımına geçen yıl başlanan Çamlıca cami inşaatının yüzde 60''lik kısmı tamamlandı. İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, yaptığı açıklamada, cami inşaatının hızla sürdüğünü belirtti. Geçen yıl 6 Ağustos''ta törenle temeli atılan caminin kaba inşaatının yüzde 60''ının tamamlandığını söyleyen Külünk, caminin 1 Temmuz 2016''da Kadir Gecesi''nde ibadete açılmasının planlandığını kaydetti.

KADİR GECESİ AÇILACAK

Külünk ''Cami inşaatımızın da avlu bölümünde cami minarelerimiz yükselmeye başladı. Minarelerin biri 30, diğeri 25 metreye kadar yükseldi. Avrupa Yakası''ndan gördüğünüz o iki minare. Avlu kubbelerimizin yapımına başladık. Diğer tarafta da konferans salonunun olduğu bölümü yapıyoruz, üzerine de cami inşaatımızı yapacağız'' diye konuştu.

50 BİN KİŞİ NAMAZ KILABİLECEK

Geleneksel anlamda bir külliye, modern anlamda ise sosyal donatı alanları ile bir kompleks şeklinde tasarlanan caminin ''alışveriş merkezinin olmadığı bir cami'' olduğunu vurgulayan Külünk, yaklaşık 15 bin metrakarelik bir alana oturan, 37 bin 500 kişi kapasiteli camide, sert zeminler de dikkate alındığında 50 binin üzerinde kişinin namaz kılabileceğini anlattı.

HANIMLAR İÇİN ÖZEL ÇALIŞMA

Külünk, pozitif ayrımcılık yaparak hanımlara yönelik özel çalışmalar yaptıklarını söyledi. Külünk, şunları kaydetti: ''Kadın ve erkeklerin abdest alma mahalleri yan yana değil, ayrı katlarda. Hanımlar abdest aldıkları mekandan namaz kılacakları mekana özel bir asansörle çıkacaklar. Emzirme odası, çocuk bakım odası gibi lazım olabilecek her türlü altyapıyı oluşturmaya gayret ediyoruz. Tek eksiğimiz hamamdı. Hamamı da duş çalışması ile geçiyoruz. İhtiyacı olan insanlara hizmet verecek.''

Belgeseli çekilecek

Çalışmalardan periyodik olarak fotoğraf ve görüntü alındığını dile getirdi. Görüntülerin bir belgeselde toplanacağını ifade eden Külünk, ''Cami inşaatından her gün fotoğraf alınıyor. Periyodik olarak helikopterle gökyüzünden çekiliyor. Böylece ilk kez bir cami inşasının belgeseli yapılacak'' dedi.

Vatandaş yapıyor

Türkiye''nin bazı şehirlerindeki derneklerin arayıp bilgi aldıklarını anlatan Külünk, ''Türkiye''de camileri dernekler ya da vakıflar yapar. Bu camiyi vatandaşımız yapıyor. Biz vatandaşımızın maddi destekleri ile bu camiyi ayağa kaldırıyoruz'' dedi.


10 yıl önce
default-profile-img