|

Çavuşoğlu: Halep'ten 20 bin kişi tahliye edildi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, son tahliyelerle birlikte doğu Halep'ten tahliye edilenlerin sayısının yaklaşık 20 bine ulaştığını açıkladı. 15 Aralık'ta başlayan tahliyeler Esed rejimi ve İran destekli milislerin saldırılarıyla engellenmeye çalışılmış, dün yeniden başlamıştı.

Yeni Şafak
16:33 - 19/12/2016 Pazartesi
Güncelleme: 16:51 - 19/12/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Türkiye'nin girişimiyle Halep'te ilan edilen ateşkesin ardından doğu Halep'te geçen hafta başlanmıştı. Tahliyeler zaman zaman ateşkesin ihlal edilmesi, tahliyelere katılan otobüslere ateş açılması ve yakılması gibi nedenlerle kesintiye uğramıştı.



Twitter hesabından son tahliyelerle birlikte İdlib'e geçenlerin sayısının yaklaşık 20 bine ulaştığını belirten Çavuşoğlu, "Çabalarımız sürüyor" dedi.



Tahliyeler, Türkiye'nin uğraşlarıyla 15 Aralık gecesi ilan edilen ateşkes sonucu başlamıştı.



  1. Teröristler engellemişti
  2. İranlı General Seyid Cevad komutasındaki rejim yanlısı terör grupları, geçen Perşembe ve Cuma günü, doğu Halep'ten rejim bölgesine giden tahliye konvoylarına saldırmış, toplam 18 sivili öldürmüştü. Ateşkes ve tahliyelere başından beri karşı çıkarak yüzbinlerce sivilin hayatını hiçe sayan terör grupları, son saldırıların ardından Fua ve Kefreya'dan da tahliyelere izin verilmesi şartını ileri sürmüştü.
  3. Rejim yanlısı terör gruplarının eylemleri, uluslararası kamuoyunda ve Birleşmiş Milletler yetkilerince sık sık savaş suçu olarak nitelendiriliyor.
  4. Lübnan ve Irak Hizbullahı, Afganistanlı Fatimiyun Tugayı, Iraklı Nüceba Hareketi Tugayı ile Bakır Tugayı toplamda yaklaşık 7 bin teröristle Halep'in doğusunda işgallerini sürdürüyor.


2011'de başlayan iç savaşın en acımasız yüzünün ortaya çıktığı Halep'te Esed rejimi ve İran destekli milislerin saldırıları nedeniyle büyük bir yıkım yaşandı. İç savaştan önce yaklaşık 4 milyon insanın yaşadığı kent, son aylarda Esed rejimi ve Rusya'nın yoğun saldırılarına uğradı. Muhaliflerin hakimiyeti altındaki Doğu Halep'te yaşayan ve katliam tehlikesiyle karşı karşıya olan siviller, Türkiye'nin girişimleri ile İdlib'e ve Türkiye sınırına tahliye edilmeye başlandı.







Halep hayalet şehre döndü Halep'ten tahliyeler yeniden başladı


#Mevlüt Çavuşoğlu
#Halep'in Tahliyesi
#Suriye
7 yıl önce