|

Çözüm için önce Halep

Halep’te dünyanın gözü önünde işlenen vahşetin insanlık adına utanç verici olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de bir çözüm isteniyorsa öncelikli olarak Halep’teki durumun kontrol altına alınmasının şart”dedi

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/12/2016 الجمعة
Güncelleme: 02:52 - 16/12/2016 الجمعة
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Slovenyalı mevkidaşı Borut Pahor, Beştepe'de baş başa ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. İki lider toplantının ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan toplantıda Halep'teki tahliye operasyonu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Akşam saatleri itibariyle çok sayıda yaralının tahliye edilerek İdlib'e götürüldüğünü aktarın Erdoğan, “Ateşkes ve tahliye sürecini yakından takip etmeye devam ediyoruz, devam edeceğiz” dedi. Cumhurbaşkanı özetle şunları kaydetti:



TÜRKİYE'YE ALABİLİRİZ


İdlib'e gelen bu vatandaşların şurada haftalardır, aylardır neler çektiğini biliyoruz değil mi? Televizyon ekranlarında o çocukların, o kadınların, nasıl ızdırap çektiğini görüyoruz. Biz Sayın Başbakan ve bazı bakan arkadaşlarımla bu akşam da yaptığımız görüşmede şuna karar verdik, dedik ki 'Biz bu gelenlerin bir kısmını, çocuk, yaşlı hakikaten sıkıntılı konumda olanları gerekirse ülkemiz içine alarak, ülkemizdeki konteyner kentlere, varsa evlere yerleştirmek suretiyle onlara şöyle rahat, huzurlu bir imkan sağlayalım.' Bunu insan hakları meselesi olarak görüyoruz.



  1. Obama: Takdirle karşıladık
  2. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama dün bir telefon görümesi gerçekleştirdi.İki lider, başta Halep ve Irak'taki son gelişmeler hakkında görüş teatisinde bulundu. Türkiye'nin muhaliflerin ve sivillerin tahliyesine yönelik çabalarını takdirle karşıladığını belirten Obama ayrıca, Beşiktaş'taki saldırı dolayısıyla taziye diledi.


GÖRÜNCE İÇİM KAN AĞLIYOR


Ben, o betonarme apartmanların yığınları içinden, yıkılan o çocukların çıkışını gördüğüm zaman bir baba olarak ciddi manada içim kan ağlıyor. Öyleyse sorumluluk makamında olan bir insan olarak da adım atmamız lazım. O bakımdan hiç gecikmeden arkadaşlarımızla bunu konuştuk. Toplu Konut İdaremiz olarak bir taraftan o çalışmayı yapacağız, konteyner kentlerimizi yoğunlaştıracağız ve bu yavruları, bu insanları inşallah daha uygun yerlerde yaşatmanın mücadelesini vereceğiz.


Halep'teki katliam, vahşet tüm dünyanın gözü önünde işlendi. Rejim ve destekçileri, ateşkesin uygulanmasını ve tahliyeyi engellemeye çalıştı. Bu süreçte Türkiye olarak yoğun bir çalışma gerçekleştirdik. 21. yüzyılda böylesi bir trajedinin yaşanıyor olması, insanlık adına utanç verici. Suriye'de bir çözüm isteniyorsa öncelikli olarak Halep'teki durumun kontrol altına alınmasının şart. Halep'te ateşkes ve tahliye sürecinde öncelikle Putin ile art arda birçok görüşme yaptım. Dışişleri Bakanımızı ve Sayın Putin de kendi Dışişleri Bakanını talimatlandırmak suretiyle, onlar da bu süreci beraber takip ettiler. MİT ve Dışişleri Bakanlarımız, bu noktada yoğun görüşmeler yaptılar. Gerek Rusya ile gerek İran ile gerekse bölgedeki diğer etkili unsurlarla bu görüşmeleri sürdürdüler. Gelen yaralılar ve siviller için İdlib ve Türkiye'de, AFAD ile Kızılay çeşitli tedbirler aldı.





OBAMA'YA SİNCAR UYARISI


Bu arada Sayın Merkel ile görüştüm, yaptığımız görüşmede neler yapabiliriz, bunları konuştuk. Kendileri de 'insani yardım noktasında her türlü desteğe hazırız' dediler. Temenni ederim ki bu yardım da gelir. Az önce Sayın Obama ile uzunca bir görüşmemiz oldu. Kendileriyle yaptığımız görüşmede de sadece Suriye değil aynı zamanda Irak'taki gelişmeleri de ele aldık, Irak konusunu da görüştük. Irak'ta da özellikle Telafer ve Sincar'da istenmeyen bir durum olması halinde, buradaki sorumluluğumuzun ne denli önemli olduğunu da kendilerine ifade ettim. Ve kendileri, 'Biz nasıl yardımcı olabiliriz?' dediler, ben de kendilerine nasıl yardımcı olabileceklerini ayrıca ifade ettim.



Beştepe'de çifte konuk


Cumhurbaşkanı Erdoğan dün ayrıca Rusya Federasyonu Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov'u kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleşen kabul yaklaşık 40 dakika sürdü. Erdoğan, güvenlik zirvesinin ardından da resmi ziyaret için Türkiye'ye gelen Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor'u törenle karşıladı. Erdoğan ve Pahor, törenin ardından baş başa ve heyetler arası görüşmelere geçti. Görüşmelerin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.



Halep zirvesi


Devletin zirvesi, yurt içinde ve sınır ötesinde yaşanan sıcak gelişmelerin gölgesinde, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde “güvenlik zirvesi”nde buluştu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığındaki zirveye, Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgenaral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve ilgili üst düzey bürokratlar katıldı. İki saat 15 dakika süren zirvede, iç ve dış gelişmelerin yanı sıra Irak ve Suriye'deki son durum değerlendirildi.


Zirvenin öncelikli gündem maddeleri, Halep'ten sivillerin tahliyesi PKK, FETÖ, DEAŞ'la mücadelede ve Fırat Kalkanı Harekatı'ndaki son durum oldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Şırnak'ın Cizre ilçesini yaptığı ziyaret nedeniyle toplantıya gecikmeli katıldı. Bakan Soylu, ziyaretine ilişkin ve bölgeden edindiği izlenimleri sıcağı sıcağına zirvede aktardı. Toplantıyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı.  ANKARA





#Halep
#Borut Pahor
٪d سنوات قبل