|

Darbeci müdür Gezi’yi ateşlemiş

15 Temmuz’da tankın içerisinde yakalanan FETÖ’cü polis müdürü Mithat Aynacı’nın, Gezi olaylarını ateşlediği ortaya çıktı. Gezi eylemcilerine “Bizim Taksim ile ilgili hiçbir tasarrufumuz yok. Ne isterseniz onu yapın” diyen FETÖ’cü müdür, bu söze güvenerek meydana çıkan eylemcilere en sert müdahaleyi yaptı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/01/2017 Cumartesi
Güncelleme: 00:07 - 14/01/2017 Cumartesi
Yeni Şafak

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İstanbul Emniyet Müdürülüğü önünde tankın içerisinde yakalanan eski Güvenlik Şube Müdürü Mithat Aynacı'nın, Gezi olaylarını da ateşlediği ortaya çıktı. 15 Temmuz darbe girişimi başarılı olsaydı İstanbul'da polis teşkilatının başına getirilecek olan Aynacı'nın, 2013 yılındaki Gezi olayları döneminde, sol terör örgütleri ile anlaşma yaptığı ve çift taraflı hareket ettiği tespit edildi. FETÖ'nün Gezi olaylarının fitilini nasıl ateşlediğinin ispatı niteliğindeki bu olay, çadırların yakılmasından günler sonra meydana geldi.



MÜDAHALE YOK DİYE KANDIRDI


Darbeci polis müdürü Mithat Aynacı, polis müdahalesinden şikâyetçi olan eylemcilerle bir araya geldi. Sol örgütler ve eylemciler adına konuşan kişiler, polis müdürü Aynacı'ya, “Buradan çekilin, Taksim'den çekilin. Polisler bizim için tehdit oluşturuyor” dedi. Aynacı da cevap olarak şunları söyledi: “Hiçbir müdahale yok. Taksim'de istediğiniz gibi takılın. Bizim Taksim ile ilgili hiçbir tasarrufumuz yok. Ne isterseniz onu yapın. Nereye istiyorsanız gidin. Ne yapmak istiyorsanız gidin yapın. Gözcülerinizi koyun grubun başına. Biz Taksim'e girmiyoruz.”



YÜRÜYENLERE GAZ FİŞEĞİ ATTIRDI


Aynacı'nın bu açıklamaları, sol örgüt üyeleri ve diğer eylemcileri de şaşırttı. Bunun üzerine eylemciler toplanarak Taksim meydana girdi. Eylemcilere “İstediğiniz gibi takılın” diyen Aynacı, meydana giren eylemcilere en sert müdahaleyi yaptı. Hatta Aynacı o dönemde, Gezi kayıtlarında 'en sert müdahale yapan polis' olarak anılmaya başladı. Aynacı, Gezi'de yürüttüğü politika ile olayların boyutunu en yüksek seviyeye çıkardı. Gazetecilere küfür eden Aynacı birçok basın mensubunu tehdit etti. Gaz fişeğinin İstiklal Caddesi'nde yürüyenlerin üstüne bizzat atılması talimatını verdi.





ÇEVİK'İ BAŞSIZ BIRAKTILAR


Öte yandan Gezi olayları sırasında Çevik Kuvvet'ten Sorumlu Müdür Yardımcısı olan ve FETÖ operasyonlarında ihraç edilen Yılmaz Avcu'nun, o dönem sürekli The Marmara Otel'de kaldığı ve çevikteki polisleri uzun süre talimatsız bıraktığı ortaya çıktı. Talimatsız kalan Çevik Kuvvet polislerinin ise sık sık eylemcilerin arasında kaldığı ve darp edildikleri belirtildi. Avcu'nun bu tavrının sebebi ise daha sonra yapılan araştırmada gün yüzüne çıktı. Çevik ekiplerini yönlendirmeyen müdür Avcu'nun rolünü de Mithat Aynacı üstlendi. Görev alanının dışına çıkan Aynacı, çevik ekiplerinin başına geçti. FETÖ soruşturmasında meslekten ihraç edilen Yılmaz Avcu, 90'lı yıllarda hazırlanan FETÖ'cü polisler listesinde de 'TEM Daire Başkanlığında komiser' olarak şüpheli bulunuyor.






#FETÖ
#Yılmaz Avcu
#Mithat Aynacı
#Gezi olayları
7 yıl önce