|

DEAŞ için geri sayım

TSK ve Özgür Suriye Ordusu, Fırat Kalkanı’nın 120. gününde terör örgütünün kalesi El Bab’a girdi. Sokak sokak çatışmaların yaşandığı ilçede en az 150 terörist öldürüldü, ağır darbe yiyen DEAŞ ise bomba yüklü 4 araçla intihar saldırısı düzenledi. Acı haber akşam saatlerinde geldi: 14 şehit, 33 yaralı.

Yeni Şafak
04:00 - 22/12/2016 Perşembe
Güncelleme: 07:38 - 22/12/2016 Perşembe
Yeni Şafak

El Bab'ın ele geçirilmesinde neredeyse sona yaklaşılırken DEAŞ tüm gücüyle ÖSO ve TSK'yı hedef alıyor. Halep yolunun da temizlenmesiyle etrafındaki çember daralan ve köşeye sıkışan DEAŞ'ın dün bomba yüklü araçlı saldırılarında 14 Türk askeri şehit düştü, 33 asker yaralandı. El Bab'da DEAŞ'ın sözde kalesi olarak gördüğü ve kente hakim bir tepede bulunan hastane bölgesi, havadan ve karadan gün boyu ateş altına alındı. Operasyonda 138 DEAŞ terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi. Fırat Kalkanı Harekatında 120. Gün geride bırakılırken, dün itibariyle El Bab-Halep yolunda tam kontrol sağlandı. Böylelikle DEAŞ, Bab'da çembere alındı.





ÇATIŞMA TEPEDE YOĞUNLAŞTI


Dün, çatışmalar, DEAŞ'ın sözde kalesi olarak gördüğü El Bab'a hakim bir tepede bulunan Şehir Hastanesi civarında ağırlık kazandı. DEAŞ'ın barınma ve silah/cephane deposu haline getirdiği Şehir Hastanesi bölgesindeki bu noktanın El Bab'ın ele geçirilmesinde büyük önemi bulunması nedeniyle DEAŞ terör örgütü tüm gücüyle saldırdı.Askeri kaynaklar, “Bu hastanenin bulunduğu hakim arazinin ele geçmesini müteakip DEAŞ'ın El Bab'daki hakimiyeti büyük ölçüde kırılmış olacak. Bu noktanın ele geçirilmesiyle şehir merkezi büyük ölçüde kontrol altına alınmış olacak" bilgisini verdi. DEAŞ, dün TSK destekli ÖSO güçlerine öğleden önce ve sonra canlı bomba ve bombalı araçlı intihar saldırıları düzenledi. El Bab'ın ele geçirilmesinde kritik önemi bulunan Hastane bölgesinde DEAŞ'ın kahpe pusularında ÖSO birliklerine destek veren 14 Türk askeri şehit düştü. Bazılarının durumu ağır olmak üzere 33 asker ise yaralandı. Yaralılar süratle bölgedeki hastanelere sevk edilerek tedavilerine başlandı.



Örgütte büyük panik




DEAŞ terör örgütünden temizlenen bölgelerde Muhaliflere destek sağlayan TSK patlayıcı madde tespit ve imha timleri tarafından 43 adet EYP imha edildi. Gün boyu devam eden çatışmalar sonucunda El Bab tamamen kuşatma altına alındı. Askeri kaynaklar, teröristlerin telsiz konuşmalarında büyük bir panik içinde olduklarının rahat bir şekilde izlendiğini bildirdi. TSK destekli ÖSO saldırılarında çok sayıda teröristin yaralandığı, yoğun ateş nedeniyle terörist örgütün yaralılarını tahliye edemediği öğrenildi.





Ocaklara ateş düştü


24 Ağustos'ta başlayan Fırat Kalkanı Harekâtı'nda düne kadar 21 şehit verilmişti. Bab operasyonunda DEAŞ'ın saldırıları sonucu 14 askerin daha şehit olmasıyla birlikte 120 günlük bilanço 35'e yükseldi. Şehit askerlerin naaşları Gaziantep'e getirilirken, acı haberleri ise ailelerine tez ulaştı. Şehitlerden Uzman Çavuş Akın Acar'ın (23) Tekirdağ'ın Çorlu ilçesindeki baba evinde yas var. Kazımiye Mahallesi'ndeki evinde askeri yetkililere kapıyı açan anne Hanife Acar baygınlık geçirdi. Sağlık ekipleri acılı anneye müdahale etti. Haberin duyulması üzerine şehidin yakınları ve komşuları baba evine geldi, eve Türk bayrağı asıldı. Bekar olan Acar'ın babası emekli özel harekat polisi Muzaffer Acar'ın ise 4 yıl önce hayatını kaybettiği öğrenildi. Şehit Acar'ın cenazesi bugün Çorlu'da toprağa verilecek.





En az 150 terörist öldürüldü


Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında dünkü operasyonda bugüne kadarki en çok şehidini veren TSK, gün boyu, hedef tespit vasıtaları ile yerleri tespit edilen DEAŞ terör örgütüne ait barınma yerleri, savunma mevzileri, komuta kontrol tesisleri, silah ve araçları, havadan savuş uçakları, yerden de ateş destek vasıtaları ile ateş altına alındı. Hava Kuvvetlerine ait uçaklar tarafından yapılan hava taarruzları sonucunda El Bab bölgesinde tespit edilen DEAŞ terör örgütüne ait toplam 67 hedef vurularak imha edildi. Hava taarruzlarında barınma alanları ve savunma mevzilerinin yanısıra 4 bomba yüklü araç da içindeki teröristlerle beraber imha edildi. Bölgedeki topçu birlikleri ve diğer ateş destek vasıtaları ile yapılan atışlarda, terörist örgüte ait 3 adet ZSU-23 Silah monteli Pikap aracı, 2 adet DOÇKA monteli Pikap aracı, 3 adet Ağır Makinalı Tüfek monteli Pikap aracı ile muhtelif büyüklükte barınma alanları vurularak imha edildi. Açılan ateşler ve meydana gelen çatışmalar sonucunda 150'yı aşkın DEAŞ teröristi etkisiz hale getirildi. Hastane bölgesinde DEAŞ terör örgütü dün gece boyunca da ateş altında tutuldu.





Işık Meclis'i bilgilendirecek


Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, El-Bab'taki gelişmelerle ilgili bugün milletvekillerini bilgilendirecek. Işık, yaptığı açıklamada, hem iktidar hem de muhalefet partisi gruplarıyla görüştüklerini, yarın Fırat Kalkanı Harekatı ve El-Bab'taki gelişmelerle ilgili TBMM Genel Kurulunda bilgi vereceğini söyledi. Işık, “Bilgileri tam ve sağlıklı olarak alalım, derleyip toplayalım ve hem kamuoyunu, hem de Meclisimizi doğru bilgilendirelim. Şimdi böyle son dakika bilgileriyle konuşmak olmaz. Şu anda arkadaşlarımız yoğun bir şekilde çalışıyorlar" dedi.




#El Bab
#Fırat Kalkanı
#Özgür Suriye Ordusu
#DEAŞ
7 yıl önce