|

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Teröristin kimliği belirlendi

Ortaköy'de bir gece kulübüne düzenlenen terör saldırısına ilişkin devam eden operasyon hakkında bilgi veren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Teröristin kimliği belli, çalışmalar sürüyor" dedi. Suriye'deki ateşkese ilişkin de değerlendirme yapan Çavuşoğlu, Astana'daki görüşmelere işaret ederek, "Bazı ihlaller oluyor. Şimdi herkesin ateşkese destek vermesi gerekir" diye konuştu.

Yeni Şafak
10:06 - 4/01/2017 Çarşamba
Güncelleme: 10:54 - 4/01/2017 Çarşamba
Yeni Şafak

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ortaköy'de gerçekleştirilen terör saldırısına ilişkin, "Saldırganın kimliği belli, çalışmalar sürüyor" dedi.




Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşğlu gündemi değerlendiriyor. Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:



Suriye'deki ateşkes


"23 Ocak'ta Astana'da müzakereler başlayacak. Siyasi çözüm için çalışmalarımız sürecek. Dış politikamızın temelinde insan var.



Bölgesel barışı korumak için çalışmalarımız devam edecek.



"Ankara ve Moskova'da merkez kuruldu"


Rusya ile Türkiye'nin ortak çalışması oldu. Arazide farklı görüşlere sahip muhalifler var. Diğer tarafta Esed rejimi var. Bir de İranlı Şii milisler var. Ateşkesten sonra ihlalleri görüyoruz. Bu ihlalleri, Hizbullah, Şii gruplar ve Esed rejimi yapıyor. Bu ihlalleri takip etmek için iki merkez kurduk. Biri Ankara'da, diğeri Moskova'da. Bu anlaşmaya göre herkes olduğu yerde duracak. Diğer taraftan toprak elde etmeye çalışmayacak. Ama Doğu Guta'da Hizbullah'ın bu amacının olduğunu görüyoruz. Ben Lavrov'u geçen hafta aradım. Taciz ateşleri olabilir ama muhalefet gerçekten şu ana kadar sözünde duruyor. Lavrov ile bugün tekrar görüşeceğiz. Artan ihlalleri durduramazsak, Astana süreci sekteye uğrayabilir. Biz garantör olduk. Moskova'da da İran garantör olarak ortak açıklamaya girdi. O zaman İran'ın bunun gereğini yapması lazım.



Ateşkes süreci


Amerika kesinlikle dışlanmış değil. Kesin bir çözüm için herkesin desteğini almamız gerekiyor. Astana'ya Birleşmiş Milletler katılacak. 23'ünde başlayacak görüşmeler. Tabii ABD'de yeni yönetim göreve geldikten sonra. Lavrov ile ABD'nin de mutlaka burada olması gerektiği konusunda anlaştık, daha doğrusu teyitleştik. Astana'ya, bu sürece katkı sağlayacak herkesi dahil etmemiz lazım. Bugüne kadar ABD'nin önayak olduğu anlaşmalar maalesef uygulanmadı. Rusya ile ABD ateşkes anlaşması yaptı, daha metni görmeden prensip olarak arkasındayız dedik. Biz niye Rusya ile oturduk? Rusya ile bir şey konuştuğunuz zaman, oturuyoruz somut konuşuyoruz. Eyleme döküyoruz biz. İran'la da biz 4 defa görüşme yaptık. Ama ortaya somut bir yol haritası konulmadı. Ben İran'ı suçlamak için söylemiyorum. Ama Ruslarla oturduk anlaştık, uygulamaya başladık. Şimdi herkesin destek vermesi gerekiyor.



FETÖ ile mücadele


15 Temmuz sonrası Batılı ülkeler ciddi hatalar yaptı. Sonra hata yaptıklarını anladılar. Arka arkaya gelmeye başladılar. Fakat daha sonraki süreçte de yine o tam istediğimiz desteği göremedik. Bizim ne yapmak istediğimiz, nasıl bir darbe yaşadık, bunun arkasında kim var, ne yapmaya çalışıyorlar? 2013'ten bu yana bunu Batılı dostlarımıza anlatmaya çalışıyoruz. Ve hiçbir zaman inanmadıklarını da bize daha sonra itiraf ettiler.



Biz artık kuru sözlerden çok somut adımlar bekliyoruz Batılı dostlarımızdan. Teröre karşı dayanışma içinde olmazsak, mücadele etmezsek, o terör örgütü bugün beni vurur, yarın seni vurur.



"Obama 'PYD konusunda hemfikiriz' dedi"


PYD/YPG'li unsurların Münbiç'te olduğunu biliyoruz. Dün akşam Sayın Cumhurbaşkanımızın da (Obama'ya) söylediği gibi. Obama, bu unsurların Fırat'ın doğusuna gitmesi gerektiği konusunda bizimle hemfikir olduğunu söyledi."


#Mevlüt Çavuşoğlu
#Dışişleri Bakanı
7 yıl önce