|

Erdoğan'dan 'Fırat Kalkanı' açıklaması: Geri dönmek yok

Külliye'de Gine Cumhurbaşkanı Conde ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, El Bab'da terör örgütü DEAŞ'ın dört bir taraftan kuşatılmış olduğunu söyledi. Koalisyon güçlerinin Türkiye'ye verdikleri sözleri tutmadığını belirten Erdoğan, Fırat Kalkanı'ndan geri dönülmeyeceğini vurgulayarak, "Terörden arındırılmış güvenli bölge ilkesini tahakkuk ettireceğiz. Çıkılan bu yoldan geri dönmemiz mümkün değil" dedi.

Yeni Şafak
19:15 - 27/12/2016 Tuesday
Güncelleme: 21:49 - 27/12/2016 Tuesday
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Külliye'de Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde ile ortak basın toplantısı düzenledi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:



15 Temmuz sonrası darbe girişimi Gine Cumhurbaşkanı Conde bizi ilk arayanlardan, destek elini uzatanlardan oldu. Conde, darbe teşebbüsünün ardından ülkesindeki FETÖ'ye karşı harekete geçti. Gine'deki FETÖ okulları artık Maarif Vakfı tarafından yönetiliyor. FETÖ, ortak gayretlerimizle tarihin çöp sepetine atılacak.



Gine ile 250 milyon dolar
ticaret hedefi


Gine, yer altı zenginlikleri ile önemli bir potansiyele sahiptir. Gine ile ticaret hacmimizi ilk aşamada 250 milyon dolar seviyesine yükseltmeyi hedefliyoruz. THY'nin Konakri'ye ilk uçuşunun 30 Ocak 2017'de olacağını sizlere bu akşam müjdelemiş olayım.



Batı başkentlerinin şık kaldırımlarının altında Afrikalı kardeşlerimizin kanı ve gözyaşı vardır. Yakın tarihte elmas ve altın için insan kanı dökenler, bizlere insanlık dersi vermeye çalışıyorlar.



Koalisyon güçleri sözlerini tutmuyor


DEAŞ terör örgütünü biz El Bab'da şu anda dört bir taraftan kuşatmış vaziyetteyiz. Koalisyon güçleri şu anda verdikleri sözü maalesef tutmuyorlar. Verilen söz farklıydı ama şu anda farklı konumdalar. Öyle olsa da olmasa da biz şu anda yolumuza kararlı bir şekilde devam ediyoruz, devam edeceğiz. Çıkılan bu yoldan geri dönmemiz mümkün değil.



Bütün kayıtlarıyla elimizde belgeler var


Koalisyon güçleri ne diyordu başından, 'DEAŞ terör örgütüne karşı bütün mücadelemizi sonuna kadar vereceğiz' diyorlardı. Hatta bizi de DEAŞ'a destek vermekle suçluyorlardı. Şimdi hepsi ortadan kayboldu. Tam aksine terör örgütüne, DEAŞ da dahil olmak üzere, YPG, PYD bunlara destek veriyorlar. Çok açık, net ortada. Hepsinin tescilli olarak, bütün resimle, fotoğraflarıyla, video kayıtlarıyla elimizde belgeleri var. Öyle veya böyle şu anda biz kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Şehitlerimiz var, canımız acıyor ama geri dönemeyiz artık. Çünkü biz terörden arındırılmış güvenli bölge ilkesini tahakkuk ettireceğiz.



Astana Zirvesi'ne terör örgütlerine sıcak bakmayız


(Suriye'de ateşkes görüşmeleri) Cenevre maalesef boş çıktı, kaç toplantı yapıldıysa hiçbir netice alınmadı ve sonunda yaptığım görüşmede Sayın Putin, bize Astana'yı teklif etti, 'Buna nasıl bakarsınız' dedi. 'Bizim açımızdan herhangi bir sıkıntı yok' dedik. Bu bölgeye komşu ülkelerin katılımıyla yapılacak bir Astana Zirvesi, ama bu Astana Zirvesi'ne eğer terör örgütleri davet edilecek olursa, buna tabii ki biz sıcak bakmayız. Şu anda bu işler dışişleri bakanları seviyesinde yürütülüyor.





Gine Cumhurbaşkanı Conde ise şunları söyledi:


Türkiye ile vizeleri kaldıracağız, iş.birliğini güçlendireceğiz. Afrika'daki FETÖ okullarının kapatılması için mücadele edeceğiz. Tüm Gülen okullarının kapatılması için diğer Afrika ülkeleri ile birlikte çalışacağız. Bana ve hükümetime bu konuyla ilgili güven duyabilirsiniz.



Türkiye son 15 yılda uluslararası arenada çok saygı gören bir ülke. Türkiye'ye daha sık gelinmesi gerektiğini ve Türkiye'deki güvenlik durumunun son derece olumlu olduğu mesajını vermek istiyoruz.



Türkiye büyük bir mücadele başlattı


15 Temmuz darbe girişiminden bu yana Türkiye büyük bir mücadele başlattı, birliğini güçlendirdi ve cesareti, kararlılığından dolayı Sayın Cumhurbaşkanını tebrik ediyoruz, vizyonunu da takdirle karşılıyoruz. Türkiye'nin, bu darbe girişiminden sonra çok daha güçlü bir şekilde karşımıza çıkacağını biliyoruz.



Türkiye'nin Afrika'ya, Afrika'nın da Türkiye'ye ihtiyacı var. Türkiye, Afrika için bir şanstır, Afrika Türkiye için bir şanstır. Bütün bunlardan dolayı tüm halklarımız bunlardan istifade etsin diye elimizden geleni yapacağız.






#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#Gine Cumhurbaşkanı
#Alpha Conde
7 years ago