|

Giderayak zevzeklik

Başbakan Yıldırım, Türkiye’de göreve başladığı andan itibaren mesajları ve demeçleriyle diplomatlık sınırları aşan ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’ın, son olarak Nihat Erim’in fotoğrafını paylaşmasına sert tepki gösterdi: Nereden aklına gelmiş giderayak kendisine sormak lazım. Altında mesaj yoksa zevzeklik yapmış.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/01/2017 Cumartesi
Güncelleme: 00:34 - 7/01/2017 Cumartesi
Yeni Şafak

Başbakan Binali Yıldırım, cuma namazını Söğütözü'ndeki Başyazıcıoğlu Camii'nde kıldıktan sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.



Yıldırım, “ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinin sosyal medya hesabından, suikasta uğrayan eski başbakanlardan Nihat Erim'in fotoğrafı paylaşıldı. Bir mesaj mı, fotoğrafla ne demeye çalışıldı bilginiz var mı?” sorusuna, “Duydum, nereden aklına gelmiş giderayak sormak lazım kendisine. Ben de bir alaka kuramadım da hangi mesajı verdiğine ilişkin” karşılığını verdi. Bir gazetecinin, “paylaşımın altında bir mesaj olmadığı”na ilişkin açıklama yapıldığını söylemesi üzerine Yıldırım, “Yoksa o zaman zevzeklik yapmış” ifadesini kullandı.



İYİ KOMŞULUK İLİŞKİLERİ


Yıldırım, Irak ziyaretine ilişkin bir soruya, “Irak ile son iki buçuk senedir maalesef ilişkilerimiz pek istediğimiz düzeyde gelişmedi. Bunun sebebi, bölgede yaşanan istikrarsızlık, kargaşa diye düşünüyoruz. 'Dostlukları artırma, düşmanlıkları azaltma' politikamızın gereği olarak birer birer komşularımızla ilişkilerimizi tekrar yoluna koyuyoruz ve geliştiriyoruz. Bu bağlamda Irak ziyaretimiz de esas itibariyle Türkiye ve Irak arasındaki iyi komşuluk ilişkilerini daha da pekiştirmek” dedi.



PKK DA MASADA


Yıldırım, şöyle devam etti:


“Ekonomik konularda önceki yıllardan kaynaklı kayıpları telafi etmek, iş birliğini daha da artırmak, karşılıklı yatırımlar, ticareti geliştirmek ve her iki ülkenin toprak bütünlüğüne saygı esasında yıllardan beri ülkemizin, milletimizin başını ağrıtan PKK terör örgütünün Irak topraklarından Türkiye'ye saldırılarının önüne geçme konularını görüşeceğiz. DEAŞ ile mücadeleyi konuşacağız.







SORUNLARI ÇÖZMEK İSTİYORUZ


Başika'daki varlığımız asla Irak'ın egemenliğine yönelik bir şey değildir. Koalisyon güçleri ile beraber Musul başta olmak üzere DEAŞ ile mücadele için orada, Irak'taki milislere eğitim vermektedir. Bu konuları da yine bu ziyarette konuşacağız. Asıl itibariyle ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi. Birlikteliğimiz olduğu konuları ön plana çıkarmak, ayrılıkları görüşmek suretiyle iyi komşuluk ilişkileriyle sorunlarımızı çözmek istiyoruz.



GELENEKSEL ANLAYIŞIMIZ


Irak, Suriye bizim komşularımız. Komşularımızla iyi geçinmek bizim geleneksel anlayışımıza da uygun bir şey. Bu esastan hareketle barışın, kardeşliğin sağlanması sadece Türkiye'nin ilerlemesi için değil, bölge ülkelerindeki karışıklıkların sona ermesi, terörün verdiği zararların ortadan kaldırılmasına da fayda sağlayacak.”



Tepki çeken paylaşım






ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Twitter hesabından önceki gün, suikasta kurban giden eski Başbakanlardan Nihat Erim'in ABD ziyareti sırasında çekilen bir fotoğraf paylaşıldı. Sosyal medyada büyük bir tepkiyle karşılanan mesajda paylaşılan fotoğrafın altında, “Beyaz Saray'daki resmi devlet yemeğinde Başbakan Nihat Erim, Başkan Richard Nixon eşleri ile birlikte (1972) #Türk AmerikanDostluğu” ifadeleri yer alıyor.






Dedikoduyla amel olmaz


Yıldırım, “MHP'de bazı isimler 'hayır' oyu vereceğini açıkladı, istifalar da var. Sizin AK Parti içinden de firelerin yaşanacağına dair bir endişeniz var mı?” sorusu üzerine, “Dedikoduyla amel olmaz. Bizim abdestimiz tam namazımızdan da şüphemiz olmaz. Bizim grubumuz 316 imza vermiştir. 316 imzanın anlamı, 'Biz 316 AK Parti milletvekili olarak bu getirdiğimiz değişikliğin arkasındayız, evet oyunu vereceğiz.' demektir. Bunun dışında ortaya atılan dedikodular, laflar tamamen değersizdir, hiçbir anlam ifade etmez” ifadelerini kullandı.



İhaneti görmek için 15 Temmuz'a gitmek lazım


CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun anayasa değişikliği teklifine ilişkin, “Evet oyu kullananlar ihanet ediyorlar” sözlerinin hatırlatılması üzerine Yıldırım, “Yani Kılıçdaroğlu, Sayın Bahçeli'ye 'ihanet ediyorsun' mu demek istedi? Neye ihanet ediyor Sayın Bahçeli? O halde biz de ihanet ediyoruz. Çünkü Sayın Bahçeli ile beraber, iki parti olarak bu değişikliği yaptık. Fevkalade çirkin, fevkalade yakışıksız bir ifadededir. Ana muhalefet partisi genel başkanına hiç yakışmıyor. Halkın iradesine başvurmak, halkın kararına gitmek 'ihanet' diye nitelendirilemez. Ancak ihaneti kimin yaptığını görmek için 15 Temmuz'a gitmek lazım. İhaneti kimin yaptığını görmek için seçilmiş hükümetleri çeşitli ayak oyunlarıyla devirmeye çalışan, eski alışkanlıkları tekrar eden odaklara gitmek lazım. Onun ötesinde biz, gayet iyi niyetle ülkemizde 'istikrar sürsün, büyüme devam etsin' diye bir anayasa değişikliği getiriyoruz Milliyetçi Hareket Partisi ile beraber. Bunun neresi ihanet? Vatandaş, kimin ihanet ettiğinin, kimin hizmet ettiğinin günü geldiğinde kararını verir” karşılığını verdi.





#Binali Yıldırım
#John Bass
#Nihat Erim
7 yıl önce