|

Haftanın özeti

Bir haftanın gündemini özetleyen haberimize Türk siyasi tarihine geçen Başbakan Davutoğlu'nun kongre ve adaylık kararıyla başladık. Obama Türk Bakanı taklit etti, MHP'nin davalık hali, fragmanı 439 dakika süren film ve 349 dolara kendi işiniz patronu olun haberleri de dikkat çekici.

Yeni Şafak ve
09:12 - 8/05/2016 Pazar
Güncelleme: 08:10 - 9/05/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Türk siyasetinde yeni bir dönem...



AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Olağanüstü Büyük Kongresi'nin 22 Mayıs'ta yapılmasının kararlaştırıldığını, kongrede genel başkanlık için aday olmayacağını açıkladı. Davutoğlu, partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından genel merkezde basın toplantısı yaptı. Konuşmasına hükümetleri döneminde yapılan çalışmaları anımsatarak başlayan ve alınan kararlar ne olursa olsun hükümetin son ana kadar görevinin başında olacağını vurgulayan Davutoğlu, AK Parti'nin yeni dönemin eşiğinde olduğunu belirtti.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu'nun aldığı kararın hayırlı olmasını temenni etti. Erdoğan, uzun yıllar birlikte çalıştığı Davutoğlu'na teşekkür etti.



Kongreye kadar salı günleri rutin yapılan

. 22 Mayıs AK Parti'nin yeni genel başkanının seçilmesiyle 65. Hükümet'e giden süreçte başlamış olacak.



MHP'de gözler Yargıtay'da


MHP'de, mahkeme kararıyla olağanüstü kongreye gidilmesi süreci devam ediyor. Kongre tartışmalarına son noktayı koyacak Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, dosya üzerindeki incelemesini sürüyor.



Genel Merkezin temyiz isteminde bulunduğu Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi kararına ilişkin dosyayı inceleyen Yargıtay'ın kararını vermesi için süre sınırlaması bulunmuyor. Ancak hem genel merkez hem de muhalifler, yaşanan tartışmalara bir an önce son verilmesi için Yargıtay'ın ivedilikle karar vermesini bekliyor.



Meclis'in tarihine damga vuran dokunulmazlık görüşmeleri


Teröre destek verdikleri gerekçesiyle HDP'li milletvekillerine ilişkin başlayan dokunulmazlık tartışmasında kritik dönemece girildi. Bu zamana kadar 40 milletvekiline dokunan TBMM, 19 yıl sonra yeniden dokunulmazlık sınavıyla karşı karşıya.



Dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa değişiklik teklifinin görüşüldüğü TBMM Anayasa Komisyonu'nda ikinci raunt geride kaldı. Türkiye siyasetinde iz bırakan görüşmelerde dokunulmazlıklarla ilgili değişiklik teklifi oy birliği ile kabul edildi.



Meclis'e gelen

. Bunların 46'sı AK Parti'li, 187'si CHP'li, 369'u HDP'li, 18'i MHP'li, 5'i ise Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazliaka'ya ait. Nazlıka'nın bir dosyası, başka parti milletvekilleri ile düzenlenmiş durumda bulunuyor.



Hakkında dosya düzenlenen milletvekili sayısı ise 136'ya ulaştı. Bunların 27'si AK Parti, 51'i CHP, 50'si HDP, 7'si MHP milletvekili, biri ise Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka.



Bir tezkerede birden fazla milletvekiline ait dosya sayısı 45'e çıktı.



Suriye'ye kara harekatı


Başbakan Ahmet Davutoğlu, El Cezire'de Suriye, Rusya, İran, Mısır, terör örgütü PKK, mülteci sorunu ve Avrupa Birliği'ne ilişkin soruları yanıtladı. El Cezire Türk'ün internet sitesinde yer alan habere göre Davutoğlu, PKK ile gelecekte görüşmelerin tekrar başlaması ihtimaline yönelik bir soru üzerine, son 14 yıl boyunca başarılı bir demokratikleşme süreci yürütüldüğünü, Kürtlere ve diğer toplumun bileşenlerine sosyal haklar verildiğini ifade etti.



Davutoğlu, gerektiği takdirde Suriye'ye kara gücü gönderebileceklerini söyledi.



TSK 1172 IŞİD'li teröristi etkisiz hale getirdi


Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ağustos ayından buyana Suriye'de 2 bin 144 IŞİD hedefi vuruldu, 807'si Suriye'de, 365'i Irak'ın kuzeyinde olmak üzere 1172 IŞİD'li terörist etkisiz hale getirildi.



Bu arada TSK, Kilis'e yönelik top, roket tehdidinin tespiti ve etkisiz hale getirilmesine yönelik olarak Suriye sınırındaki birlikleri takviye etti. Suriye sınırında 2016'da 388 IŞİD ve 82 PYD/PKK terör örgütü mensubu yakalandı.



Obama radyasyondan korkmayan Türk Bakanı taklit etti


ABD Başkanı Barack Obama, içme suyu şebekesinde aşırı derecede kurşun tespit edilen Flint kentindeydi. Obama, filtreden geçirilmiş suyun güvenli ve içilebilir olduğunu söyledi. Söylemekle de kalmadı, bunu göstermek için kurşunlu su içti.



Türkiye olarak bu görüntülere pek de yabancı değiliz. Çernobil faciası sonrası çayda radyasyon olmadığını kanıtlamak için kameralar önünde çay içerek poz veren ANAP'ın kurucularından eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral, hala hafızalarda.





Trump'ın önü tamamen açıldı


ABD'de başkanlık yarışında Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olmak için yola çıkan Ted Cruz adaylığı bıraktığını açıkladı. Böylece

. Indiana eyaletinde yapılan ön seçimde rakibi milyarder iş adamı Donald Trump'a yenilen Cruz, seçim yenilgisi üzerine kampanyasını sonlandırdığını duyurdu.



31 parmaklı bebek


Bin kişiden birinden görülen polidaktilizm hastalığı ile 4 ay önce dünyaya gelen Hong Hong bebeğin 15 el ve 16 ayak parmağı var. Annesi de aynı hastalıktan mağdur olan bebeğin her iki elinde de ikişer avuç içi, her bir ayağında ise sekiz parmak var.



349 dolara kendi işinizin patronu olun


Son zamanlarda olukça yaygınlaşan 3D yazıcıların oldukça iyi iş çıkardıklarını biliyoruz.



İngiliz Kickstarter ekibi Mayku'n FormBox isminde vakumlu kalıp makine icat etti. Genç girişimciler, herkese kendi işinin patronu olabilmeyi vaat ediyor. Alçıdan kalıplar, isimli çikolatalar, muz şeklinden oda lambaları… Artık hangi şekli ve kalıbı nasıl yapıp kullanacağınız sizin hayal gücünüze kalmış.



49, 349 ve 459 dolar olmak üzere 3 farklı paket bulunuyor. Dünyanın her yerine kargo imkânı ile satılan FormBox'un dağıtımına en erken Mayıs 2017'de başlanacak.



Bu filmin fragmanı 439 dakika


İsveçli yönetmen Anders Weberg'in yeni deneysel filmi Ambiancé dünyanın en uzun filmi olarak kayıtlara geçti. Weberg, izlemesi 30 gün sürecek filmi için 439 dakikalık bir fragman yayınladı.



Sıradışı film Ambiancé, 31 Aralık 2020'de izleyiciyle buluşacak.





#Haftanın özeti
#yeni şafak
8 yıl önce