|

HSYK''da tuzak liste de hazır

HSYK seçimlerini hayati önemde gören Cemaat''in ''bağımsız'' listesi belli oldu.Seçimlerinde Yargıda Birlik Platformu, YARSAV ile Cemaat''in desteklediği ''bağımsız'' adaylardan yarışacak.

Osman Özgan
00:00 - 16/09/2014 Salı
Güncelleme: 23:38 - 15/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
HSYK''da tuzak liste de hazır
HSYK''da tuzak liste de hazır

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 12 Ekim''de yapılacak Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği seçimlerine ilişkin 64 kişilik geçici aday listesini önceki gün açıkladı. Seçimlere bağımsız adaylarla girmeye hazırlanan cemaatin listesi de şekillenmeye başladı. HSYK seçimlerinde Yargıda Birlik Platformu, YARSAV-Yargıçlar Sendikası ile cemaate yakın ''bağımsız'' adaylardan oluşan üç liste yarışacak.

14 BİN KİŞİ OY KULLANACAK

22 üyeli HSYK''nın, adli yargıdan 7 asıl 4 yedek, idari yargıdan 3 asıl 2 yedek üyesini seçmek için yaklaşık 14 bin hakim ve savcı 12 Ekim''de sandık başına gidecek. Adli yargıdan 48, idari yargıdan ise 16 hakim ve savcı HSYK üyeliği için yarışacak.

BLOKLAŞMA ADAY SAYISINI AZALTTI

2010 Referandumundan sonra yapılan HSYK seçiminde adli yargıdan 172 idari yargıdan ise 34 yargı mensubu adaylık için başvurmuştu. Aday sayısındaki bu düşüşte, yargıda son dönemde giderek artan ''keskin bloklaşma''nın etkili olduğu belirtiliyor. Bu durum, kendi blok oyları dışındaki oyları bölmek için bağımsız aday formülü geliştiren cemaatin oyununun tutmadığını gösterdi.

CEMAAT HAKİMİYETİ KAYBETMEK İSTEMİYOR

HSYK üyeliği için yarışacak 64 adaydan 16''sı Yargıda Birlik Platformu''nun listesinden, 14''ü ise YARSAV ve Yargıçlar Sendikası''nın ortak listesinden. Geriye kalan 34 aday ise seçimlere bağımsız girecek. Yargı kulislerinde ise HSYK''daki hakimiyeti kaybetmek istemeyen cemaatin bu 34 bağımsız adayın içerisinden bir liste oluşturduğu konuşuluyor. Bu duruma göre seçimlerde, Yargıda Birlik Platformu ve YARSAV''ın listesinin yanı sıra cemaate yakınlığı ile bilinen adaylardan oluşan liste yarışacak.

İşte o bağımsız adaylar

Cemaate yakınlığıyla bilinen adayların isimleri şöyle;

ADLİ YARGI:

-HSYK 2. Daire Başkanı Nesibe Özer

- HSYK üyesi Teoman Gökçe

- Ankara Hakimi Ayşe Neşe Gül

- Samsun BÖlge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş

- HSYK Tetkik Hakimi İdris Berber

- İzmir Cumhuriyet Savcısı Feridun Süzer

- Uşak Cumhuriyet Başsavcıvekili İlker Çetin

- Bakırköy Hakimi Orhan Gödel

- İstanbul Anadolu İş Mahkemesi Hakimi Yeşim Sayıldı

- Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcısı Murat Gökçe

- Manisa Cumhuriyet Savcısı Mehmet Kaya

İDARİ YARGI:

- HSYK üyesi Ahmet Berberoğlu

- Ankara Bölge Mahkemesi Üyesi Mahmut Şen

- Danıştay Savcısı Ali Bilen

- Konya Bölge İdare Mahkemesi Üyesi Saadettin Kocabaş

- İzmir Bölge İdare Mahkemesi Üyesi Egemen Devrim Durmuş

10 yıl önce