|

İlişkilerimiz etkilenmez

Rusya Büyükelçisi’ne yönelik suikast üzerine Türkiye ve Rusya’dan sağduyulu ve soğukkanlı açıklamalar geldi. Açıklamalarda ortak nokta, saldırının Türkiye-Rusya ilişkilerini bozmaya dönük olduğu yönünde.

Yeni Şafak
04:00 - 20/12/2016 Salı
Güncelleme: 04:33 - 20/12/2016 Salı
Yeni Şafak

Türkiye ve Rusya dünkü Büyükelçi Karlov suikastının karanlık ve organize bir eylem olduğunu ilk andan itibaren çok hızlı şekilde fark etti. İki ülke de gelişen ilişkileri bozmaya dönük bu eylemin hedefine ulaşamayacağını vurgulayan en üst seviyede açıklamalar yaptı. Hedefin Rus Büyükelçi Karlov değil Türk-Rus ilişkileri olduğu açıklamardaki ortak noktaydı.



ARKASINDAKİNİ ÖĞRENMEK ZORUNDAYIZ


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin saldırının iki ülkenin ilişkilerini bozma yönünde bir provokasyon olduğunun açık olduğunu söyledi. Rus Büyükelçiye yapılan saldırıya verilecek cevabın, terörizme karşı savaşı güçlendirmekten geçtiğini vurgulayan Putin, "Söz konusu saldırı, Türkiye ve Rusya'nın Suriye'de ilerlettiği iyi ilişkilere ve çözüm sürecine yönelik bir provokasyondur. Türkiye ile bu cinayetin arkasında kimlerin olduğunu araştıracağız. Bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştirdiğimiz görüşmede anlaşmaya vardık. Rusya olarak bu saldırının arkasında kimin olduğunu öğrenmek zorundayız" dedi.






BARIŞA ATEŞ ETTİLER


Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev uluslararası kurallara göre büyükelçiyi öldürmenin uluslararası uygar ilişkiler dışında olan, çok ciddi suç olduğunu vurguladı. Medvedev, “Rusya bunu cezasız bırakmayacaktır. Bu organizasyona kim katıldıysa herkes bunun hesabını verecektir. Sadece Rus Büyükelçisine ateş etmediler. Yüksek değerler içeren barış ve insan hayatından yana olanlara ateş ettiler." ifadesini kullandı.







KREMLİN'DE GÜVENLİK ZİRVESİ TOPLANDI


Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Karlov'a yönelik saldırı hakkında Rusya Dışişleri Bakanlığı ve istihbarat kurumları tarafından rapor sunulduğunu ifade etti. Peskov, Putin'in Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve istihbarat kurumlarının başkanlarıyla görüşmeyi planladığını kaydetti. Saldırıyla ilgili açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı ise Türk makamlarıyla temas halinde olunduğu ifade edildi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Karlov'a düzenlenen saldırının BM Güvenlik Konseyi'nin gündemine taşınacağını ifade etti.






SOĞUKLUK DALGASI OLMAZ


Zaharova, “Bugün Rusya diplomasisi için trajik bir gün. Terör bitmiyor. Mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Andrey Karlov, kalplerimizde her zaman için fedakar Rus diplomat olarak hatırlanacak" dedi. Zaharova, saldırının tüm yönleriyle soruşturulması ve sorumluların cezalandırılması konusunda Türk makamlarından güvence aldıklarını ifade etti.






Rusya Devlet Duması Güvenlik Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy ise, Rusya Büyükelçisine düzenlenen saldırının Türk-Rus ilişkilerini etkilemeyeceğini vurguladı. Rus devlet televizyonu Rossiya 24'e konuşan Slutskiy, Moskova ile Ankara arasındaki ilişkilerde yeni bir soğukluk dalgası yaşanmayacağının altını çizdi.



Toplantı iptal edilmedi


Rusya Büyükelçisine düzenlenen saldırı son günlerde iki ülke arasındaki yakınlaşmayı da hedef aldı. Halep ve Suriye'deki ateşkesin sağlanması için düzenlenen Türkiye- İran-Rusya toplantısı bugün Moskova'da yapılacak. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu saldırı sebebiyle toplantının iptal edilmediğini açıkladı. Bugün Rusya'ya gidecek olan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın ziyareti de iptal edilmedi.


#Karlov
#Rus büyükelçi
#Vladimir Putin
7 yıl önce