|

İncirlik’i kapatabiliriz

DEAŞ’la mücadelede hiçbir destek vermeyen ABD’nin İncirlik’ten atılması gündemde. Dışişleri ve Savunma Bakanlarının ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın da net konuştu: Şartlar değerlendirilir. Egemenlik hakları çerçevesinde tasarruf (kapatma) hakkı bizde

Yeni Şafak
04:00 - 6/01/2017 Cuma
Güncelleme: 05:27 - 6/01/2017 Cuma
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, PKK/PYD terör örgütünün baş destekçisi ABD'ye İncirlik Üssü'nün kapatılması tartışmalarını değerlendirdi. 24 TV'de katıldığı canlı yayında açıklamalarda bulunan Kalın, İncirlik'e ilişkin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın sözlerinin hatırlatılması üzerine, “Burası bir Türk üssü. İncirlik, Türkiye'nin izniyle kullanılan bir üs. Şu anda burayla ilgili aciliyet şeklinde bir değerlendirme söz konusu değil ama bunun egemenlik hakları çerçevesinde tasarruf hakkı bizdedir" dedi. İncirlik imkanının ABD'ye DEAŞ'la mücadele için sunulduğunu, ancak ABD'nin DEAŞ'la savaş için PKK/PYD'nin korunması şartı öne sürdüğünü hatırlatan Kalın şunları söyledi:



DESTEK YOKSA BU İMKAN NEDEN SUNULUYOR?


“Madem biz Bab'da, Fırat Kalkanı çerçevesinde DEAŞ ile mücadele ediyoruz, bu desteğin tam olması gerekir. Şu veya bu gerekçeyle, 'YPG'yi (PYD) kollamak, şu koridoru muhafaza etmek veya şu yolu açık tutmak' gibi bahaneler ileri sürülmesi elbette kabul edilemez. Bu, doğal olarak kamuoyunda da bizde de 'O zaman bu mücadeleye neden destek verilmiyor? Destek verilmiyorsa bu imkanlar neden sunuluyor?' sorularını gündeme getiriyor. Şimdi Obama yönetiminin de 15 günü kaldı. İki hafta sonra bir yönetim değişikliği olacak. O tabloyu da zannediyorum 20 Ocak'tan sonra daha net bir şekilde göreceğiz. Trump yönetimine pozisyonumuzu açık şekilde ifade ettik, ediyoruz. Resmen göreve geldiklerinde bunları oturup daha net bir şekilde konuşacağız."



O HAK TÜRKİYE'NİN ELİNDE


“İncirlik Üssü'nün bu hali devam ederse biz burayı kapatıyoruz deme hakkımız var mı?" sorusu üzerine Kalın, bu hakkın her zaman Türkiye'nin elinde bulunduğuna dikkat çekerek, “Ama şartlar değerlendirilir. Ondan sonra bir karar verilir. Şu anda burayla ilgili böyle bir aciliyet şeklinde bir değerlendirme söz konusu değil ama dediğim gibi bunun egemenlik hakları çerçevesinde tasarruf hakkı bizdedir. Bu her zaman elimizde olan bir yetkidir. Bu değerlendirme her zaman ihtiyaçlara, sahadaki gelişmelere binaen yapılabilir" karşılığını verdi.






ABD'nin efsanesi çöktü


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, PKK'nın DEAŞ'la mücadele ve Yezidileri koruma bahanesiyle Sincar'a yerleştiğini hatırlattı, Türkiye'nin buna asla müsaade etmeyeceğini dile getirdi. Kalın, “Bölücü terör örgütü orada özellikle DEAŞ'la mücadele kapsamında Yezidileri de bahane olarak kullanarak kendine konum elde etmeye çalışıyor. Buna Irak makamlarının müsaade etmemesi gerektiğini söyledik. Sincar'ın ikinci bir Kandil olmasına asla müsaade etmeyiz" dedi. ABD'nin uzun süredir dile getirdiği 'Suriye sahasında DEAŞ'la etkin mücadele eden tek grup YPG'dir' şeklindeki efsanenin Türkiye'nin Fırat Kalkanı Operasyonu sonrası çöktüğünü kaydeden Kalın, bir terör örgütüyle, başka bir terör örgütünü kullanarak mücadele edilemeyeceğinin altını çizdi.


#DEAŞ
#İbrahim Kalın
#İncirlik Üssü
#PKK
#PYD
7 yıl önce