|

Kanseri durdurdu

Ulusal Tütün Kontrol Programı sayesinde sigara içme oranı yüzde 27''lere kadar düştü. Sigara ile mücadele programıyla erkeklerde akciğer kanserlerinin artış hızı da durdu. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Murat Gültekin, ''Geldiğimiz nokta umut verici'' dedi.

Aybike Eroğlu
00:00 - 21/09/2014 Pazar
Güncelleme: 20:49 - 20/09/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Kanseri durdurdu
Kanseri durdurdu

Türkiye''de en çok erkeklerde görülen akciğer kanserinin temelinde tütüne bağlı etmenler yatıyor. Bunun yanı sıra ülkede görülen her üç kanser vakasından biri direk tütün kullanımına bağlı oluşuyor. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, 2008 yılından bu yana sürdürülen tütün kontrolünün programının kanser istatistiklerinde umut vaad eden gelişmelere yol açtığını söyledi.

PROGRAM GENİŞLETİLEREK SÜRDÜRÜLECEK

Tütünle mücadelenin kanser kontrol programının olmazsa olmazı olduğunu belirten Gültekin, Türkiye''nin tütün kontrol programını genişleterek sürdüreceğini açıkladı. Çocuk parkları ve ibadethaneler başta olmak üzere hastane avlularında da sigara içmenin yasaklanacağını hatırlatan Gültekin, yürütülen çalısmalar neticesinde sigara içme oranının yüzde 27''ye indiğini kaydetti. Önümüzdeki yıllarda kullanım oranlarının daha da düşmesini umduklarını belirten Gültekin, tütün programının kanser istatistiklerine etkilerinin daha net ortaya konacağını vurguladı.

AKCİĞER KANSERİNİN ARTIŞ HIZI DURDU

Program sayesinde erkeklerde akciger kanserlerinin artış hızının durduğunu kaydeden Gültekin, ''Son kanser istatistiklerinde henüz bir düşme olmasa da erkeklerde akciğer kanserlerinin artış hızı durdu. Tütün kontrolünün akciğer kanserinin artış hızını olumlu etkilediğini söyleyebiliriz. Bu umut verici gelişmeyi önümüzdeki yıllarda da takip edeceğiz'' şeklinde konuştu. Türkiye Halk Sağlığı Kanser Dairesi son yıllarda kanser takip çalışmalarına hız kazandırdı, program kapsamında 81 ildeki kanser vakaları takip edilmeye başlandı.

10 yıl önce