|

Kara propaganda ile yargıya gözdağı

HSYK seçimlerinde oy verecek 14 bin hakim ve savcıyı baskı altına almaya çalışan paralel yapı, kendi adaylarını seçtirmek için kara propagandaya ve karşıt grupları yıldırma çalışmalarına başladı

Osman Özgan
00:00 - 19/09/2014 Cuma
Güncelleme: 23:38 - 18/09/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Kara propaganda ile yargıya gözdağı
Kara propaganda ile yargıya gözdağı

12 Ekim''de yapılacak Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği seçimleri için çalışmalarını sürdüren paralel yapı, karalama kampanyası başlattı. Seçimlerin en güçlü bloğu olan Yargıda Birlik Platformu adaylarının seçimleri kazanacağını gören yapı, ''Seçimden sonra keyfi hareket edecekler'' diyerek kara propaganda yapıyor. HSYK''daki üyeleri aracılığıyla yargı üzerinde vesayet oluşturan paralel yapı, bu etkinliğini sürdürmek için 12 Ekim''de yapılacak seçimlerde destek alabilmek uğruna her türlü yolu deniyor. Bağımsız aday formülü geliştiren, hakim-savcıları tehdit ve şantajla etkisi altına almaya çalışan, Yargıtay''ın HSYK üyeliği seçimini 23 Eylül''le çeken paralel yapı şimdi de seçimin en güçlü bloğu YBP adaylarını karalama peşine düştü.

KARALAMAYA BAŞLADILAR

Kendi blok oyları dışındaki oyları bölmek için bağımsız aday formülü geliştiren paralel yapının bu oyunu tutmadı. 2010''da 7 ismin seçildiği adli yargı seçimlerinde 5 binin üzerinde oy alan isimler HSYK üyeliğine seçilmişti. 3 ismin seçildiği idari yargı seçimlerinde ise 650 oy kurul üyeliği için yeterli olmuştu. HSYK''daki hakimiyetini kaybetmemek için 12 Ekim''deki seçimleri varolma savaşı olarak gören paralel yapıyı seçimi kaybetme korkusu sardı. 2010 referandumunun ardından HSYK''daki ağırlığını arttıran ve 4 yıl boyunca kendinden olmayan hakim ve savcılara hukuksuz işlemler yapan paralel yapı, kendilerine destek verilmediğini görünce Platform adaylarıyla ilgili kara propaganda başlattı.

BÖLGE FAKTÖRÜNÜ KULLANIYORLAR

Yargıda Birlik Platformu, adaylarını uzun istişareler ve temaül yoklamalarının ardından belirledi. Ancak paralel yapı, ziyaret ettikleri adliyelerde platform adaylarını üzerinden kendilerine destek alabilmenin hesabını yapıyor. İzmir Adliyesi''ni ziyaret eden paralel yapının mensupları, ''İzmir''den adayları bile yok'' diyerek bölgecilik yapıyor. Hakim ve savcılar üzerinde etki oluşturmayı amaçlayan yapı, bu yolla oy kapmanın planını yapıyor.

3 binden fazla paralel görevde

Ekim ayında yapılacak olan HSYK seçimlerine kalan süre daralırken yargı kulislerinde hareketlilik arttı. ''Cumhurbaşkanlığı seçimi kadar önemli'' denilen HSYK, ülkedeki tüm hakim ve savcıları yöneten, atamalarını ve tayinlerini yapan bir üst kurul olarak görev yapıyor.

TUHAF İTTİFAKLAR

Yargıdaki cemaat mensuplarının sayısının net olarak bilinmesine imkan yok. Bunda grupların sadece tahminleri var. Ağırlıklı kanı yargıdaki cemaat mensuplarının 3 bin ila-3 bin 500 civarında olduğu düşüncesinde. Bu sayı cemaatin HSYK seçimlerini kazanmasını mümkün kılmıyor ancak burada konjöktürel ittifaklar devreye giriyor.

YARSAV''LA İŞBİRLİĞİ

Cemaate yakınlığıyla bilinen isimler adaylıklarını bağımsız olarak açıkladı ve herhangi bir gruba girmedi. Diğer iddia ise YARSAV listelerinde deşifre olmamış cemaat mensuplarının olduğu yönünde. YARSAV''cı çok sayıda yargıcın cemaat destekli adaylara oy vermeye hazırlandıkları da diğer bir iddia.


10 yıl önce