|

Karara uymayan ifşa edilecek

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, ombudsmanların kararını uygulamayan kurumlarla ilgili yeni bir tedbir aldıklarını belirterek, “Bu kurumları kamuoyuna ifşa edeceğiz. Bu basit gibi görünebilir ama önemli bir güç" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/01/2017 Perşembe
Güncelleme: 02:45 - 12/01/2017 Perşembe
Yeni Şafak

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç gazete, televizyon ve ajansların Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. Kamu Denetçiliği Kurumunun faaliyetlerine ilişkin bilgi veren ve soruları yanıtlayan Malkoç, idarenin faaliyetleri, işlemleri, tutum ve davranışlarını denetleyen kuruma başvuruda herhangi bir ücret alınmadığını ifade etti. Başvurular üzerine tavsiye kararları verdiklerini belirten Malkoç, geçen yıl Kamu Denetçiliği Kurumuna 5 binin üzerinde başvuru yapıldığını ifade etti.



ŞEFFAFLIĞI YAYGINLAŞTIRACAĞIZ


Anayasa değişikliği teklifinin, hükümet sisteminin yenilenmesini de kapsadığını hatırlatan Malkoç, bunun gerçekleşmesi halinde kurumlarının ve yapacakları denetimin öneminin daha da artacağına inandığını söyledi. Kamu Denetçiliği Kurumunun, hak arama kültürünü yaygınlaştırmayı, idarenin hizmet kalitesindeki standardı yükseltmeyi, kamuda görev yapanlara yol göstermeyi hedeflediğini kaydeden Malkoç, insan haklarına saygının geliştirilmesini, Türkiye'de hukukun üstünlüğünün daha da yerleştirilmesini, şeffaflığın yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını söyledi.



BÜROKRATİK OLİGARŞİYLE MÜCADELE


Bazı ülkelerde tavsiye kararlarının tereddütsüz uygulandığını belirten Malkoç, "Bundan sonra birinci yapacağımız şey şu; kararları uygulamayan kurumları kamuoyuna ifşa etmek. Bu basit gibi görünebilir ama önemli bir güçtür. Teşbihte hata olmaz, bir ara vergi dairelerince 'vergi yüzsüzleri' listesi yayınlanıyordu. Biz hukuka uygun, adil, hakkaniyete uygun kararlar verdikten sonra bu kararları uygulamayan kurumlarla ilgili bir bakıma bürokratik oligarşiyle mücadelemiz devam eder. Yeter ki kararlarımız hukuka, hakkaniyete uygun olsun" dedi.



KARAR YAZIMINI 10 GÜN İLE SINIRLADIK


Kamu Denetçiliği Kurumuna yapılan müracaatların 6 ay ila 8 ayda karara bağlandığını hatırlatan Malkoç, "Yeni bir çalışma düzeni kurduk. Ön inceleme denilen bir mekanizma vardı. Onun fonksiyonlarını değiştirdik. Orada önceden müracaatlar ortalama bir ay içerisinde ilgili denetçilere intikal ediyordu. Biz bunu 5 günle sınırladık. Denetçilerin fonksiyonlarını daha da artırdık. Daha önce 20 gün civarında olan karar yazımını 10 gün ile sınırladık" diye konuştu. Yapılan müracaatları 6 ayı geçmemek üzere sonuçlandırmayı hedeflediklerine işaret eden Malkoç sloganlarının "Başın düşünce dara, ombudsmanı ara" olduğunu söyledi.



Evlenemeyen aday masraflarını istedi


İlginç başvurularla da karşılaştıklarını dile getiren Şeref Malkoç, televizyonlarda yayımlanan evlendirme programına katılan ancak evlenemeyen bir vatandaşın, kendilerine başvurarak ulaşım, konaklama gibi masrafları geri istediğini söyledi.


#Kamu Denetçiliği Kurumu
#Anayasa değişikliği
#Şeref Malkoç
7 yıl önce