|

Koalisyon nerede?

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, El Bab’ta DEAŞ’a karşı yürütülen operasyonlarda uluslararası koalisyonun hava desteği vermemesini eleştirdi. Kalın, “DEAŞ’la mücadelede Türkiye’ye birtakım eleştiriler getiren çevrelerin Azez, Cerablus hattı, Dabık ve sonra da El Bab noktasında yürütülen operasyonlara gerekli desteği vermemesi kabul edilemez” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/12/2016 Salı
Güncelleme: 23:21 - 26/12/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Kalın, Suriye sahasındaki gelişmelere yönelik, son üç hafta içerisinde Halep'ten sivillerin ve muhaliflerin tahliyesi konusunda, ilgili makamların yürüttüğü yoğun diplomasi çalışmaları neticesinde 44 bin kişinin tahliye edildiğini bildirdi.



ASTANA'YA ÖN ÇALIŞMA


Doğu Halep'teki ateşkesin Suriye'nin tamamında sağlanabilmesi için diplomatik girişimlerin yoğun bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Kalın, “Cumhurbaşkanımızın, Sayın Putin'le telefon görüşmeleri oldu. Sayın Başbakanımızın mevkidaşıyla, Dışişleri Bakanımızın mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmeler oldu. Rusya'nın teklifiyle Astana süreci gündeme geldi. Bununla ilgili ön çalışmalar şu anda devam ediyor” ifadesini kullandı.



ÖNCELİKLİ HEDEF SURİYE'DE ATEŞKES


Toplantıya kimlerin katılacağı ve toplantının tarihi gibi konuların önümüzdeki günlerde netleşeceğini belirten Kalın, “Buradaki amacımız, öncelikle Suriye'nin tamamında ateşkesin kapsamlı bir şekilde sağlanması ve sistematik bir şekilde uygulanması. Nihai amacımız siyasi geçiş sürecinin sağlanmasıdır” diye konuştu.



KOALİSYON GÜÇLERİNE FIRAT KALKANI TEPKİSİ


Kalın, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında bugün itibariyle yaklaşık bin 900 kilometrekarelik alanın DEAŞ terör örgütünden temizlendiğini, mücavir sınır bölgelerinin güven altına alındığına işaret etti. Türk Silahlı Kuvvetlerinin kahramanca bir mücadele verdiğine dikkati çeken Kalın şöyle devam etti: “Bu barbar, hunhar terör örgütüne karşı her alanda mücadelemiz tam bir kararlılıkla devam edecektir. Genelkurmay Başkanımız bizzat sahaya inerek, yerinde teftişler yaparak, kuvvetleri kontrol ederek, hem moral motivasyon sağlamakta hem de bu operasyonun sevk ve idaresini yapmaktadır. Bizim özellikle El Bab çevresinde yürüttüğümüz Fırat Kalkanı Harekatı'nın son aşaması, özellikle DEAŞ ile mücadele şemsiyesi altında yürüttüğümüz bir mücadeledir.



ÜZERİNİZE DÜŞENİ YAPIN


Bu noktada uluslararası koalisyonun, hava desteği vermesi konusunda üzerine düşeni yapması gerektiğini bu vesileyle bir kez daha ifade etmek istiyorum. Zira her seferinde DEAŞ ile mücadele konusunda Türkiye'ye birtakım eleştiriler getiren çevrelerin Azez, Cerablus hattı, Dabık ve sonra da El Bab noktasında yürütülen operasyonlara gerekli desteği vermemesi kabul edilemez. Uluslararası koalisyonla da koordinasyonlarımız devam ediyor. Hava şartlarının da, saha şartlarının da zorlukları dikkate alınmak suretiyle, silahlı kuvvetlerimiz bu operasyonu Hür Suriye Ordusu'na verdiği destekle kararlı bir şekilde yürütmeye devam edecektir.”



Münbiç'te denetim


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Sırada Münbiç var” sözlerine konusunda İbrahim Kalın şunları söyledi: “Biz PYD'nin Fırat'ın doğusuna çekilmesi konusunda mutabakata vardık. ABD'li yetkililerin zaman zaman 'Tamamen çekildiler' şeklindeki açıklamalarını ihtiyatla karşıladık. Bu çerçevede evvelsi hafta ortak bir komisyon Münbiç'e gitti. Onların gözlemleri çerçevesinde bu konudaki temaslarımız devam edecek. Rakka konusunda gelince DEAŞ'ın en önemli üssü konumunda şu an. Koalisyon ve ABD'li yetkililerle yaptığımız görüşmelerin temel unsurları budur.”



Üç örgütle mücadele ediyoruz


Türkiye'nin üç terör örgütüne karşı mücadele eden tek NATO ülkesi olduğuna vurgu yapan Kalın, “DEAŞ'la, PKK'yla onun uzantısı olan YPG/PYD gibi örgütlerle ve FETÖ'yle mücadelemiz kararlı bir şekilde devam etmektedir” diye konuştu. Kalın, “Geçtiğimiz hafta 226 DEAŞ teröristi etkisiz hale getirildi. Bundan sonra da kararlı bir şekilde devam edecek. Bu bizim milli güvenliğimiz için zarurettir. Ancak zaman zaman uluslararası toplumun ne Halep, ne DEAŞ konusunda üzerinde düşen sorumlulukları yerine getirdiğini görüyoruz” ifadelerini kulandı.



DEAŞ'IN PKK'YA KATILDIĞI SIR DEĞİL


Yeni Şafak'ın İki bin DEAŞ'linin PKK'ya katıldığı manşet üzerine Kalın, “Özelikle Türkiye'ye karşı grupların ittifak içinde oldukları bir sır değil. PKK, DEAŞ, FETÖ Türkiye'ye karşı işbirliği içinde. Türkiye bunlara karşı mücadeleyi sürdürecektir” dedi.



OKLAR FETÖ'YÜ GÖSTERİYOR


Kalın Karlov suikastı ile ilgili olarak ise şunları söyledi: "Bize gelen bütün bilgiler ışığında, bütün oklar şu anda FETÖ bağlantısını çok net bir şekilde göstermektedir. O terör saldırısıyla, suikast girişimiyle bu FETÖ ve onun arkasında bulunan diğer güçler, hedefledikleri şeye ulaşamadılar.”





#İbrahim Kalın
#Fırat Kalkanı Harekatı
#DEAŞ
#El Bab
#Koalisyon
7 yıl önce