|

Koridoru diplomasi açtı

Yakın tarihin en büyük insanlık dramının yaşandığı Halep’te ateşkes ve sivillerin tahliyesini Ankara’nın yoğun diplomasi trafiği sağladı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, son 72 saatte, İran, ABD, Rusya, Katar ve Suudi Arabistanlı muhataplarıyla görüştü. Ateşkesin uygulanması için devreye Erdoğan ve Putin de girdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/12/2016 Cuma
Güncelleme: 02:55 - 16/12/2016 Cuma
Yeni Şafak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 15 Kasım'dan bu yana rejim ve destekçilerinin saldırılarını artırmasıyla binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği ve yakın tarihin en büyük insanlık dramının yaşandığı Halep'te ateşkes ve sivillerin tahliyesini sağlama çabaları kapsamında İran, ABD, Rusya, Katar ve Suudi Arabistanlı mevkidaşlarıyla yoğun telefon diplomasisi yürüttü.



Bakan Çavuşoğlu, Halep özelinde Suriye'de siyasi çözüm çabalarının ele alındığı telefon görüşmelerinde özellikle sivil halkın tahliyesi ve ateşkes sağlanması konularına vurgu yaptı. Çavuşoğlu, önceki gün Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, Katarlı mevkidaşı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Tani ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile ayrı ayrı telefonda görüştü.



LAVROV VE EL TANİ


Çavuşoğlu-Lavrov görüşmesinde ağırlıklı olarak Halep başta olmak üzere Suriye'deki güncel gelişmeler ele alındı ve Çavuşoğlu, bu kapsamda Suriye rejiminin Halep'teki yoğun saldırılarına dikkati çekerek sivil halkın tahliyesi konusunun önemine vurgu yaptı. Çavuşoğlu'nun El Tani ile yaptığı görüşmede, Halep başta olmak üzere bölgesel konular ele alındı.



S.ARABİSTAN'LA GÖRÜŞ BİRLİĞİ


Mevlüt Çavuşoğlu'nun Suudi mevkidaşı ile görüşmesinde ise başta Halep olmak üzere Suriye'deki son gelişmeler ele alındı. Görüşmede, her iki bakan Halep'e yönelik saldırıların derhal durdurulması ve Doğu Halep'te iki mahallede sıkışan on binlerce sivilin güvenli tahliyesinin bir an önce gerçekleşmesini ele aldı. Bu konuda iki ülkenin ortak çalışması için görüş birliğine varıldı.


Yürütülen yoğun görüşmelerden sadece birkaç saat sonra, Suriye'nin Halep kentinin doğusundaki silahlı muhalif gruplar ile İran destekli terör grupları ve rejim güçleri arasında ateşkes sağlandığı kaydedildi. Varılan ateşkes ve tahliye mutakabatı, Türkiye'nin arabuluculuğuyla gerçekleşti. Ateşkesle ilk etapta kuşatmadaki sivillerin güvenli şekilde tahliyesi öngörülüyordu. Buna göre, Halep'in doğusundan çıkarılacak siviller ilk etapta, muhaliflerin kontrolünde bulunan batıdaki İdlib iline nakledilecekti.



ZARİF'LE ACİL GÖRÜŞME


Ancak, ateşkesin ihlal edilmesi nedeniyle tahliye umutları yerini hayal kırıklığına bıraktı. Taciz ateşi üzerine tahliyelere ara verildi. Dün sabah saatlerinde tahliye edilecek ilk heyetin saldırıya uğramasının ardından süreç yeniden kesintiye uğrarken, Çavuşoğlu ve İranlı muhatabı Cevad Zarif iki kez telefon görüşmesi yaparak süreci sonuca ulaştırma yönünde yürüttüğü çabalara devam etti.


Yaşanan olumsuz gelişmeler üzerine çabalarını yoğunlaştırarak sürdüren Çavuşoğlu, dün ayrıca Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Yüksek Müzakere Heyeti Koordinatörü Riyad Hicab ile telefonda görüştü.






ERDOĞAN VE PUTİN DEVREDE


Öte yandan, önceki akşam Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin telefonda görüştü. Görüşmede, güvenli koridorlar aracılığıyla sivillerin ve muhalefetin tahliye işleminin bir an önce başlaması için ortak çaba harcanması kararı da teyit edildi.






#Mevlüt Çavuşoğlu
#Sergey Lavrov
7 yıl önce