|

Manipülasyona özel takip

Reina’ya DEAŞ’lı teröristin düzenlediği saldırının ardından sosyal medya üzerinden başlayan algı operasyonu ciddi boyutlara ulaştı. Polis soruşturmayı manipüle etmeye çalışanlara yönelik özel takip başlatarak dosyayı sabote etmeye çalışan yapıların peşine düştü.

Yeni Şafak
04:00 - 6/01/2017 Cuma
Güncelleme: 08:13 - 6/01/2017 Cuma
Yeni Şafak

Ortaköy'deki eğlence mekânına düzenlenen ve 39 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısında DEAŞ'lı teröristi yakalama çalışmaları sürerken, polis bir yandan dosyayı sabote etmeye çalışan odaklar ile mücadele ediyor. Teröristin yakalanması için polis tarafından elde edilen görüntüler ve dokümanlar, bazı kaynaklar tarafından el altından servis edildi. Servis edilen görüntüler ve bilgilerin dosyayı sabote etmeye yönelik olduğunu belirleyen polis, sabote etmeye çalışan yapıları incelemeye başladı.



NOEL BABA YALANI


Olayın ardından 1 saat geçmeden eyleme ilişkin bilgi akışı başladı. Eylemi 2 kişinin gerçekleştirdiği bilgisi yayıldı, görgü tanıkları da 2 saldırgan olduğu yönünde ifadeler verdi. Yine bir saat içinde, gece kulübünün içindeki güvenlik kameralarından alındığı iddia edilen Noel Baba görünümündeki kukuletalı bereli bir adamın görüntüsü “eylemci" denilerek dolaşıma sokuldu.



İSTİHBARAT AÇIKLAMASI


Reina gece kulübünün sahibi Mehmet Koçarslan, terör saldırısından sadece 1 saat sonra dikkat çeken açıklamalar yaptı. Koçarslan, “Amerikan istihbaratı bunun bilgisini vermişti. Göz göre göre bu saldırı meydana geldi' dedi. Koçarslan daha sonra bu açıklamasını değiştirdi.



YANLIŞ FOTOĞRAF


Saldırıdan 1 gün sonra polis tarafından servis edildiği düşünülen ve havalimanında pasaport kontrol noktalarından çekildiği anlaşılan yanlış fotoğraflar sosyal medya ve bazı internet sitelerinde yer aldı. Fotoğrafını sosyal medyada 'Reina teröristi' olarak gören Kazakistanlı vatandaş direkt karakola giderek durumu anlattı. Reina'da katliam yapan teröristin Kırgızistan uyruklu Iakhe (Yayha) Mashrapov olduğu bilgisi hızla yayılmaya başladı. Şahıs Kırgızistan'da ifade verince yanlıştan dönüldü.



LİNÇ GİRİŞİMİ


Pendik'te bir AVM'nin yakınlarında yürüyen Türkmenistan uyruklu bir şahsı 'terörist' sanan bazı kişiler, önce onu etkisiz hale getirip ardından ise yumruk ve tekmelerle dövdü. Soruşturma yine sulandırılma-


ya çalışıldı.



İstihbarat hamlesi


Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, bilgi kirliliğine ilişkin iki unsura işaret etti. “Ya güvenlik güçlerimiz asıl faile ulaşmak için bir karşı istihbarat operasyonu yapıyorlar ya da bir manipülasyon var" diyen Ağar, eğer karşı istihbarat yapılıyorsa hedef yanıltıp bu kişiyi rahatlatma, güvenlik güçlerinin yanlış yolda yürüdüğü algısını oluşturup aldatma amacı güdülebileceğini söyledi. Ağar, “Bir algı operasyonu da olabilir" diyerek bu noktada devreye FETÖ'nün girmiş olabileceğini kaydetti.



Çok katmanlı operasyon


Harp Akademileri eski Öğretim Üyesi, Stratejist Hüseyin Bayazıt "Eğer bu bilgi kirliliği bir manipülasyon ise 'Operasyon içinde operasyon'la karşı karşıyayız" dedi. Bayazıt, "Bu bir etki odaklı harekattır. Çok katmanlı operasyonun bir katmanıdır" dedi. Emekli Özel Harekatçı Yesugay Aksakal ise bu bilgi kirliliğinin manipülasyon amaçlı bir algı operasyonu olduğunu belirterek "Yalanlanan görüntüler kolayca alınabilecek türden değil" ifadelerini kullandı.


#Reina saldırısı
#DEAŞ
#FETÖ
7 yıl önce