|

Mavi Marmara davası düştü

Mavi Marmara'ya saldıran İsrail askerleriyle ilgili açılan dava, mahkeme tarafından düşürüldü. Türkiye ile İsrail arasından yapılan anlaşmayı kararına gerekçe olarak gösteren mahkeme, kırmızı bültenlerin de geri çekilmesine hükmetti. Avukatlar duruşma sırasında mahkeme salonunu terk ederken, karar şehit yakınları tarafından da tepkiyle karşılandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 02:45 - 10/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Mavi Marmara gemisine saldırıp 10 kişiyi öldüren İsrailli askerlere Türkiye'de açılan dava düştü. Mahkeme, İsrail ile yapılan anlaşmayı gerekçe göstererek davanın düşmesini isteyen savcının talebini kabul etti. İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasına firari sanıklar katılmazken, çok sayıda müşteki ve avukatı hazır bulundu.



GEREKÇE DEVLETİN EGEMENLİĞİ


Duruşma savcısı “Mavi Marmara” katliamında parmağı olan dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levvi hakkındaki davanın düşürülmesini talep etti. Türkiye ile İsrail arasında imzalanan anlaşmayla Türkiye, Mavi Marmara ile ilgili yargılama yetkisinden sadece bu olaya ve bu sanıklara yönelik feragat ettiğini beyan etti” diyen savcı, “Bu davanın yürümesi için Anayasa'da bir karar yer almamaktadır. Devletin egemenliği söz konusu olduğu için davanın düşürülmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.







YAKALAMA KARARI KALDIRILDI


Mahkeme Başkanı Maksut Karakulak, önceki celse müşteki avukatları tarafından yapılan reddi hakim talebini 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermeden reddetti. Savcı avukatların talebinin davayı uzatma amaçlı olduğunu söyledi. İHH Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Gülden Sönmez, “Bu davayı düşürmenin hiçbir hukuki formülü yok” dedi. Müşteki İsveçli Dror Feiler ise, anlaşmanın yabancı vatandaşları etkilemediğini söyledi. Mahkeme başkanı, gazeteci-yazar Adem Özköse'nin dışarı çıkarılmasını isteyince müşteki avukatları cübbelerini çıkararak salondan ayrıldı. Mahkeme, basın mensupları dahil herkesi dışarı çıkardı. Duruşmaya avukatlar ve gözlemciler olmadan devam edildi. Tarafları dinleyen mahkeme kararını açıkladı. Savcının talebini kabul ederek davanın düşürülmesine hükmeden mahkeme, şüpheliler hakkındaki yakalama kararını da kaldırdı. Mavi Marmara şehitlerinin yakınları karara tepki gösterdi.



Gerekçe tazminat anlaşması


Mahkeme, kararında TBMM'de 6743 sayı ile onaylanan tazminat anlaşmasının 4. maddesine atıfta bulundu. Söz konusu bölüm 'Anlaşmanın, İsrail vatandaşlarını Mavi Marmara saldırısıyla ilgili olarak Türkiye'de açılacak davaların cezai sonuçlarından muaf tutuyor. Kararında bu hükmü dikkate aldığını belirten mahkeme, "Kovuşturmaya engel şart getirildiği ve bu şartın gerçekleşmeyeceği anlaşıldığından" davanın düşürülmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca sanıklar hakkında çıkartılan kırmızı bültenlerin geri alınmasını kararlaştırdı.


#Mavi Marmara
#Maksut Karakulak
#İsrail
7 yıl önce