|

MEB müfredatı sil baştan

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, uzun süredir üzerinde çalışılan yeni müfredatı açıkladı. Eylülde başlayacak yeni eğitim yılından itibaren hayata geçecek yeni müfredatla ders sayıları azaltılacak, ders içerikleri sadeleştirilecek. TEOG, YGS ve LYS’ye girecek öğrenciler ise yeni müfredattan etkilenmeyecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/01/2017 Cumartesi
Güncelleme: 00:16 - 14/01/2017 Cumartesi
Yeni Şafak

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “Güncellenen Öğretim Programları”na ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenledi. Bakanlığın yeni müfredat çalışmaları kapsamında, 172 sınıf düzeyi için 53 dersin taslak öğretim programının hazırlandığını belirten Yılmaz, bugünden itibaren taslak programların 10 Şubat Cuma'ya kadar http://mufredat.meb.gov.tr sitesinden askıya çıkarıldığını bildirdi.



20 ŞUBAT'TA SON ŞEKLİ VERİLECEK


Müfredata 20 Şubat'ta son şeklinin verileceğini belirten Yılmaz, kitap yazımlarının da başlayacağını söyledi. Yılmaz önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren 1, 5 ve 9. sınıf öğrencilerinin, yeni hazırlanmış müfredatla eğitime başlayacaklarını belirterek, “Dolayısıyla bu sene ve gelecek sene ve sonraki takip eden sene değişen müfredattan dolayı TEOG, YGS veya LYS sınavlarında herhangi bir farklılık olmayacaktır” açıklamasını yaptı.



FİNLANDİYA SİSTEMİ UYGULANDI


Yeni müfredat taslağında getirilen değişikliklerden bazıları şöyle: Yeni müfredatta Finlandiya modeli örnek alındı. Kitaplarda az bilgi, çok kazanım sistemi belirlendi. ABD başta olmak üzere birçok ülkede uygulanan STEM Programı uygulandı. Matematik içinde hayat bilgisi, Türkçe'de kodlama, Tarih içinde kodlama kazanımı sağlanacak. Kodlama dersi 1'den 4'e kadar tüm derslerin içine yerleştirildi.



SİYAH-BEYAZ AYRIMI YOK


Ders programlarında girişimcilik, finansal okuryazarlık, toplumsal cinsiyet eşitliği, siber güvenlik, iş sağlığı ve güvenliği, verimlilik stratejisi, ulusal fikri haklar, çölleşme, vergi bilinci gibi konular müfredata girdi. Kitaplarda yer alan dil, din, ırk ayrımcılıkları giderildi. ABD başta olmak üzere birçok ülkede geçmişte yaşanan siyah-beyaz ırk ayrımını çağrıştıracak kelimeler ayıklandı.



YAKIN TARİH ÖĞRETİLECEK


Tarih kitaplarında Atatürkçülük'ün yanı sıra ilk kez yakın tarihe de yer verildi ve Türkiye Tarihi müfredata girdi. Mevcut tarih kitaplarında İkinci Dünya Savaşı'na kadar anlatılan Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, 2016 yılına kadar geçen süreyi kapsayacak. Yakın tarih içinde özellikle 15 Temmuz Darbe Girişimi, Milli İradeye sahip çıkış, 1960-1980 darbeleri, post modern darbeler, AB üyelik süreci ve Kıbrıs müzakereleri gibi yakın tarihe damgasını vuran gelişmeler de müfredata girdi.



YAHUDİLİK VE HRİSTİYANLIK YER ALACAK


Din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde konu yoğunluğu azaltıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne konu olan Hristiyanlık ve Yahudilik gibi dinlerin daha az anlatılması konusuna çözüm getirildi. Yeni kitaplarda İslamiyet haricindeki diğer dinlere daha çok yer verilecek.



Tatilde ödev yok


Bakan İsmet Yılmaz sömestr tatilinde öğrencilere ödev verilmemesine ilişkin 81 ile genelge gönderdi. Genelgeyle ilgili konuşan Bakan Yılmaz, “Öğrencilerimize hiçbir ödev verilmemesini istedik. İlla bir şey yapılması istenecekse kendisini zenginleştirecek, kitap okuma, sinemaya gitme, kendi bulunduğu ilin kültürel mekanlarını gezme gibi tavsiyelerde bulunduk. Sinemaya gittiği, gezdiği gördüğü yerler hakkında da okul açıldıktan sonra da beş dakika her bir öğrencinin hangi kitabı okuduğunu, bu kitap kendini nasıl zenginleştirdi arkadaşlarını anlatmasını isterlerse daha doğru olacağı doğrultusunda bir talimatı yazdık" dedi. Yılmaz, tatilde telafi derslerinin de olmayacağını belirterek şöyle devam etti: "Tatil tatildir. Araya bir başka okul, telafi gibi hiçbir şey koymuyoruz. Onu önümüzdeki süreçte, yani şubattan sonra okul süreci başlayacak. Öğretmenler, o ders saatleri içerisinde o günlerde kayıpları telafi eğitimi ile gidereceklerdir."


#İsmet Yılmaz
#TEOG
#YGS
7 yıl önce