|

Mozambik’e FETÖ uyarısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mozambik Cumhurbaşkanı Nyusi’ye Türkiye’de elçilik açmaları çağrısında bulundu ve FETÖ konusunda uyardı: Sayın Cumhurbaşkanı ile 15 Temmuz gecesi darbe teşebbüsünde bulunan FETÖ ile mücadeleyi konuştuk. Bu konuda desteklerini istedik. Sayın Cumhurbaşkanı’na bu konuda uyarıda bulundum.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/01/2017 Çarşamba
Güncelleme: 02:36 - 25/01/2017 Çarşamba
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Tanzanya temaslarının ardından Doğu Afrika gezisinin ikinci durağı Mozambik'te, Cumhurbaşkanı Filipe Nyusi tarafından törenle karşılandı.



Erdoğan, Cumhurbaşkanı Filipe Nyusi ile baş başa görüştü ve heyetler arası görüşmelere başkanlık etti. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen görüşmelerin ardından, Erdoğan ve Nyusi Türkiye ile Mozambik arasında yapılan anlaşmaların imza törenine katıldı. Erdoğan ve Nyusi imza töreninin ardından, ortak basın toplantısı düzenledi.



DOSTLARIMIZIN YANINDAYIZ


Mozambik'te farklı kültürlerden, inançlardan, etnik kökenden insanın aynı çatı altında barış ve huzur içerisinde yaşadığına işaret eden Erdoğan, “2030 hedefleri doğrultusunda çabalarını sürdüren Mozambik, milli marşında olduğu gibi yeni bir geleceğin taşlarını üst üste koyarak inşa etmekte kararlıdır. Biz de Türkiye olarak bu süreçte Mozambikli dostlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.



TECRÜBELERİMİ PAYLAŞTIM


Nyusi ile yaptığı görüşmede geleceğe dair vizyonunu kendileriyle paylaşma fırsatı bulduğunu belirten Erdoğan, “Bölgesel ve uluslararası konularda yaşadığımızın tecrübelerimiz var. Özellikle de ekonomi alanında yaşadığımız sıkıntılar vardı ve 'bunları nasıl aştık, bugünlere nasıl geldik' bunları paylaşma fırsatım oldu. Özellikle de IMF noktasındaki düşüncelerimi paylaştım. Nasıl biz buralardan sıyrıldık ve bu konuda ne gibi adımlar atılması lazım bunları da paylaşma fırsatımız oldu” diye konuştu.



BÜYÜKELÇİLİK AÇMALISINIZ


İki ülke arasındaki ilişkilerin, 2011 yılında Türkiye'nin Maputo'da büyükelçilik açmasıyla farklı bir noktaya geldiğine değinen Erdoğan, şu görüşlere yer verdi:


“Bizim şu anda arzumuz Mozambik, Türkiye'de büyükelçiliğini açmalıdır ve biz bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız. Bunu başardığımız takdirde inanıyorum ki aramızdaki ilişkiler büyükelçilerimizin gayretleriyle çok daha farklı bir konuma ulaşacaktır.



FETÖ BURADA DA DENEYEBİLİR


Sayın Cumhurbaşkanı ile ülkemizde 15 Temmuz gecesi darbe teşebbüsünde bulunan FETÖ ile mücadeleyi de konuştuk ve bu konuda kendilerinden özellikle desteklerini istedik. Zira Mozambik'te de belli yerlerde bunların nasıl ki bizde silahlı kuvvetlerine yerleşmişlerse, nasıl ki polis teşkilatımıza yerleşmişlerse, nasıl ki devletin kurumlarına yerleşmiş, sızmışlarsa aynı prensibi, dünyanın dört bir köşesinde yaygın olan bu örgüt, burada da yapacaktır, bunun farkında olması temennisinde bulundum. Bu bir dost, bir kardeş temennisidir.”



KARA GÜN DOSTUYUZ


Erdoğan, Mozambiklilerin çok kullandıkları “Dostu olan kişi her şeye sahiptir” şeklinde bir sözü olduğunu anımsatarak, “Ben de dostu olan bir arkadaşımla bunları rahatlıkla konuştum. Birlikte zor günde aşacağımız konular var, biz her şeye hazırız ve biz Mozambik'in kara gün dostuyuz” dedi. Erdoğan, ziyaretinin iki ülke arasındaki uzun soluklu işbirliğinde bir dönüm noktası olmasını temennisinde bulundu.



6 anlaşma


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın resmi ziyaret için bulunduğu Mozambik ile Türkiye arasında farklı alanlarda 6 anlaşma imzalandı. Erdoğan ve Mozambik Cumhurbaşkanı Filipe Nyusi'nin görüşmelerinin ardından, Devlet Başkanlığı Sarayı'nda anlaşma imza töreni gerçekleştirildi. Erdoğan ve Nyusi'nin huzurunda diplomasi, ticaret, ekonomi, kültür ve turizm alanlarındaki anlaşmalara imza atıldı. Türkiye ve Mozambik arasında diplomatik, hizmet ve hususi pasaport hamilleri için “Karşılıklı Vize Muafiyeti Anlaşması” ile “Siyasi İstişare Mekanizması Kurulmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası”na Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu imza koydu. İki ülke arasında “Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması” ile “Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma”, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci tarafından imzalandı. Türkiye ile Mozambik arasında “Kültür Alanında İşbirliği Mubakat Zaptı” ve “Turizm Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından imza altına alındı.



Birlikte devrim yapalım


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mozambik Cumhurbaşkanı Filipe Nyusi ile DEİK'in organize ettiği Türkiye-Mozambik İş Forumu'nda iş adamlarına hitap etti.



Salonda 600-700 civarında Türk ve Mozambikli iş adamının bulunduğunu belirten Erdoğan, bunun Türk ve Mozambikli iş adamlarının el ele vererek iki ülkede ve gerekirse üçüncü ülkelerde her türlü girişimde bulunabileceğini gösterdiğini ifade etti. Afrika'nın Batılılar tarafından yıllaca sömürüldüğü mesajını veren “Afrika'yı nasıl sömürdüklerini gayet iyi biliriz, kimlerin de sömürdüğünü de gayet iyi biliriz. Afrika tarihi aslında bizim de kanayan yaramızdır” dedi.Ekonomik ve ticari ilişkilerimizin alt yapısının sağlamlaştırılmasına katkı sağlayacak altı anlaşma imzalandığını ifade eden Erdoğan şunları kaydetti: “İmzalanan anlaşmayla resmi pasaportlar için vizeler kaldırıldı. Özellikle iş adamlarımızın seyahatlerini kolaylaştıracak tedbirlerin alınması için gerekli çalışmaları yapmalıyız. Mozambikli ve Türk iş adamlarına sesleniyorum, gelin sağlıkta bir devrim yapalım.”





Erdoğan'ın gezisi korkuttu


Madagaskar basını, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülkeye yapacağı ziyaretin bazı ülkeleri ve Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarını korkuttuğunu yazdı. Ülkede Fransızca ve Malgaşça dilinde yayın yapan gazeteler, Erdoğan'ın Afrika turu kapsamında Madagaskar'a yapacağı ziyarete geniş yer ayırdı. Ülkenin çok satan gazetelerinden Midi Madagasikara, Erdoğan'ın ziyaretinin ülkede merak konusu olduğunu yazdı. Tanindrazana gazetesi, ziyareti “Cumhurbaşkanı bugün geliyor” başlığıyla verdiği haberde, Fransa ve Çin'den sonra Türkiye'nin de Madagaskar'a yatırım için geldiğini ifade etti. Gazetede aynı zamanda, FETÖ mensuplarının ülkedeki FETÖ okullarının Maarif Vakfı'na devredilmesinden korktuğu belirtilirken, Avrupa ülkelerinin de bu ziyaretten çekindiğine vurgu yapıldı. Haberde, Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yaşanan süreç de anlatıldı.



TAM SAYFA FOTOĞRAF


Malaza Madagascar gazetesi ise Erdoğan'ın ziyaretini manşetten görerek, Cumhurbaşkanı'nın tam sayfa fotoğrafını kullandı. Ziyaret çerçevesinde büyük güvenlik önlemleri alındığını ifade eden gazete, Erdoğan'ın beraberinde ülkeye gelecek Türk iş adamı heyetine de dikkat çekti. Vaovao gazetesi, “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı karşılıyoruz” başlığıyla haberi ilk sayfadan verirken, ziyaretin bazı ülkeleri rahatsız edebileceğine de değindi.











#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#FETÖ
#Mozambik
7 yıl önce