|

Parlamento çalışamazsa düşünülebilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken seçim tartışmalarıyla ilgili, “Belli bir istikrar üzere giderken gündeme gelen bir konu değil ama parlamento çalışamaz hale getirilirse o zaman bunlar düşünülebilir, gündeme gelebilir” dedi. Millete döviz çağrısını da yineleyen Erdoğan, kimsenin yastığının altında döviz biriktirmemesini istedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/01/2017 Cumartesi
Güncelleme: 01:30 - 14/01/2017 Cumartesi
Yeni Şafak

Cuma namazını Hz. Ali Camii'nde kılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.


Bir gazetecinin, “Anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri Meclis'te devam ediyor. Erken seçim iddiaları var. Bu konuya ilişkin de tartışmalar yaşandı. Bu konudaki değerlendirmenizi alabilir miyiz?” sorusu üzerine Erdoğan, şunları söyledi:


“Öyle veya böyle şu anda 8 madde geçti. Bundan sonraki süreç de temenni ederiz ki çok daha sakin bir havada ve demokrasinin adabına uygun bir şekilde devam etsin. Şu anda tabii bazı milletvekili arkadaşlarımızın, orada gerçekten bir milletvekili arkadaşımızın burnunun kırılmış olması, bir diğerinin afedersin ayağının dişlenmesi filan gibi böyle çok çok çirkin durumların olması hiçbir milletvekiline yakışır bir


şey değil.



BU TELAŞ NİYE


Bunları arzu etmezdik ama ne yazık ki bunlar oldu. Fakat öyle veya böyle bu işin biteceğine inanıyorum. Öyle zannediyorum ki bu hafta içerisinde bu biter ve bittikten sona da işin zaten asıl sahibine gidilecek. Asıl sahibi millet, millete gidilecek. Millet bunun asıl kararını verecek. Öyleyse bu telaş niye? Eninde sonunda buradaki arkadaşlar milletin vekilleridir, asıl değil. Asıl bekliyor. Neyi bekliyor? Bu 330 aşılırsa '330'dan sonra bana gelsin bu' diyor. 'Nihai kararı ben vereceğim' diyor. 'Bu işin gerçek sahibi benim' diyor.”



KAVGAYA GEREK YOK


Erdoğan, hiçbir zaman erken seçimin isabetli olacağını düşünmediklerini anlatarak, şunları kaydetti:


“Ama şu anda gündeme gelen konu çok farklı. Bunun belli bir istikrar üzere giderken gündeme gelen bir konu değil ama parlamento çalışamaz hale getirilirse o zaman bunlar (erken seçim) tabii düşünülmeyecek şeyler de değil. Bunlar da düşünülebilir, gündeme gelebilir; o ayrı bir konu. Hedef, burada samimi bir şekilde, dürüst bir şekilde hiç çekinmeye gerek yok, bu şekilde kavga gürültüye gerek yok.



BU HAFTA BİTER


Gelin düşüncelerinizi, gayet güzel bir şekilde parlamentoda söyleyin, şu 330 nasıl geçecekse, bunlar geçiyor zaten, ilk turda görüldüğü kadarıyla 338-348 arasında gidiş gelişler oldu, şimdi de bu hafta içinde kalan maddeler bu şekilde müzakere edildikten sonra işin ikinci turu var. İkinci turda da parlamento aynı istikrarını ortaya koyarsa iş asıl sahibine gidecektir, milletimiz de burada nihai kararını verecektir. Milletimizin vereceği karar neyse o karara da hepimiz 'evet' diyeceğiz, saygı duyacağız. Olay bu.”



Türk askeri çekilmeyecek


Erdoğan, Kıbrıs görüşmelerine ilişkin, “Kuzey Kıbrıs yoğun bir çalışmanın içinde ve bir samimiyet ortaya koyuyor ama Güney Kıbrıs ve garantör ülke olarak Yunanistan, hala bunlar farklı beklentiler içerisindeler. Türkiye'nin olmadığı bir garantörlüğü asla beklemeyin. Biz ilanihaye oradayız. İki, güvenlikte de biz daha önce de belirlendiği gibi Güney Kıbrıs'la, Kuzey Kıbrıs Türk Yönetimi burada eşit oranda, eşit derken daha önce onlar 950 orada asker bulunduracak, biz 650 bulunduracaktık. Aynen bu devam eder. Oradan tamamen Türk askerinin çekilmesi diye bir şey söz konusu olamaz” dedi.



Annan Planı'nın artık geçerliliğinin kalmadıığını ve yeni bir müzakere sürecinde olunduğunu belirten Erdoğan, “Bunu daha önce de konuşmuştuk; 1'e 2. Bir dönem Kuzey Kıbrıs Türk Yönetimi liderliği alacak, iki dönem


Güney Kıbrıs Rum Yönetimi yönetimi alacak. Adil olan budur. Bunun dışında bizden kimse bir şey beklemesin. Bu konuda temennim odur ki bir anlaşma temin edilir. Adımları da atılır” diye konuştu.



Yastık altında döviz tutmayın


Erdoğan, bir gazetecinin döviz kurlarındaki yükselişle ilgili soruya şu karşılığı verdi: “Bizimki med cezir hareketi gibi oldu. Bir konuşma yapıyorsunuz hemen iniveriyor.



ÜRKMEMEK LAZIM


Sonra tekrar çıkıveriyor. Bu hafta ekonomideki, gerek hükümetteki arkadaşlarımız gerekse de benim Cumhurbaşkanlığındaki danışmanlarım tekrar bir değerlendirme yapacağız. Burada ürkecek herhangi bir şey söz konusu değil. Ben milletime çağrıyı tekrar ediyorum. 'Kimse yastığının altında şu dövizi biriktirmesin. Bunları TL'ye dönüştürsün' diyorum. Eğer bunlar TL'ye dönüşürse inanıyorum ki piyasalar çok daha rahatlayacaktır. Mesela piyasada TL'ye yüklendiler, bir stabil hale geldi. Bunu tekrar yaparsak çok daha stabil olacak.



ETKİSİ AZALACAK


Yerli parayla ithalat ve ihracatın yapılması konusunda şu anda anlaşmaya vardığımız ülkeler var. O başladığı zaman döviz kurunun baskısı yerli para üzerinde ciddi manada azalacaktır diye inanıyorum.”



#Erken seçim
#Anayasa deişikliği
7 yıl önce