|

PKK paketi geldi Muaz gidiyor

Almanya, son anda önlenen ABD üssüne bombalı saldırının kilit ismi 'Muaz' kod adlı el Kaide militanı Atilla Selek'e karşılık 6 polisi şehit etmekle suçlanan PKK'lı terörist Mehmet Kızılay'ı Türkiye'ye iade etti.

Haber Merkezi
00:00 - 30/11/2007 Cuma
Güncelleme: 01:19 - 30/11/2007 Cuma
Yeni Şafak
PKK paketi geldi Muaz gidiyor
PKK paketi geldi Muaz gidiyor

Almanya kırmızı bültenle aranan terör örgütü PKK üyeleri Mehmet İltaş ve Mehmet Eşref Kızılay'ı Türkiye'ye iade etti. Türkiye'nin 176 PKK'lı teröristin iadesini istediği Avrupa ülkelerinin gevşek tutumuna rağmen, Almanya'nın teröristleri verme kararında, kırmızı bültenle aradığı ve Konya'da geçtiğimiz günlerde yakalanan 'Muaz' kod adlı el Kaide militanı Atilla Selek olduğu ileri sürüldü. Almanya, Türkiye'den iadesini talep ettiği Selek'i, 31 Aralık 2006'da son anda önlenen ABD üssüne yönelik bombalama girişiminin kilit ismi olarak arıyor.

MİNİBÜSTE 8 KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ

Yurt dışına kaçan teröristlerin iadelerinin sağlanması için Adalet Bakanlığı'nın sürdürdüğü diplomatik girişimler sonuç vermeye başladı. Kırmızı bültenle aranan PKK'lı Mehmet İltaş ve Mehmet Eşref Kızılay'ın Almanya'da yakalanarak Türkiye'ye iade edildi. Almanya'da yakalanan ve 1991'de Genç İlçesi Jandarma Bölüm Komutanlığı'nın silahla taranması ve köy minibüsüne silahlı saldırı sonucu 8 kişinin ölmesi, 4 kişinin yaralanması suçlarından aranan İltaş, Türkiye'nin iade talebinin kabul edilmesi üzerine 19 Eylül'de yurda getirildi.

1991'DE 6 POLİSİ ŞEHİT ETTİ

27 Kasım 1991'de Adana'da 6 polis memurunun öldürülmesi suçundan aranan terör örgütü PKK üyesi Mehmet Eşref Kızılay da 13 Mart 2007'de Siegen'de yakalanıp, Türkiye'nin iade talebinin kabulü üzerine 23 Kasım'da Türkiye'ye getirildi. İade talebinin kabul edilmesinin ardından 27 Kasım'da Türkiye'den bir ekibin Almanya'ya giderek Kızılay'ı teslim aldığı öğrenildi. Diyarbakır'a götürülerek cezaevine konan Kızılay ve hakkında idam kararı bulunuyor. Kızılay idam kararı kalktığı için yeniden yargılanacak.

ALMANYA 'KİLİT İSMİ' İSTİYOR

Avrupa ülkelerinin teröristlerin iadesine soğuk bakmasına rağmen Kızılay'ın verilmesi sürpriz bir gelişme olarak yorumlandı. Kızılay'ın, 7 Kazım'da Konya'da yakalanan el Kaide militanı Atilla Selek'in Almanya'ya verilmesi karşılığında iade edildiği ileri sürüldü. Almanya 'Muaz' kod adlı Selek'i el Kaide üyesi olduğu ve Frankfurt Havalimanı ile Ramstein Hava Üssü'nü 11 Eylül'ün yıldönümünde bombalamayı planlayan grup arasında bulunduğu iddiasıyla İnterpol tarafından 'kilit isim' olarak arıyor.

176 PKK'LI SIRADA BEKLİYOR

Almanyanın 2 PKK'lıyı Türkiye'ye iade etmesi önemil bir gelişme olarak yorumlanırken, Türkiye kırmızı bültenle aradığı 176 PKK'lı teröristin iadesi için de harekete geçti. Son 10 yılda sadece 10 teröristi Türkiye'ye iade eden Avrupa ülkelerini ikna etmek için Adalet Bakanlığı teröristlerin iadesi amacıyla özel bir çalışma başlattı. Bakanlık teröristlerin dosyalarını güncelleyerek Avrupa ülkeleri nezdinde diplomatik girişimlerde bulunacak.


AMERİKAN ÜSSÜNÜ BOMBALAYACAKTI

Alman istihbaratının yoğun çalışmaları sonucu son anda engellenen biri ABD askeri üssüne yönelik bombalama eylemleri öncesinde yakalanan F.M. Gelowicz, D.M. Schneider ve Adem Yılmaz'ın Pakistan'da eğitildikleri açıklanmıştı. Ele geçirilen 730 kiloluk patlayıcı maddeyle birlikte yakalanan 3 zanlıyla bağlantılı olan ve Pakistan'da eğitildiği belirlenen iki Türk'ten diğerinin de 'Muaz' kod adlı Atilla Selek olduğu belirlenmişti. Yakalandıktan sonra delil yetersizliğinden serbest bırakılan ve Türkiye'ye kaçan Selek, Almanya'nın başvurusu üzerine 7 Kasım'da Konya Selçuklu'da bir eve yapılan operasyonla yakalanmıştı.



17 yıl önce