|

Risk almadan bu iş yürümez

Borsa İstanbul’un yeni hizmet binasının açılış töreninde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son günlerde döviz kurunu silah olarak kullanıp yine üzerimize gelmeye başladılar. Varsın gelsinler. Biz de bunların üstesinden geldik, geleceğiz” dedi. Yatırımcılara seslenen Erdoğan, Türkiye’nin kendisine güvenen, bunun için risk almaya hazır yatırımcılara ihtiyacı olduğunu söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/01/2017 Sunday
Güncelleme: 02:46 - 15/01/2017 Sunday
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Borsa İstanbul'un 143. Kuruluş Yıl Dönümü Programı ve yeni hizmet binalarının açılış töreninde yaptığı konuşmada, Borsa İstanbul'un her geçen gün daha da güçlenerek çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Borsa İstanbul'un Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu binası ve Kuyumcukent'teki Kıymetli Madenler Saklama Merkezi'yle yeni bir döneme girdiğini kaydeden Erdoğan, Kıymetli Madenler Saklama Merkezi'nin kapasitesinin 100 tondan bin 600 tona çıkartılmasını da önemli gördüğünü dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan özetle şunları söyledi:



İŞ ADAMLARINA YAPTIRIM ÇAĞRISI


Türkiye'nin bugün kendisine inanan, kendisine güvenen, bunun için risk almaya hazır yatırımcılara, iş adamlarına, girişimcilere ihtiyacı vardır. Geçenlerde yine söyledim. Bu işi geciktirmeyin, yatırımlarınızı yapın, kendinize güvenin, ülkeye güvenin. Bu ülkede istikrar var, bu ülkede güven var. Bu iki sihirli kavramı asla ihmal etmeyin. Ama şimdi ben bir şey daha söylüyorum. Diyorum ki risk alın. Risk almadıktan sonra bu iş yürümez. Buradan açıkça ifade ediyorum.



FEDAKÂRLIK YAPANI UNUTMAYIZ


Milletimiz ve devletimiz, ülkemizin bu zor günlerinde yanında olan, kendisine destek veren, fedakarlık yapan hiç kimseyi unutmayacaktır, bu, parayla pulla ölçülemeyecek kadar büyük bir vefa duygusudur. Buradan bir kez daha ülkesini ve milletini seven, bu topraklara karşı sorumluluk hisseden herkesi harekete geçmeye davet ediyorum. Yatırımlarımızı, siparişlerimizi, istihdamımızı, üretimimizi, ticaretimizi artırmak için ne gerekiyorsa yapıp, ekonomi çarklarının işleyişine ivme kazandırmalıyız. Uluslararası yatırımcıların ülkemize ilgisinin yeniden artmaya başladığını görüyoruz.



MİLLETİMİZ EKONOMİSİNE SAHİP ÇIKIYOR


Türkiye'yi her şeyiyle dışa bağımlı hale getirmek isteyenlerin elleri üzerimizden hiç eksik olmadı. 2003 yılından bu yana benzer yöntemler zaman zaman denenmek istendi. Borsa üzerinden, döviz kurları üzerinden, faizler üzerinden ülkemizi krize sürükleme çabaları hep yaşandı. Büyük projelerimizi engellemek için, kredileri zorlaştırmak başta olmak üzere her yolu denediler ama artık şunu herkesin bilmesi lazım. Eski Türkiye yok. Türk ekonomisinin rakamları, hacmi, çapı çok çok büyüdü. Buna rağmen ülkemize yönelik ekonomik saldırılar durmuş değil. Milletimiz bu oyunu gördüğü için, istiklalinin ve istikbalinin önemli bir parçası olarak kabul ettiği ekonomisine de sahip çıkıyor.



BİZ DİRENDİKÇE SALDIRI ÇITASINI YÜKSELTİYORLAR


Ekonomideki güncel sıkıntılarımızın çözümüne yönelik atılması gereken adımlar konusunda biraz daha hızlı ve kararlı olunması gerektiği açıktır. Biz direndikçe, mücadele ettikçe, karşımızdakiler de saldırı çıtasını yükseltiyorlar. Son günlerde döviz kurunu silah olarak kullanıp yine üzerimize gelmeye başladılar, varsın gelsinler. Biz de bunların alternatiflerini üretiyoruz, üreteceğiz. Hiçbir ekonomik rasyonalitesi, temeli, karşılığı olmayan bir şekilde döviz kurunun yükseltilmesinin başka bir izahı yoktur. Nice zorlu imtihanı başarıyla geride bırakan Türkiye ekonomisinin çok kısa bir sürede bugünkü sıkıntıları da atlatacağına yürekten inanıyorum.







Anayasa değişikliği doping yapacak


Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında anayasa değişikliği teklifine de değindi. Meclis'te görüşülmekte olan anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesinin Türkiye'ye doping yapacağını söyleyen Erdoğan, “Yeni Türkiye'nin inşası ve yükselişi önünde Allah'ın izniyle kimse duramayacak.” dedi. Tüm siyasi patilerin, alanlarda hep “yeni anayasa”, “yeni anayasa” dediğini hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti: “Peki şimdi parlamentoda dikkat edin ne tartışılıyor? Yeni anayasanın önünde durmak için elinden ne geliyorsa bakıyorsunuz iki siyasi parti bunu konuşuyor.



“EDEP ADAP BİLMEDEN...”


Onunla da kalmıyorlar, edep, adap hiç bir şey bilmeden ve bir milletvekilinin, siyasetçinin ağzına yakışmayacak ifadelerle engellemenin gayretleri içerisindeler. Tabii yıllardır hep söylerdim; 'Şu iç tüzüğün değişmesi lazım.' Böyle bir iç tüzükle bu parlamento yürümez. Birbirini bu denli yoran bir siyaset anlayışıyla neticeye de varamazsınız. Bir de dersini çalışarak gelen bir yapı yok, bir anlayış yok. Yani dünyada bunun uygulaması nasıldır? Bunu bilmiyor. Yani Amerika'da uygulama farklı olabilir. Latin Amerika'da farklı olabilir.



OLMAZSA OLMAZIMIZ DEĞİL


Fransa'da yarı başkanlık farklı olabilir. Rusya'da farklı olabilir. Bütün bunları gözden geçirmeden bakıyorsunuz duydukları bir şeyle buralarda konuşma yapıyorlar. Bir siyasetçiye yakışmıyor. Ama dersini iyi çalışmış olsa işin aslının bu olmadığını görecek. Kaldı ki bir şey var. Sevgili dostlar; dünyadaki başkanlık sistemini uygulayan ülkelerinki bizim olmazsa olmazımız mıdır. Öyle bir şey var mı? Hayır ya. Biz daha farklı bir sistem oluşturamaz mıyız? Bak burada bir anayasa değişikliği yapıyorsun. Bu Anayasa değişikliği ile adeta bir bal arısı ol. Bu yerden farklı bir şey alırsın, bir başkasından farklı bir şey alırsın, bir başkasından farklı bir şey alırsın. Ama hep söylemişimdir; benim kendi tarihimden, geleneklerinden, göreneklerinden olan bir alt yapım var. Orayı esas almak suretiyle de bunu kalkar adeta miks eder. Böylece dünyaya yeni bir anlayışla çıkabiliriz, aslolan da budur.”



Yeni destanlar yazmaya hazırız


Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına gireceğini belirten Erdoğan, “2023 hedeflerimizden ayrılırsak engelleri aşamayız. Ekonomiyi sadece finans araçları olarak görenler meseleye kısa vadeli bakanlardır” dedi. Kahramanlık örneğiyle ülkesine sahip çıkan milletimizin yeni destanlar yazmaya hazır olduğunu belirten Erdoğan şunları söyledi: “Salt finans değildir. Bizim için reel ekonomi önemlidir. İktidarımızdan önce elindeki finans imkanlarını reel sektördeki adımlara yatıranlar kendilerini de batırdılar. Ekonomi insandır. İnsana dair her şeydir. Bizim insanımız dimdik ayaktadır. Kahramanlık örneğiyle ülkesine sahip çıkan bu millet yeni destanlar yazmaya daima hazırdır. Omurga sağlam olduktan sonra ufak tefek yaralanmalar bizi yolumuzdan alıkoyamaz.”



Turizm çağrısı


Turizm sektörüne de çağrıda bulunan Erdoğan, şunları söyledi: “Uluslararası operatörlere değil, gelin kendi operatörlerimizi kendimiz oluşturalım. Bazı firmalar bir araya gelin, bu operatör çalışmasını yapacak şirketleri siz kurun. Siz bunu kurun bakın ondan sonra nasıl daha farklı çalışmaya başlayacaklar. Bu süreçte finans kesimin reel sektöre daha fazla destek vermesi büyük önem taşıyor. Bu fırsatları eniyi şeklide kullanarak 2023 hedeflerimize daha güçlü odaklanmalıyız.”



2 milyon doları ülkeye getirene vatandaşlık


Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 milyon dolarlık bir yatırımla Türkiye'ye giren veya ülkeye 2 milyon doları getirenlerin vatandaşlık imkanını alabileceğin söyledi. Erdoğan, “Bunlar önemli adımlar. Bunun da riski var. Niçin? Buna karşı çıkanların olduğunu da sizler biliyorsunuz ama bizim derdimiz başka. Niye? İstiyoruz ki küresel bir yapıyı, şimdi buna yeni bir anlayış getiriyorum, adeta bir küresel vatandaşlık anlayışıyla ülkemizi merkez alarak burada toparlayalım. Bu adımı atmamız lazım” dedi.


#Anayasa değişikliği
#Yeni Türkiye
#Borsa İstanbul
#Takasbank
7 years ago