|

Sandığın yol haritası

Referandum çalışmaları için 7 Şubat’ta sahaya inecek AK Parti’de yol haritası teşkilat toplantılarıyla şekillenecek. Başbakan Yıldırım, teşkilata, toplumun her kesimine ulaşılması talimatı verecek. Kampanyada, muhalefetin kara propadangasına karşı 3 İ yani ‘İstiklal için’, İstikbal için’ ve ‘İstikrar için’ tezleri öne çıkacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/01/2017 Çarşamba
Güncelleme: 23:40 - 24/01/2017 Salı
Yeni Şafak

Anayasa değişiklik teklifinin Meclis'te kabul edilmesinin ardından AK Parti 7 Şubatt'a sahaya inip ev ev, köy köy çalışmaya hazırlanıyor. Başbakan Binali Yıldırım, parti yönetimiyle birlikte referandum sürecinin yol haritasını şekillendirmek için bugün startı veriyor. Yıldırım, ilk olarak il ve belediye başkanları ile AK Parti Genel Merkezi'nde biraraya gelecek. Toplantıda, 81 ilde yürütülecek çalışma ve il ve belediye başkanlarının üstlenmesi gerekenler ele alınacak. Başbakan Yıldırım, toplumun her kesimine ulaşılması talimatını verecek. Hazırlanan bilgi, belge ve broşürleri il ve belediye başkanlarıyla paylaşılacak. Tüm teşkilatların referanduma hazırlanması istenecek.



YETKİLENDİRME YAPILACAK


İl ve belediye başkanları ile görüşmenin ardından ise Yıldırım, partisinin karar organı Merkez Karar ve Yönetim Kurulu ile (MKYK) referandum sürecini değerlendirecek. Sürecin yol haritası çizilecek, neler yapılacağı masaya yatırılacak. Başbakan Yıldırım ve MYK'nın, gerekli çalışmaları yürütmek için yetkilendirilmesi planlanıyor.



MÜZİKLERDEN SLOGANLARA


AK Parti, referandum müziklerinden sloganlara kadar çalışmaların planını yapacak. Tüm bu hazırlıkların da şubat ayına kadar tamamlanması ve 7 Şubat'tan itibaren tüm AK Parti kadrolarının saha çalışmasına odaklanması hedefleniyor. Nisan ayında yapılması öngörülen referanduma kadar, yeni sistem ev ev, köy köy dolaşılarak halka anlatılacak.



KARA PROPAGANDAYA KARŞI


Özellikle CHP ve HDP'nin “tek adam yönetiminin geleceği” iddialarına karşı yürütülecek kampanyada, “İstiklal için”, “İstikbal için” ve “İstikrar için” tezleri öne çıkacak. Alanlarda, “Yeni Türkiye yolunda yeni anayasaya evet”, “Milletim ve ülkem için evet”, “Bir, iri, diri olmak için evet”, gibi afişlerin kullanacağı belirtildi. Referandum kampanyasının, 15 Temmuz FETÖ'cü darbe girişiminde şehit olan Erol Olçok'un şirketi tarafından yürüteceği bildirildi.



Yedi maddede yeni anayasa


AKParti, muhalefetin anayasa değişikliğine yönelik olumsuz algı oluşturacak propagandalarına karşı da çalışma başlattı.Meclis'teki görüşmeler sırasında CHP'nin anayasa değişikliği konusunda yaptığı propagandalardan biri, “üniter yapı” bozulacak algısıydı. AK Parti, bu propagandaya karşı cumhurbaşkanlığı sistemi ile federatif yapı arasındaki 7 farkı ortaya koyacak. AK Parti, broşürlerle ve sosyla medya aracılığıyla bu farkları anlatacak. Broşürde sistem farkları şu şekilde yer buldu:



YEREL YÖNETİM YETKİSİ DEĞİŞMİYOR


1.Cumhurbaşkanlığı:

Eyaletler bulunmamaktadır.


Federal:

Eyaletlerden oluşmaktadır.


2. Cumhurbaşkanlığı:

Yerel yönetim yetkileri değişmemektedir.


Federal:

İktidar merkezi ve yerel yönetim alanı arasında bölünür.


3. Cumhurbaşkanlığı:

İçişleri ve dış işleri tamamen merkezi hükümet tarafından yürütülür. Polisler merkezi yapıya bağlıdır.


Federal:

İçişlerinde eyaletler bağımsızdır, polisler yerel yönetime bağlıdır.



HÜKÜMET TARAFINDAN TOPLANACAK


4. Cumhurbaşkanlığı:

Vergi merkezi hükümet tarafından toplanmaya devam edecektir.


Federal:

Vergi yerel yönetim tarafından toplanır.


5. Cumhurbaşkanlığı:

Eğitim sistemi merkezi hükümet tarafından düzenlenecektir.


Federal:

Eyaletler kendi eğitim sistemlerini düzenlemekte özgürdür.


6. Cumhurbaşkanlığı:

Merkezi hükümet yerel yönetimler üzerinde tüm söz hakkına sahiptir. Gerektiğinde yerel yönetimleri feshedebilir.


Federal:

Merkezi yapı kendisini oluşturan birimleri feshedemez.


7. Cumhurbaşkanlığı:

Üniter yapı korunuyor.


Federal:

Federal yapı benimsenmektedir.






#Referandum çalışmaları
#FETÖ
#HDP
#Meclis
7 yıl önce