|

Suikastin 7 şifresi

Rus büyükelçi Andrey Karlov’u arkadan vuran tetikçi Mevlüt Mert Altıntaş’a dair bütün bulgular FETÖ’ye çıkıyor. Örgütün çalıntı sınav sorularıyla teşkilata soktuğu Altıntaş’a, yine FETÖ’cü 2 polis kefil olmuş. Firari işadamından maddi destek gören katilin dayısı da FETÖ okulunda yönetici.

Yeni Şafak
04:00 - 21/12/2016 Çarşamba
Güncelleme: 15:42 - 23/12/2016 Cuma
Yeni Şafak
1-FETÖ'cü dayısı 'POLİS OL' dedi


Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un suikast sonucu öldürülmesinden sonra tespit edilen bilgiler, katil Mevlüt Mert Altıntaş'ın Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantılı olduğunu ayan beyan ortaya koyuyor. Edinilen bilgilere göre, Söke Cumhuriyet Anadolu Lisesi'nde vasat bir öğrencilik geçiren Altıntaş, liseden mezun olduktan sonra yine Söke'de FETÖ'ye ait Körfez Dershaneleri'ne gitti. Buradaki masrafları FETÖ firarisi işadamı Şahin İlgi tarafından karşılanan Altıntaş, dershanede okurken de FETÖ yurtlarında kaldı. Lise yıllarında asosyal bir öğrenci olan Altıntaş, üniversiteyi kazanamayınca polislik sınavlarına girdi. Onu polis olmak için yönlendiren kişinin ise öğretmen dayısı Hasan F. olduğu belirtiliyor.



2-Paralar firari işadamından


Suikast sonrası gözaltına alınan Hasan F, FETÖ ait kapatılan özel okulda üst düzey yöneticiydi. Katilin öğretmen dayısı, bir FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alınmış, daha sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Altıntaş, örgüte bağlı bir militan olarak girdiği İzmir Rüştü Ünsal Polis Meslek Yüksek Okulu'nda 2012-2014 arası öğrenim gördü. 2012 yılında Emniyet Teşkilatı'nın tüm birimlerinde etkin olan FETÖ tarafından Polis Okulu'na yerleştirilen Altıntaş'a işadamı Şahin İlgi de desteğini sürdürdü. Firari FETÖ'cü İlgi, 15 Temmuz darbe girişimi başarılı olsaydı cunta tarafından Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığına atanacaktı. İlgi'nin babası Mehmet İlgi de sadece 4 gün önce FETÖ'den tutuklandı.



3-Sınav sorularını çalıp verdiler


Uzman ekipler, Altıntaş'ın polislik mesleğine giriş sürecini de masaya yatırdı. Katilin ortaöğretim başarısı, ÖSS'de aldığı puan ve Polis Yüksekokulu sınavında sorulara verdiği cevaplar incelenerek bir algoritma hazırlandı. Çıkan tablo, Altıntaş'ın sınavı 'destek almadan kazanmayacağını' ortaya koydu. 2014 Haziran'ında mezun olan Altıntaş'ın ismi, sınavda soru hırsızlığına ilişkin soruşturmalarda da geçiyor. Altıntaş'ın polis okuluna girişinde referans olarak gösterdiği iki üst düzey emniyet görevlisinin de FETÖ soruşturmaları kapsamında meslekten ihraç edildikleri öğrenildi. Öte yandan Altıntaş'ın isminin, İstanbul'da FETÖ'cü polislere yönelik yürütülen soruşturmadaki bir itirafçının ifadesinde geçtiği öğrenildi. İtirafçının ifadesinde, Mert Altıntaş'ı FETÖ'ye ait örgüt evlerinde gördüğünü belirttiği kaydedildi. Bu verilerle Altıntaş'ın, FETÖ'nün aktif desteğiyle polis teşkilatına girdiği kesinlik kazandı.



4-15 Temmuz'da darbe izni


Altıntaş'ın 15 Temmuz darbesi için izin aldığı da tespit edildi. 5 ay önce Diyarbakır'da geçici görev gereği bulunduğu sırada, 15 Temmuz darbe girişimini izleyen 2 gün boyunca izne çıkan Altantış'a bu izni veren polis amiri ise Diyarbakır Çevik Kuvvet Şube Müdürü Kahraman Sezer. Sezer 15 Temmuz sonrası açığa alınarak tutuklanan FETÖ zanlılarından biri. 16 ve 17 Temmuz günleri için izin alarak darbe girişimi sırasında Ankara'ya gelen tetikçi Altıntaş'ın izin dilekçesinde verdiği adreste 3 polis memurunun daha ikamet ettiği belirlendi. Terörle mücadele ekipleri, saldırının ardından bu adreste arama yaptıktan sonra polislerin kaldığı daireyi mühürledi. Altıntaş'ın bir dönem kaldığı binada oturan komşusu, aynı binada astsubayların da oturduğu bilgisini verdi.



Ortak soruşturma






  1. Polis ekipleri, saldırıya ilişkin kamera kayıtları, katilin kullandığı araç ve telefon HTS kayıtlarını mercek altına alındı. Deliller Rusya'dan gelen 18 kişilik ekiple birlikte inceleniyor. Karlov'un öldürülmesine ilişkin araştırma, soruşturma, adli tıp ve tören işlemleri için Rusya'dan gelen heyet, bir savcı, iki güvenlik ateşesi, Acil Durum Bakanlığı yetkilileri, adli tıp yetkilileri ve psikologlardan oluşuyor. Altıntaş'ın evinde arama yapan polisin ayrıca, FETÖ ve El Kaide'ye ilişkin kitaplar bulduğu öğrenildi.

5-Muhtarlıkta kayıt yok


Rus büyükelçi cinayeti sonrası polis, katil Altıntaş'ın son olarak ikamet ettiği eve gitti. Demetevler Kalaba Mahallesi'ndeki adreste Altıntaş'ın, evin sahibi bir avukat ve bir polisle birlikte yaşadığı öğrenildi. Katilin polis ev arkadaşı S.B. gözaltına alındı. Avukat S.Ö. ise İstanbul'da yakalandı. Bu kişinin Balgat'taki avukatlık bürosuna giden ekipler büroyu da mühürledi. Avukat S.Ö. ile Mevlüt Altıntaş'ın muhtarlıkta kaydının bulunmaması da soru işaretleri oluşturdu. Altıntaş'ın hiçbir adres için muhtarlık kaydı yok. Sözkonusu ev de mühürlenirken, tetikçinin oturduğu 28 daireli binanın bir sakini, “Altıntaş binaya girerken çıkarken karşılaştığımızda selam verir, alırdı. Ama biz tanımıyoruz, sivil gelirdi" diye konuştu.



6-Bir haftadır pusudaydı


Tetikçi Mevlüt Mert Altıntaş, saldırıya otelde hazırlandı. Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'ne çok yakın mesafede bulunan oteli 14 Aralık'ta telefonla arayarak 19 Aralık için rezervasyon yaptırdı. Suikast günü otele gelen Altıntaş, 214 numaralı odaya yerleşti. Otel odasında saldırıya hazırlanan Altıntaş, saat 17.26'da otelden ayrılarak cinayetin gerçekleştiği sergi salonuna gitti. Kapıda polis kimliğini göstererek içeri giren Altıntaş, Rus elçi Andrey Karlov'u öldürdü. Bu durum Altıntaş'ın Rus Büyükelçi'nin sergiye katılacağını en az 1 hafta önceden bildiğini gösteriyor. Bilginin Altıntaş'a kimler tarafından nasıl ulaştırıldığı ise merak konusu. Altıntaş'a bu bilgiyi verenlerin, sergiyi düzenleyenler ya da Karlov'un çevresindekilerle irtibatlı kişiler olduğu belirtiliyor. Polis, Altıntaş'ın kaldığı otel odasını da mühürledi.






7-'Abisi' de sorguda


Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un öldürülmesine ilişkin soruşturma kapsamında saldırgan Mevlüt Mert Altıntaş'ın İzmir Rüştü Ünsal Polis Meslek Yüksekokulu'ndaki 'imamı' olduğu ileri sürülen Süleyman Ergen gözaltına alındı. Ergen dışında 4'ü polis 5 kişi gözaltına alındı. Tetikçinin babası İsrafil Altıntaş, annesi Hamidiye Altıntaş, kız kardeşi Seher Özeroğlu, FETÖ'cü dayısı Hasan F, ev arkadaşı polis S.B. ile avukat S.Ö'nün ise. Ankara'daki sorgusu devam ediyor. Ailenin evinde yapılan aramalarda bilgisayarlara ve cep telefonlarına da incelenmek üzere el konuldu. Altıntaş'ın daha önce Demetevler'de kaldığı evde oturan 3 polisin de ifadesine başvuruldu. 1994 Aydın Söke doğumlu, Manisa Şehzadeler nüfusuna kayıtlı katilin cesedi ise olay yerindeki çalışmaların ardından bir tabuta konularak Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı.



9 atışta 11 mermi giriş-çıkışı


Güvenlik birimleri, suikastçının 9 el ateş ettiğini tespit etti. Yapılan otopside Büyükelçi Karlov'un vücudunda ise 11 mermi giriş-çıkışı görüldü. 2 kurşunun vücuda girip çıktığı belirtiliyor. Etkisiz hale getirilen polis Altıntaş'ın eylemde kullandığı silahın markası ise son yıllardaki standar polis silahı 'Canik'.



Kaldığı ev mühürlendi

FETÖ tarafından emniyet teşkilatına çalıntı sınav sorularıyla sokulan tetikçi Mevlüt Mert Altıntaş'ın tüm bağlantıları araştırılıyor. Polis, katilin Söke'de okuduğu lisede bile araştırma yapıyor. Altıntaş'ın anne, baba ve kızkardeşi de Aydın'dan Ankara'ya getirilerek sorguya alındı. Altuntaş'ın ikametgahı mühürlendi.



Neden öldürüldü






Karlov'u öldüren saldırgan ölü olarak ele geçirildi. Sosyal medyada bu husus üzerinden de algı yönetimi yapıldı. “Altıntaş'ın konuşmaması için bilerek öldürüldüğü" tezi işlendi. Ancak bu iddianın gerçeği yansıtmadığı belirtiliyor. Kaynaklar, büyükelçinin zaman kaybetmeden hastaneye yetiştirilmesi için saldırganın öldürüldüğünü belirtiyor. Çünkü saldırgan, Karlov'a ateş ettikten sonra onun çevresinde bekledi. Polis, tetikçiyi ikna etmekle uğraşsaydı, yaralı Karlov'u hastaneye yetiştirmek mümkün olmayacaktı.



ABD ve İran elçilik kapattı






Büyükelçi Andrey Karlov'a yönelik suikastin ardından Rusya'nın Ankara'daki büyükelçilik binası açık tutulurken, ABD ve İran ise Türkiye'deki elçilik binalarını kapattı. Saldırının ardından Rusya'nın Ankara'daki büyükelçiliğini normal günlerde olduğu gibi açık tutması 'hain suikast karşısında verilen önemli bir mesaj' olarak algılanırken, ABD ve İran elçiliklerinin kapatılması ise tartışmalara yol açtı. Daha önce de birçok kez büyükelçiliğini kapatan ABD, suikast olayı sonrası elçiliğe bağlı binalarını kapattı. ABD'nin bu tavrının arkasındaki gerekçe henüz netleşmedi. İran da tıpkı ABD gibi elçiliğine geçici kilit vuran bir başka ülke oldu.





#Andrey Karlov
#FETÖ
#Mevlüt Mert Altıntaş
7 yıl önce