|

Suriye için çözüm süreci

Türkiye, Rusya ve İran Suriye krizine kalıcı çözüm bulmak için Moskova’da biraraya geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, üç ülkenin, Suriye rejimi ile muhalifler arasında imzalanacak anlaşmanın garantörü olmaya hazır olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 21/12/2016 Çarşamba
Güncelleme: 10:34 - 21/12/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif Moskova'da bir araya geldi. Toplantı öncesi bakanlar ikili olarak görüştü. Arından üçlü toplantıya geçildi. Daha sonra bakanlar kamera karşısına geçerek ortak açıklama yaptı. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye, Rusya ve İran'ın Suriye'deki krize çözüm bulmak için yapılacakların belirlendiği ortak bir bildiriyi kabul ettiğini söyledi.



ÜÇ ÜLKEDEN ORTAK METİN


Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Konukevi'nde, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ve İranlı mevkidaşı Cevad Zarif, üçlü görüşmenin ve basın toplantısının ardından, Suriye'deki duruma ilişkin ortak bir metin yayınladı. İran, Rusya ve Türkiye'nin, “etnik köken, din ve mezhep gözetmeksizin Suriye'nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne duyduğu saygının dile getirildiği" metinde, üç ülkenin de Suriye sorununun askeri yollarla çözülemeyeceğinde hemfikir olduğunun altı çizildi. Suriye sorununun çözümünde, Birleşmiş Milletler'in (BM), BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı doğrultusunda ortaya koyduğu çabaların öneminin vurgulandığı ortak metinde, uluslararası topluma bu toplantıda varılan mutabakatların önündeki engellerin kaldırılması için iyi niyet göstermeleri çağrısı yapıldı.







TAHLİYELERE DEVAM


Metinde, “İran, Rusya ve Türkiye; Doğu Halep'ten sivillerin ve silahlı muhalefetin gönüllü bir şekilde tahliye edilmesi için ortaya konan ortak çabaları memnuniyetle karşılar. Bakanlar, aynı zamanda Fua, Kefreya, Zebadani ve Madaya'dan sivillerin tahliye edilmesinden de memnun. Sürecin, kesintiye uğramadan, güvenli ve emin bir şekilde tamamlanacağını taahhüt ettiler" ifadesi yer aldı.



DEAŞ VE NUSRA İLE MÜCADELE


Ortak metinde, taraflar, bu anlaşmanın BMGK'nın 2254 sayılı kararı gereği, “Suriye'de siyasi çözümün kaldığı yerden devamı için gerekli ivmeyi yaratmak konusunda yardımcı olacağına ilişkin güçlü inancını" dile getirdi. Bakanların, Kazakistan Devlet Başkanı'nın Astana'da konuyla ilgili toplantılar yapılması konusundaki nazik davetinin önemini vurguladığı metinde, “İran, Rusya ve Türkiye; DEAŞ ve El Nusra'yla ortak mücadele ve silahlı muhalif grupların bu örgütlerden ayrıştırılması hususlarındaki kararlılığı yineler" denildi.



4 maddede anlaşma


İran medyasında yer alan ifadelere göre Moskova toplantısında 4 maddelik anlaşmaya varılacağı yazılmıştı. Bu doğrultusunda, ateşkes sağlanacak ve buna aykırı davranan gruplara karşı İran, Rusya ve Türkiye ortak karşılık verecek.



PYD VURULACAK


Silahlı muhalifler temin edilerek, bunların güvenlikleri temin edilecek ve Esed ve muhalifler geçiş hükümeti kuracak. Ayrıca, Türkiye sınırındaki PYD/PKK'ya karşı İran Rusya ve Suriye hükümetleri ortak mücadeleye girecek buralar temizleneceği iddia edildi.



BAKANLAR BULUŞTU


Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya, İran ve Türkiye'nin, Suriye krizinin çözümünde garantörlük yapmaya hazır olduğunu söyledi. Şoygu, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan ile yapacağı üçlü görüşme öncesinde mevkidaşlarıyla ayrı ayrı bir araya geldi. Dehkan ile yaptığı toplantıda konuşan Şoygu, üç ülkenin uzmanlarının Suriye çözümüyle ilgili atılacak adımlara yönelik deklarasyon hazırladığını belirtti. Daha önce ABD ve ortaklarıyla üzerinde anlaşılan ortak adımların sahada gerçek bir etki yaratamadığı için başarısız olduğuna işaret eden Şoygu, “Rusya, İran ve Türkiye, Suriye krizinin çözümünde garantörlük yapmaya hazır." dedi. Suriye çözümüyle ilgili yeni adımlara acilen ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Şoygu, çözüme dair deklarasyonun Rusya, Türkiye ve İran savunma ve dışişleri bakanlıkları tarafından da onaylandığını ifade etti.



Zaharova'nın gözyaşları






Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun konuşması sırasında Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova'nın ağladığı görüldü. Rossiya 1 televizyonuna demeç veren Zaharova, "O (Karlov), Suriyeli muhaliflerle temas içerisinde olan bir insandı, onlarla diyalog kurmak için çalışıyordu" dedi.



Hesabını soracağız


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, Rusya'nın başkenti Moskova'da Dışişleri Bakanlığı konukevinde ikili görüşme öncesi Karlov'un fotoğrafının yer aldığı masaya çiçek bıraktı. Çavuşoğlu ve Lavrov daha sonra görüşmenin yapılacağı salona geçti. Çavuşoğlu, saldırının hedefinin ilişkilere zarar vermek ve son zamanlarda ulaşılan ivmeyi yok etmek olduğunu söyleyerek “Rusya ve Türkiye bunun farkındadır ve buna müsaade etmeyeceğiz" şeklinde konuştu. Saldırının arkasında kimlerin olduğunu açığa çıkarmak için iki ülke uzmanlarının iş birliği içinde çalışacağını belirten Çavuşoğlu, “Elbette bu saldırının hesabı sorulacaktır" dedi.







TÜRK TARAFINA MÜTEŞEKKİRİZ


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Karlov'un hain bir terör saldırısında öldürüldüğünü ifade ederek “Zor bir günde bir araya geliyoruz. Türk tarafına ilk andan itibaren göstermiş olduğu ilgi ve başsağlığı dileklerinden dolayı müteşekkiriz" diye konuştu. Bu terör saldırısının en kısa zamanda aydınlatılması gerektiğini belirten Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü: “Konu, iki ülke liderlerinin anlaştığı gibi ortak bir şekilde soruşturulacak. Bu trajedi hepimizi uluslararası terörizmle daha etkili bir şekilde mücadele etmeye zorluyor. Ayrıca bugünkü toplantının önemini daha da arttırıyor."



Kerry'ye adres verdi: FETÖ yaptı


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptığı telefonda görüştü. ABD tarafının talep ettiği görüşmenin başında Kerry, Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesi nedeniyle büyük üzüntü duyduklarını bildirdi. Bakan Çavuşoğlu, görüşmede, yaşanan elim olaydan Türkiye'nin de büyük üzüntü duyduğunu belirtti. Çavuşoğlu, görüşmede, saldırının arkasında FETÖ olduğunu hem Türkiye'nin hem de Rusya'nın bildiğini Kerry'e anlattı ve saldırgan hakkında kendisiyle bilgi paylaşımında bulundu. Görüşmede daha sonra, Moskova'da gerçekleştirilen Suriye konulu üçlü toplantı gündeme geldi ve Çavuşoğlu toplantı sonunda yapılan ortak açıklamanın toplantıda ele alınan temel hususları yansıtmakta olduğunu ifade etti.





#Mevlüt Çavuşoğlu
#Doğu Halep
#Rusya
#Sergey Lavrov
7 yıl önce