|

Terörün finansmanına yakın takip

Maliye Bakanlığı, Irak ve Suriye''de artan terör olayları üzerine harekete geçti. Buna göre bakanlık, bankalar ve finans kurumlarına ''terör parasını'' nasıl tespit edeceklerini anlatacak. Şüpheli işlem bildirimlerine göre kuruluşlara not da verilecek.

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 16/09/2014 Salı
Güncelleme: 23:40 - 15/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Terörün finansmanına yakın takip
Terörün finansmanına yakın takip

Maliye Bakanlığı, son 3 yıldır banka ve banka dışı finans kuruluşları ile yaptığı çalıştayların 4''üncüsüne hazırlanıyor. Bu yıl özellikle Türkiye''nin çevresindeki ülkelerde yaşanan karışıklık nedeniyle terörün finansmanı riskini minimize etmek için daha sıkı önlemlerin ele alınacağı çalıştayda, elektronik şüpheli bildirim konusunda yapılan planlama bankalara ve banka dışı finans kuruluşlarına anlatılacak. Bankaların çalışmalarının bir yıllık sürecinin değerlendirileceği ve bankaların şüpheli işlemleri bildirme konusunda Maliye''den not da alacakları belirtiliyor. Maliye Bakanlığı, Ekim-Kasım aylarında şüpheli işlem bildirimlerinin sonuçlarını değerlendirecek.

100 LİRA DAHİ ÖNEMLİ

Maliye yetkilileri, çevre ülkelerdeki karışıklığın terör örgütlerinin finansman kaynaklarının aktarılmasını kolaylaştırabileceğine işaret ediyor. Yetkililer, şüpheli işlemlerde hem aklama, hem terörün finansmanı olabileceği için terörün finansmanına ilişkin bir işlemde tutarın öneminin olmadığını belirtiyor. İşlemin teröre finansman kaynaklı olmasının daha hassas olduğuna dikkat çeken yetkililer, ''Ne kadarlık miktara şüpheli işlem olarak bakılıyor'' şeklinde soruya ise, ''Şüpheli işlemleri parasal değeri ile ölçmüyoruz. Şüpheli işlemlerde hem aklama var hem terörün finansmanı var. Aklamada parasal büyüklük önemli ama terörün finansmanında büyüklük önemli değil. Bazen yaygın olması önemli. Önemli olan işlem ve işlemin niteliği. Terörün finansmanında bir adama 100 TL gitmesi bizim için önemli. Onun terörle ilgili olduğunu düşünmek lazım. Tutarın büyük olması şüpheyi güçlendirse de tek başına bir ölçü olmaz'' cevabını verdi.

ŞÜPHELİ İŞLEM BİLDİRİMİ ARTTI

Özellikle elektronik şüpheli işlem bildiriminin yeni uygulamaya girmesinden dolayı onun planlamasını yaptıklarını belirten yetkililer, bankaların elektronik işlem bildirimlerini vermeye başlamalarından bu yana işlem bildirim sayısının da arttığına dikkat çekiyor. Bankaların şüpheli işlem kalitesinin artırılması için ''Hangi işlemler şüphelidir, hangileri değildir'' şeklinde bilgilendirme yaptıklarını ve bu konuda bankalarla bir netlik sağlandığını dile getiren yetkililer, bankaların işlemleri Maliye''ye bildirme sayısını da bir derecelendirmeye tabi tuttuklarını belirttiler. Yetkililer, ''Bankaların şüpheli işlemleri bildirmede hangisi daha iyi ya da nispeten daha kötü şeklinde bir karne veriyoruz. Hangisi daha iyi hangisi nispeten daha kötü şeklinde, karne veriyoruz resmen derecelendiriyoruz'' değerlendirmesi yaptı.

BANKALAR AYRIŞTIRILIYOR

Bankaları bu derecelendirmede büyüklüklerine göre ayrıştırdıklarını, katılım bankalarını kendi aralarında, diğer bankaları da kendi aralarında değerlendirdiklerini belirten yetkililer, ''Normal bankaları da büyüklükleri, yaygınlıkları, şubeleri kendi aralarında, küçükleri kendi aralarında değerlendiriyoruz. En iyilere teşekkür ediyoruz, belge veriyoruz. İyi olmayanları da uyarıyoruz, önlem almalarını istiyoruz'' tespiti yapıyor.

MASAK uyardı etkisi görüldü

Yapılan uyarıların sonucunu da gördüklerini dile getiren yetkililer, ''Bu kapsamda uyarı alan bir banka ertesi yıl durumunu düzeltti. Böylece homojenlik olmuş oluyor. Bankaların kalitesi yükseliyor. MASAK birimimizin de bunu zaten yasal olarak yapması gerekiyor'' diyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de MASAK''ın, şüpheli işlem bildirimlerinin kalitesini ve sayısını artırmak için sektörlerle İstanbul''da bir araya geleceğine işaret ederek, ''Bankalar başta olmak üzere finans kuruluşları, kargo şirketleri, döviz büroları, spor kulüpleri, şans oyunu oynatıcıları ve antikacılar gibi belirli sektörlerin temsilcileriyle görüşmeler yapılacak. Bu sayede mali istihbaratın toplanmasında ve şüpheli işlem bildirimlerinde etkinlik sağlanacak'' açıklaması yapmıştı.


10 yıl önce