|

Tüm dünya Türkiye’ye kilitlendi

Ortaköy’de 39 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısının ardından dünyanın dört bir yanındaki liderler, BM, NATO ve AB temsilcileri başsağlığı ve kınama mesajları yayınladı.

Yeni Şafak
04:00 - 2/01/2017 Pazartesi
Güncelleme: 08:18 - 2/01/2017 Pazartesi
Yeni Şafak

İstanbul'da bir gece kulübüne düzenlenen terör saldırısına dünyanın dört bir yanından tepki yağdı. Saldırı nedeniyle birçok ülkenin lideri kınama ve Türkiye'ye destek mesajları yayınladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'a taziye mesajları gönderen liderler, saldırıya yönelik kınama mesajları gönderdi.



NATO VE AB'DEN KINAMA


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “2017, İstanbul'da trajik başlangıç. Kalbim, yeni yılı kutlayan insanlara yönelik saldırıdan etkilenenler ve Türk halkıyla" dedi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “Kalbim hayatını kaybedenler ve sevdikleriyle. Bu tür olayları önlemek için çalışmaya devam edeceğiz" mesajını paylaştı. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a başsağlığı dileyerek, terörle mücadelede AB'nin Türkiye'nin yanında olduğunu belirtti.



ÖLÜM VE ÜMİTSİZLİK GECESİ


Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, “Bir kutlama gecesi olması gerekiyordu: Teröristler, şiddet, ölüm ve ümitsizlik gecesine dönüştürdü. Kalbim, İstanbul ve Türkiye'yle" mesajını paylaştı. AP Türkiye Raportörü Kati Piri, “Bu, oldukça üzücü bir haber. Kalbim ve dualarım bu gece Türkiye'yle" dedi. Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, “Yeni yıl, İstanbul'da korkuyla başladı" dedi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, “Tüm kalbim, bu sembolik gecede saldırıya uğrayan Türkiye'yle" ifadesini kullandı. Kanada Dışişleri Bakanı Stephane Dion, başsağlığı mesajı paylaştı.



KESİN ŞEKİLDE KINIYORUZ


Avrupa Konseyi ve Genel Sekreteri Jagland da Türkiye ile dayanışma vurgusu yaptı. İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Düşüncelerimiz kurbanların aileleri ve Türkiye'yledir" ifadelerini kullandı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziyelerini sunarak, terör eylemini kınadı. Abbas, terör ve sorumlularına karşı bölge devletleri arasında ve uluslararası alanda koordinasyonun güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Macaristan Başbakanı Victor Orban, Başbakan Binali Yıldırım'a yolladığı taziye mesajında, “Bu insanlık dışı saldırı hükümetimin, terörle mücadele ve Türkiye'nin çabalarını desteklemek konusunda çabasını güçlendirecektir'' dedi.



KOORDİNASYON KURULMALI


Irak, Ürdün, Bahreyn ve İsrail, Lübnan, Mısır, Tunus, Kuveyt de İstanbul Ortaköy'de düzenlenen terör saldırısını kınadı. Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi, yaptığı yazılı açıklamada, “İstanbul'daki çirkin saldırıyı kınıyoruz. Masum insanların kanını döken terör yuvalarını vurmak ve terörü yok etmek için en üst düzeyde koordinasyon kurulması çağrısında bulunuyoruz" ifadelerini kullandı. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da saldırıyı kınadı. İslam İşbirliği Teşkilatı Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını bildirdi. Çin, Meksika, Gürcistan, Kazakistan ve Kırgızistan da saldırıyı kınadı.



TERÖRÜN HER TÜRLÜSÜNE KARŞIYIZ


İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi yaptığı yazılı açıklamada, terör saldırısını şiddetle kınadıklarını belirtti. Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Katar'ın terör ve şiddetin her türlüsüne karşı olduğu belirtildi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, saldırıyı kınadı.



Ekibine yardım talimatı verdi




ABD Başkanı Barack Obama, yaptığı açıklamada, masum insanların hayatını kaybetmesinden üzüntü duyduğunu belirterek, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi. Obama, ihtiyaç halinde Türk yetkililere gerekli destek ve yardımın yapılması hususunda da ekibine talimat verdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price da “ABD, İstanbul'daki korkunç terör saldırısını en güçlü şekilde kınamaktadır" dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, “Soruşturma boyunca Türk yetkililerle yakın irtibat halinde olacağız. NATO müttefikimiz Türkiye'yle teröre karşı dayanışma halindeyiz. Ne yazık ki bu hain saldırı, masum insanları hedef alan en son çabadır. Bu tür saldırılar, sadece Türkiye hükümetiyle teröre karşı mücadelede birlikte çalışma kararlılığımızı artırmaktadır" dedi.



Ortaklık vurgusu




Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İstanbul Ortaköy'de düzenlenen terör saldırısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Kremlin'in resmi internet sitesinde yayımlanan mesajında Putin, “Yeni yıl kutlamalarında masum sivilleri öldürmekten daha kötü bir suç olabileceğini düşünemiyorum. Fakat insani değerler teröristlere tamamen yabancı bir kavram. Ortak görevimiz terör saldırılarına kararlı bir şeklide cevap vermektir" ifadelerini kullandı. Putin, Rusya'nın terörle mücadelede Türkiye'nin güvenilir ortağı olduğunu vurgulayarak saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa diledi.



Öfkeliyiz




Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İstanbul'daki terör saldırısında hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Aliyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığının resmi internet sitesinde yayımlanan mesajında, acımasız saldırı haberinin kendilerini son derece sarstığını bildirdi. Aliyev, mesajında, “Sivillere karşı yapılan bu hain saldırı nedeniyle son derece öfkeliyiz. Teröre karşı en sert, kararlı ve sürekli mücadeleyi destekliyoruz. Yaşanan facia nedeniyle size, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına, kardeş Türk halkına kendim ve Azerbaycan halkı adına taziye dileklerimi iletiyor, yaralılara şifa diliyorum" ifadelerini kullandı.



Düşüncelerim kurbanlarla




Almanya Başbakanı Angela Merkel, İstanbul Ortaköy'de düzenlenen terör saldırısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Başbakan Merkel mesajında, saldırıyı kınayarak “Teröristler bir kez daha ülkenizde saldırıda bulundu. İstanbul'da, yeni yılı birlikte kutlamak isteyen insanlara, insanlığı hiçe sayan sinsi bir saldırı düzenlediler. Bu saldırıyı kınıyor ve size taziyelerimi sunuyorum. Bu sabah düşüncelerim kurbanlarla, aileleri ve dostlarıyla" ifadelerini kullandı. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de yaptığı yazılı açıklamada, terör saldırısını sert bir şekilde kınadı. Steinmeier, “Bu olayı ve terörizmin her şeklini en sert şekilde kınıyoruz. Biz bu zor saatlerde Türkiye'nin yanındayız" değerlendirmesinde bulundu. Almanya Dışişleri Bakanlığının sosyal medya hesabındaki açıklamada, ''Derin bir dehşet içindeyiz. Üzüntülerimiz İstanbuldaki insanlarla beraber" denildi.



İsrail'den Türkçe mesaj




İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, resmi Twitter hesabından Türkçe ve İngilizce yaptığı açıklamada, “Kalplerimiz, Türk halkıyla birliktedir. Bu saldırı insanlığa karşı yapılmıştır. Dualarımız, yakınlarını kaybedenlerle ve yaralılarladır" ifadelerini kullandı. İsrail'in Ankara Büyükelçisi Eitan Naeh de İstanbul'daki terör saldırısına ilişkin sosyal medya hesabından Türkçe, “İstanbul'daki terör saldırısını şiddetle kınıyor ve kalbi taziyelerimi sunuyorum. Yeni yılda, aynı kararlılıkla: terör asla kazanamayacak" mesajını paylaştı. İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'in ardından Başbakan Binyamin Netanyahu da Ortaköy'de düzenlenen terör eylemini kınadı. İsrail Devlet Radyosu'nun haberine göre, hükümetinin haftalık kabine toplantısında konuşan Netanyahu, “Terörizme karşı savaş, küresel hale gelmiştir" diyerek, terör eyleminde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifa dileklerinde bulundu.



Dayanışma içindeyiz




Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, yaptığı yazılı açıklamada, “İstanbul'da yeni yıl gecesi düzenlenen ve en az 39 kişinin ölümüne sebep olan terörist saldırıyı şiddetle kınıyorum. Fransa, bu olay karşısında Türkiye'yle dayanışma içindedir ve müttefikleriyle bu belaya karşı mücadelesini acımasızca sürdürecektir" ifadelerini kullandı. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault da Twitter hesabından yayımladığı mesajda, “Tüm kalbimizle bu sembolik gecede korkunç bir saldırıya uğrayan Türkiye'nin yanındayız" ifadelerine yer verdi.



Elçilerden kınama


Terör saldırısına ABD, İngiltere, Almanya, Pakistan, Rusya, İran, İtalya, Ukrayna ve Yunanistan'ın Ankara Büyükelçilikleri tepki verdi. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği hesabından Büyükelçi John Bass'in “İstanbul'daki bu çirkin saldırıyı şiddetle kınıyorum. Hayatını kaybedenler için yas tutuyor ve sorumluların adalete teslim edilmesi sürecinde Türkiye'nin yanında duruyoruz" açıklaması paylaşıldı. İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore “Yeni yıla girerken Türkiye'de daha fazla acı ve kalp sızısı görmekten son derece üzgünüm ve şok içindeyim. Bu canice saldırıyı mutlak surette kınıyorum" ifadelerini kullandı. Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği de sosyal medya hesabında, “Derin sarsıntı içindeyiz. Türkiye ve İstanbul halkının yasını paylaşıyoruz" mesajını paylaştı. Pakistan'ın Ankara Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, “Terörizmle mücadelede Türk hükümeti ve halkıyla olan güçlü ve sarsılmaz dayanışmamızı ve Türkiye'nin barış, istikrar, kalkınma ve iç dengesini hedef alan böyle çirkin saldırıların asla başarılı olamayacağına dair inancımızı yineliyoruz" ifadesine yer verildi.



Papa'dan dua


Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, İstanbul Ortaköy'de düzenlenen terör saldırısını kınadı. Papa, Katoliklerin ruhani merkezi Vatikan'da Aziz Petrus Meydanı'nda yaptığı konuşmada, “iyi dilek ve umut gecesi" olarak adlandırdığı yeni yıl gecesi düzenlenen terör saldırısına ilişkin üzüntülerini belirtti. Dualarının saldırıda hayatını kaybedenler,onların aileleri, yaralılar ve tüm Türkiye halkıyla olduğunu ifade eden Papa, dünyada pek çok insanın terör nedeniyle kederli olmasından duyduğu üzüntüyü de dile getirdi.



Omuz omuza duruyoruz


İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson resmi Twitter adresinden yaptığı açıklamada, “İstanbul'da bir gece kulübüne düzenlenen


alçakça terör saldırısının ardından düşüncelerimiz Türkiye ile birliktedir. Türk dostlarımızla omuz omuza duruyoruz" ifadelerini kullandı.


#Reina saldırısı
#NATO
#Avrupa Konseyi
7 yıl önce