|

Türkiye tek ses

Halep’te iki mahalleye sıkışan binlerce sivile yönelik saldırılar Türkiye’nin dört bir yanında protesto edildi. İran başkonsoloslukları önünde toplanan gruplar, “Katil İran” sloganları attı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/12/2016 Cuma
Güncelleme: 00:54 - 16/12/2016 Cuma
Yeni Şafak

Halep'e yönelik saldırılar Türkiye'nin her köşesinde protesto ediliyor. İstanbul'daki İran Başkonsolosluğu önünde bir araya gelen yaklaşık 5 bin kişilik grup, Halep'te yaşanan vahşeti protesto etti. Pankartlarla başkonsolosluk önünde toplanan grup, “Halep halkı yalnız değildir”, “Katil elçilik kapatılsın”, “İstanbul'dan Halep'te direnişe selam”, “Katil İran dünyaya hesap verecek”, “Katil İran Suriye'den defol”, “Halep İran'a mezar olacak” sloganları atarak tepkilerini dile getirdi. Kırıkkale'de İHH İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde toplanan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar, saldırıları protesto amacıyla Rusya ve İran'ın Ankara büyükelçiliklerine hareket etti. Saldırılar, İran'ın ve Rusya'nın Ankara büyükelçilikleri önünde bazı sivil toplum kuruluşlarınca da protesto edildi. İran'ın Ankara Büyükelçiliği önünde toplanan, Ankara İnsan Hakları ve Hizmet Derneği, İnanç Özgürlüğü Platformu ile bazı sendikaların üyeleri, “Halep'te katliam BM'de tiyatro”, “Halep zalimlerin günahı, dünyanın utancıdır”, “Suriye halkı haykırıyor, katil Rusya da Esed'in çöküşünü ve zafer yürüyüşümüzü durduramayacak” yazılı dövizler taşıdı. Kayseri'de yaşayan Suriyeliler, Halep'te sivillere yönelik saldırılara tepki gösterdi. Gruptakiler, üzerinde “Halep” yazılı tabutla alışveriş merkezinin önünden Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü.



Sessiz eylem


Gaziantep'te yaşayan Suriyeliler de, Halep'te sivillere yönelik saldırılara tepki gösterdi. Merkez Şahinbey ilçesindeki Birleşmiş Milletler (BM) ofisi yakınlarında toplanan ve ellerinde bayrak ile pankartlar bulunan grup, ağızlarına ise Türkçe ve Arapça “Halep için öfkelen” yazılı bant yapıştırarak, bir süre “sessizlik eylemi” yaptı.



Katliamı durdurun




Halep'te sivillere yönelik saldırılara dünyanın dört bir yanından tepki gelmeye devam ediyor. Saldırılar başta başkent Kopenhag olmak üzere Danimarka'nın birçok şehrinde protesto edildi. Yardım hareketi Mellemfolkeligt Samvirke (Action Aid) ile Suriyeli aktivist ve hekim Haifa Awaad öncülüğünde, Kopenhag'da parlamento binası Christiansborg Sarayı önünde yaklaşık 7 bin kişinin katılımıyla adlı eylem yapıldı.





Ukrayna'nın başkenti Kiev'de de, Halep'te sivillere yönelik saldırılar protesto edildi. Rusya'nın Kiev Büyükelçiliği önünde toplanan bir grup aktivist, Suriye'de ve Ukrayna'nın doğusundaki savaşın durmasını istedi.





BEBEKLERİ BOMBALAMAYI DURDUR


Protestocular, elçilik önüne “Putin, bebekleri bombalamayı durdur” yazılı pankart bıraktı. Karadağ'ın başkenti Podgorica'daki BM temsilciliği önünde toplanan bir grup aktivist, Suriye'de sivillere yönelik saldırıları protesto etti.



Yemenli kadınlar başkent Sana'da Suriye rejiminin Halep'teki sivillere yönelik saldırılarını protesto etti. Güney Afrika'daki Müslümanların dini otorite olarak kabul ettiği Cemiyet'ül Ulema, halka, Suriye'de katledilen din kardeşleri için dua seferberliği başlatmaları çağrısında bulundu. Irak'ın Halepçe kentinde de sivil katliamı protesto edilerek ölenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.



Eyfel karardı






Fransa'nın başkenti Paris'in Belediye Başkanı Anne Hidalgo'nun kararıyla, kentin simgesi olan Eyfel Kulesi'nin ışıkları yerel saatle 20.00'de söndürüldü. Hidalgo yazılı açıklamasında, “Halep'te kuşatma altında dayanılmaz koşullarda yaşayan sivil halkla Paris halkının dayanışmasını göstermek için Eyfel Kulesi'nin ışıklarının karartıldığını” söyledi.


#Halep
#İran
#Protesto
7 yıl önce