|

Vatandaşın yüreği soğusun

Başbakan Yıldırım, darbeye teşebbüs edenlerin yargılanmasına ilişkin, “Görüntülerde insanları öldüren, insanlar üzerine bomba atanlar, bunu itiraf edenler, delili elde olanlar ayrı bir paket halinde niye yargılanmaz? Bunları ayrı yargılayın, irtibatlı, bağlı olanları tekrar yargılayın. Vatandaşın yüreği soğusun” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/01/2017 Cuma
Güncelleme: 04:32 - 27/01/2017 Cuma
Yeni Şafak
Programda, ‘Adli Google’ olarak nitelendirilen Adli Veri Bankası’nın Erzincan adliyesinde nasıl uygulandığına ilişkin tanıtım filmi izlendi. Konuşmaların ardından Yıldırım, İzmir Adliyesi’ne videokonferans yoluyla bağlanarak İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru’dan çalışmalara ilişkin bilgi aldı, “Daha hızlı yargılama istiyoruz” dedi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise “Adli Veri Bankası Türkiye’nin suç haritasını ortaya çıkaracak, yargının, yargıda görev yapan hakim ve savcıların, davaların, ihtilafların tomografisini çekecek” diye konuştu.
Programda, ‘Adli Google’ olarak nitelendirilen Adli Veri Bankası’nın Erzincan adliyesinde nasıl uygulandığına ilişkin tanıtım filmi izlendi. Konuşmaların ardından Yıldırım, İzmir Adliyesi’ne videokonferans yoluyla bağlanarak İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru’dan çalışmalara ilişkin bilgi aldı, “Daha hızlı yargılama istiyoruz” dedi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise “Adli Veri Bankası Türkiye’nin suç haritasını ortaya çıkaracak, yargının, yargıda görev yapan hakim ve savcıların, davaların, ihtilafların tomografisini çekecek” diye konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım, “Adli Veri Bankası Tanıtım Töreni"nde yaptığı konuşmada, yargı alanındaki algının yargıda yapılan düzenlemelerle orantılı olmadığını belirtti. Adalete hak ettiği itibarı kazandırmanın önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım, özetle şunları söyledi:


Trafikte hız felakettir, internette hız berekettir. Şimdi buna şunu da ilave ediyorum, trafikte hız felakettir, adalette, yargıda hız berekettir. Yargının hak ettiği güveni kazanması için yargılamada hızlanmamız lazım. Yargıda bir tehlikeyi bertaraf ederken farkında olmadan başka bir tehlikenin kapımızı çaldığının farkına varmadık.



BETERİNE RASTLADIK


Tatarından kurtardık, beterine rastladık. FETÖ'cüler sinsice maalesef 2010 referandumundan sonra yürüttükleri faaliyetleri aleni hale getirmiş ve yargıyı tamamen kendi kirli emelleri uğruna kullanma cihetine gitmiştir. Ondan sonra da yaşanan 17, 25 Aralık, 15 Temmuz darbe girişimi artık bu aymazlığın, bu hukuk tanımazlığın zirveye ulaştığı olaylar olarak karşımıza çıktı.



BU YOL YOL DEĞİL


Vatandaşın yargıdaki beklentisi soruşturma ve kovuşturma. Yargı, soruşturmayı polise havale etmiş, kovuşturmayı da bilirkişiye. Bunun adına da 'yargı' diyorlar. Böyle değil, bu haksızlık. Polis, birisi isimsiz, imzasız ihbarda bulunuyor, bu masada oturan. Yanındaki masada oturan da onu alıyor, sınırsızca dinlemeler, sınırsızca hukuka uymayan delil toplamalar... Bu yargı, yargı değildir. Bu yol, yol değil. İşte bunlar, sonunda ortaya çıktı, 17 Aralık'ta bütün foyaları ortaya çıktı.



SU YÜZÜNE ÇIKTILAR


FETÖ ile ilgili temizlikte yargıdaki başarı diğer kurumlara göre çok daha iyi durumda. 2010 referandumundan sonra bu FETÖ'cüler su yüzüne çıktılar, kazık attılar size ve kendilerini ifşa ettiler. Bugün 3 bin 581 hain sizin aranızda artık yok. Yardımcı personelden 4 bin 235'ini yine sistemden temizlediniz. Çalışmalara rehavete düşmeden özellikle devam etmenizi bekliyorum.



BUNLARI AYRI YARGILAYIN


Vatandaş 'Silahı alan, insanları öldürenler belli, niye bunlar hala yargılanmadı?' diye bana soruyor. Ben de size soruyorum. Bunları ayrı yargılayın, bunlarla irtibatlı, bağlı olanları tekrar yargılayın. Vatandaşın yüreği soğusun. 'İdam, idam' diye insanlar niye sokaklarda bağırıyor. Sonuç görmek istiyorlar. Bu yargılama 40 yılın hesaplaşmasıdır. Birinci dereceden darbeciler, ikinci dereceden örgüt mensupları, üçüncü dereceden onlara yardım yataklık edenler vesaire. Bir an önce bunların sonuçları ortaya çıkarsa milletin hırsı da inecek, yüreği de soğuyacak.



17 Aralık'ta
önümüze çıktı


En yakınındaki ismi dinlediklerini söyleyen Yıldırım, “Bunu bir şekilde ben öğreniyorum. İçişleri Bakanı'na, o dönemdeki söylüyorum, diyorum ki 'böyle bir dinleme var.' Gidiyor ilgili birime, diyor ki 'böyle bir şey yok.' Adalet Bakanı'na söylüyorum, 'böyle bir şey var' gidiyor diyor ki 'efendim böyle bir şey yok.' 'Olmaz, gidin bir daha bakın' diyorum. Bir daha bakıyorlar, yine bir şey yok. UYAP'a bakıyorlar, UYAP'ta yok, polisin dosyalarına bakıyorlar orada yok. İki gün sonra bu dinleme kesiliyor. Sonra ikinci hakimlikten yapılan bu dinleme, dördüncü hakimlikten tekrar başlıyor. O dosya 17 Aralık'ta önümüze çıkan dosya. Ne UYAP'a koyuyor ne kollukta numarası var" dedi.



Olağanüstü hal sürecek


Olağanüstü halin devam edeceğini vurgulayan Yıldırım, OHAL dolayısıyla memuriyetten çıkarılanlarla ilgili itiraz yolunun hukuki bir zemine kavuşturulduğunu, son KHK ile itiraz komisyonu oluşturulduğunu anmsattı. Yapılan bu düzenlemenin bir anlamda OHAL süresince dahi hak arama, yargı yolunun açılması olduğuna işaret eden Yıldırım, “Böylece, bütün mağduriyetleri ortadan kaldıracak. Her ne kadar ihanet etmiş, suç işlemiş olsalar da Türkiye bir hukuk devleti, hukuk devletinin gereği de herkesin hakkını, hukukunu sonuna kadar aramasıdır, araması için zemin hazırlanmasıdır, yaptığımız budur" dedi.



Yarım kalan işi tamamlıyoruz


Dünya Gümrük Günü etkinliğine de katılan Yıldırım, referandum sürecine işaret ederek, “Türkiye'de önümüzde yeni bir dönem var. Önümüzdeki 75 gün önemli. Bir halk oylaması yapacağız. Yüce Meclisimiz halk oylamasını kabul etti. Meclis anayasa değiştirmedi, millete gideceğini kabul etti. Millet kararını verecek. Biz millete gidişin önünü açtık" dedi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hep problem olduğunu belirten Yıldırım, “2007'de aynı şeyi yapmaya çalıştılar, milletin dediği olacak dedik. Millet kararı verdi, 10 Ağustos 2014'te ilk kez millet cumhurbaşkanını, Recep Tayyip Erdoğan'ı seçti. Şimdi yaptığımız orada yarım kalan işin tamamlanması" diye konuştu.



Üniter yapı kırmızı çizgi


AK Parti, referandum süreci için teşkilat toplantılarını başlattı. Başbakan Yıldırım, önceki gün, il ve belediye başkanlarını Ankara'da topladı. 81 ilde yürütülecek çalışmada, il ve belediye başkanlarının üstlenmesi gereken rolü anlattı, toplumun tüm kesimlerine ulaşılması talimatı verdi. Toplantıda, “'Cumhurbaşkanlığı Sistemi' olarak tanımlanan modelle, anayasada en anlamlı ve en derinlikli değişiklik yapılmıştır" denilerek, “Üniter yapımız, bizim için her zaman kırmızı çizgidir. 'Rasyonel yapılanmayı tercih etmek zorundayız" vurgusu yapıldı. Ayrıca Yıldırım, özellikle CHP'nin propagandasını yaptığı üniter yapının bozulacağı, rejimin değişeceği ve tek adam yönetiminin geleceği iddialarına karşı AK Parti'nin tezleri anlatılması gerektiğini söyledi.












#Binali Yıldırım
#FETÖ
#Darbe girişimi
#OHAL
7 yıl önce