|

Yedek vekillik iptal

AK Parti’nin hazırladığı anayasa değişiklik teklifinde revizyona gidildi. ‘Yedek milletvekilliği’ maddesi Anayasa Komisyonu’nda AK Parti-MHP mutabakatıyla tekliften çıkarıldı. ‘Cumhurbaşkanı adayının doğuştan Türk olması’ ve ‘HSYK’nın üye sayısı’ maddelerine de rötuş yapılması gündemde.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/12/2016 Çarşamba
Güncelleme: 02:33 - 28/12/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

AK Parti tarafından hazırlanan Anayasa Değişiklik teklifinin TBMM Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmeleri dün de devam etti. Zaman zaman gerilen toplantıda teklifin, milletvekili seçilebilme yaşının 25'ten 18'e indirilmesini öngören 3. maddesi ile TBMM ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin 5 yılda bir yapılmasına ilişkin 4. maddesi kabul edildi. Bu oylamaların ardından “yedek milletvekilliği” düzenlemesini içeren 5. maddenin görüşmelerine geçildi. Madde verilen önergeyle metinden çıkarıldı. Önergenin AK Parti-MHP mutabakatıyla tekliften çıkarıldığı öğrenildi. Maddeyle, TBMM üyeliklerinde boşalma olması halinde ara seçime gidileceğine yönelik hüküm de kaldırılması öngörülüyordu.



LİDERLER GÖRÜŞMÜŞTÜ


AK Parti'li milletvekillerinin bazı maddeler konusundaki hassasiyetlerinin ardından, Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında pazartesi akşamı “rötuş zirvesi” gerçekleşmişti. İki liderin görüşmesi sonrası AK Parti ile MHP hukukçuları da, hassasiyetleri mercek altına almıştı. Özellikle “yedek milletvekilliği” konusu masaya yatırılmıştı. Bu maddenin tekliften çıkarılmasıyla endişeler giderilmiş oldu.



YENİ ÖNERGE GELEBİLİR


“Cumhurbaşkanı adayının doğuştan Türk olması” yönündeki ibare ile HSYK'nın üye sayısı da rahatsızlık konusu olarak Başbakan Binali Yıldırım'a iletilmişti. Bu konularda da rötuşlar olabileceği belirtiliyor. Rötuşla HSYK'da üyelerin büyük bir çoğunluğunun adli yargıdan olması planlanıyor. Askeri hakim ve savcıların geçişleriyle ilgili de bir düzenlemenin yapılacağı belirtiliyor.



Komisyon tutanakları CHP'yi yalanlıyor


TBMM Anayasa Komisyonu'nda yeteri kadar söz verilmediğini iddia eden CHP'yi, komisyon tutanakları yalanlıyor.


Komisyon, çalışmalarına 20 Aralık'ta başladı. 26 Aralık tarihi itibariyle komisyonun toplam görüşme süresi 60 saati bulurken, vekillerin konuşmalarından 900 sayfalık tutanak tutuldu. Tutanaklara göre, 6 günlük toplantıda toplam 303 vekil söz alarak sürece katkıda bulundu. AK Parti'den 108, CHP'den ise 166, HDP'den 20 ve MHP'den 9 vekil söz aldı.


Tutanaklara göre teklifin geneli üzerinde en çok 2 saat 50 dakikalık konuşmasıyla CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal oldu. En uzun süre söz alan diğer vekiller ve konuşma süreleri şöyle sıralandı:



* CHP Nurhayat A. Kayışoğlu 2 saat


* AK Parti Muhammet Emin Akbaşoğlu 2 saat 15 dakika


* Komisyon Başkanı Mustafa Şentop 1 saat 40 dakika


* CHP Özgür Özel 1 saat 15 dakika


* CHP Muharrem İnce 1 saat


* CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker 1 saat 10 dakika



CHP'nin vekil sayısı olarak en çok sözü alan parti olduğu toplantılarda partilere göre vekillerin söz alma oranları şöyle:

* 21 Aralık: AK Parti 19, CHP 27, HDP 3, MHP 1 * 22 Aralık: AK Parti 11, CHP 20, HDP 3 MHP 2 * 23 Aralık: AK Parti 10, CHP 22, HDP 3 MHP 1 * 24 Aralık: AK Parti 22, CHP 25, HDP 2 MHP 2 * 26 Aralık: AK Parti 34, CHP 42, HDP 5, MHP 1



#Anayasa değişikliği
#CHP
7 yıl önce