|

Yeni Şafak'tan 'İncirlik' anketi

Türkiye'ye terörle mücadelede destek vermeyen ve terör örgütü PYD'yi 'müttefik' olarak tanımlayan ABD'nin Adana'daki İncirlik Üssü tartışılıyor. Hükümet yetkililerinin tepkisine neden olan İncirlik Üssü Türkiye'nin yeni gündemi oldu. Yeni Şafak, ABD'nin PYD'yle ilgili tutumunu, müttefiklik ilişkisini ve İncirlik Üssü'yle ilgili tartışmaları üç soruluk anket ile okurlarına soruyor. Kritik anketin sonuçlarını canlı olarak sayfamızdan takip edebilirsiniz...

Yeni Şafak
22:00 - 5/01/2017 الخميس
Güncelleme: 18:15 - 6/01/2017 الجمعة
Yeni Şafak
ARŞİV: Adana'nın İncirlik beldesinde bulunan ve şehir merkezinin 8 km doğusunda yer alan İncirlik Hava Üssü'nde ABD'nin askeri hava hareketliliği gözleniyor.
ARŞİV: Adana'nın İncirlik beldesinde bulunan ve şehir merkezinin 8 km doğusunda yer alan İncirlik Hava Üssü'nde ABD'nin askeri hava hareketliliği gözleniyor.

Türkiye, 24 Ağustos tarihinde başlatmış olduğu Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında Suriye'deki terör unsurlarıyla mücadele aşamasında kararlı adımlar atıyor. Operasyonel faaliyetlerin başarılı bir şekilde ilerlediği görülürken, Türkiye'ye destek vermesi gereken NATO ve müttefik ülkelerin sessiz kalması dikkati çekiyor. Yeni Şafak, hükümet yetkililerinden sokaktaki vatandaşa, bugünlerin ABD'yle ilgili en çok tartışılan üç konu başlığına yanıt arıyor.


















"İncirlik'i kapatma hakkı bizim elimizde"

ABD'nin Türkiye'ye karşı terörle mücadelede takındığı tutum ve İncirlik Üssü'nün Türkiye için hareket etmemesi 'İncirlik ABD'ye kapatılmalı mı?' sorusunu gündeme taşıdı. Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın bugün yapmış olduğu açıklamada, "İncirlik'i kapatma hakkı bizim elimizde. Ama önce şartlar değerlendirilir" dedi.





PYD'nin silah tedarikçisi ABD

Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'yi 'müttefik' olarak tanımlayan ABD, Türkiye'nin uyarılarına rağmen bu tutumundan vazgeçmiyor. Fırat Kalkanı'ndan Türk askerine kullanacağını bile bile PYD'ye mühimmat desteği sağlayan ABD'nin Türkiye'nin müttefiki olup olmadığı sorgulanıyor.



  1. Cumhurbaşkanı Erdoğan sordu
  2. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mevcut tabloya işaret ederek, "Biz NATO'da sizinle beraberiz, NATO'da sizinle beraber olduğumuz halde, siz bu destekleri bize değil, bölücü terör örgütlerine veriyorsunuz. Yoksa NATO'daki ortağınız bu bölücü terör örgütleri midir?" diye sordu.



Pasif rol üstleniyor

ABD başta olmak üzere uluslararası koalisyon güçlerinin söz konusu ikircikli tutumunun sembol noktalarından biriyse İncirlik Hava Üssü. İncirlik'te yoğun bir şekilde hava faaliyetlerinde bulunan ABD güçlerinin, Türkiye'nin sınırötesi operasyonlarına karşı pasif bir rol üstlendiği ortaya çıktı.



İlk kez 2015'te kullandı

2015'in Ağustos ayında ABD ile Türkiye'nin vardığı anlaşmanın ardından ilk kez İncirlik'ten kalkan insansız hava aracı, Suriye'deki hedefleri vurdu. ABD, Irak'a karşı İncirlik Hava Üssü'nü yoğun bir şekilde kullanmış ve hava harekatları gerçekleştirmişti.



ABD uçak kaldırmıyor

Türkiye'nin ABD savaş uçaklarına DEAŞ'a karşı hava operasyonlarında İncirlik üssünü kullanma izni verdiği bilinirken, bu uygulamaya ABD'nin katılmadığı görülüyor.



İncirlik'in karnesi zayıf

Türkiye'nin beklediği desteği alamadığı İncirlik Hava Üssü'nün FETÖ ve 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin bağlantıları ise dikkatleri çekiyor. İddialara göre darbe girişiminin İncirlik'te planlanmış olduğu ve FETÖ'cü kurmaylardan 39. Mekanize Tugayı Komutanı Hasan Polat'ın İncirlik'te ABD'lilerle 12 kez buluştuğu biliniyor. Söz konusu görüşmede cuntaya karşı sivil direnişin durmaması halinde PKK'lı teröristlerin devreye gireceği garantisi veriliyor.



  1. 15 Temmuz'da ise Malatya'ya inen 8 kargo uçağındaki silah ve bombalar İncirlik'ten alındı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Halkımız İncirlik'i soruyor

Suriye'nin Bab ilçesini DEAŞ'tan temizlemek için operasyon yürüten Türkiye'ye ABD'den hiçbir desteğin gelmemesi, bu ülkenin İncirlik'teki varlığını bir kez daha tartışmalı hale getirdi. Dışişleri ve Savunma Bakanları, milletin bu konuda verdiği tepkinin haklılığına dikkati çekti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Halkımız da o zaman diyor ki 'bunları niye tutuyorsunuz İncirlik Üssünde'. Sadece ABD değil diğer ülkelerin uçaklarına da izin verdik ki DEAŞ'a karşı birlikte mücadele edebilelim. Bizim için en hassas olan operasyonda, DEAŞ'a karşı operasyonda hava desteği vermeyeceksen o zaman ne işe yarayacaksın? Türk halkı çok haklı sorular soruyor. Halkın feraseti ve sağduyusuna inanıyoruz" dedi.





"Sorgulanmasına sebep oluyor"

El Bab'da yürütülen operasyona ABD ve koalisyon ülkelerinin destek vermemesinin düşündürücü olduğunu belirten Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın "Bu, tabii ki Türkiye içerisinde de İncirlik'in de sorgulanmasına sebep oluyor" açıklamasıyla 'İncirlik ABD'ye kapatılmalı mı?' tartışmalarını gündeme taşıdı.










#İncirlik
#ABD
٪d سنوات قبل