|

Baharda evleriniz çiçeklerle neşelensin

Hayatımızı güzelleştiren çiçekler ve bitkiler doğayı adeta evlerimize sığdırmamızı sağlıyor. “Bu ayda ne ekmeliyim?” diye soranlar için ise “Çiçek büyütmek benim için bir tutku” ifadelerini kullanan Mualla Akgün, bahçe ve balkonda oldukça hoş kokusuyla şebboy, haseki küpesi, yüksükotu ve çan çiçeği yetiştirilebileceği önerisinde bulunuyor. Gamze Çetinkaya ise ev içinde; şeflera, kauçuk, monstera, orkide, melek kanadı tavsiyesinde bulunuyor.

Dilber Dural
04:00 - 5/05/2024 Pazar
Güncelleme: 23:15 - 3/05/2024 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

Bahar demek görüntüsüyle, kokusuyla büyüleyen çeşit çeşit çiçek demek. Renk renk çeşit çeşit çiçekler evlerimizde, balkonumuzda, ofisimizde baharın müjdeleyicisi olarak etrafımızı sarar. Her bir çiçeğin ayrı kokusu, ayrı güzelliği vardır. Ama çiçek yetiştirmek sabır ve özen isteyen bir uğraştır. Sadece sulamak veya budamak çiçek yetiştirmek için yeterli olmamakla birlikte özel ihtiyaçlarına da dikkat edilmesi gerekir. Bugün artık hayatımızın olmazsa olmaz bir parçası olan sosyal medyada pek çok kişi hobi olarak paylaştığı çiçeklerini ve bakımını binlerce takipçisine ulaştırıyor. Pek çok çiçeksever ise Instagram ve Youtube’da içerik üreticisi olarak her gün gönderilerinin altına gelen çiçeklere dair merak edilen soruları yanıtlıyor, mesajları özveriyle bıkmadan, usanmadan tek tek yanıtlıyor. Biz de Yeni Şafak Pazar olarak; bu kez yolumuzu sosyal medyadaki çiçek bakımıyla ilgili içerik üreticilerine düşürdük. Binlerce takipçileri gibi biz de merak ettiğimiz soruları yönelttik. (byaygull) kullanıcı ismiyle Aygül Receposka, (bahcemdenhaberler) ile Mualla Akgün, (a.n.e.s.t.e.z.i.s.t) ile Gamze Çetinkaya ve (canimbitkilerim33) ile Aysel Asiğ ile şu günlerde balkon ve bahçelerimizi çiçeklendirmek için yardım istedik.

En doğal yollarla bakımı yapılmalı

58 yaşındaki üç çocuk sahibi Mualla Akgün, Darıca’da müstakil bir evde yaşıyor. “Çiçek büyütmek benim için bir tutku” ifadelerini kullanan Akgün, şu sıralar bahçesinde oldukça hoş kokusuyla şebboy, haseki küpesi, yüksükotu ve çan çiçeği yetiştirirken, bir yandan da lavatera pamuk çiçeği ve katlı gelincik ektiğini söylüyor. Ev içinde ise salon bitkilerinin yetiştirilebileceğini dile getiren Akgün, “Evde monstera, difenbahya, benjamin, starliçe, orkide ve menekşe ve dikenler tacı yetiştirilebilir. Özellikle dikenler tacı güneş alırsa sene boyunca açan bir çiçek türüdür. Aşırı soğuklardan korunmalı ve sadece evde bulundurulmalı” sözleriyle anlatıyor. Özellikle bahar aylarında rahatlıkla bahçede ilaçlama yapabilen Akgün, çok fazla bitki besini vermediğini ifade ediyor.

Evde aloevera balkonda sardunya ve kaktüs bakıyorum

Çiçeklere küçük yaşlardan beri severek bakan Aygül Receposka ise İstanbul’da yaşıyor. Receposka “Çiçeklere bakmak babaannem ve anneannemden kalan bir miras” diyor. Şimdilerde balkonunu süsleyen çiçekleri yetiştiren Receposka, “Çiçek yetiştirmek, büyütmek benim terapim” ifadelerini kullanıyor. Baharın gelmesiyle balkonunda sardunya ve kaktüs yetiştiren Receposka, “Sardunyalar yaz-kış içeride ve dışarıda yetişen bir bitkidir çok güzel çiçek açar. Kaktüsler de çok güzel dikenli bir bitki olsa da çiçek açmasıyla baharımızı renklendiren bir bitki” ifadelerini kullanıyor. Receposka, “Topraklarını arada havalandırırım. 15 günde bir mayalı su, kuru maya, bir paket bir litre suyu köklerine veririm. Bu şekilde çiçeklerim coşup çok güzel bir şekilde açar. Bu yöntemi uyguladığımda özellikle sardunyalarım açıyor” diyor. Evin içerisinde ise aloevera yetiştiren Receposka, “Aloevera çok suyu ve direkt güneşi çok sevmez. Ona da arada bir kap suyun içine kuru kahve koyup karıştırıp suyu köklerine döküyorum” şeklinde bakımını anlatıyor.

Patatesli köklü bitkiler için uygun zaman

Anestezi teknikeri Gamze Çetinkaya ise Rize’de yaşıyor. “Baharda evimdeki bitkiler neşelenmeye başladığı zaman ben de neşeleniyorum” diyen Çetinkaya, özellikle bu ayda yetiştirdiği ve yetiştirilmesini önerdiği çiçekleri ise şu şekil anlatıyor: “Yumru dediğimiz patates köklü bitkilerimizi ekeriz bahar aylarında bunlar filizlenir. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken Türkiye’nin her ilinde bu mevsimler kayabilir. Her ilin bitki bakımı kesinlikle farklıdır. Salon bitkilerinden şeflera, kauçuk, monstera, orkide, melek kanadı evde yetiştirilebilir çünkü soğuğa karşı dayanamazlar. Balkonunuzda veya bahçenizde isekalanchoe, sümbül, nergis, dahlia (yıldız çiçeği) lale, dikenler tacı, leş kaktüsü yetiştirilebilir.”

Kalanşolar baharınızı renklendirsin

Henüz küçük yaşlarda Güneydoğu’nun ücra bir köyünde ana sınıfına giden Aysel Asiğ ise, “Köy öğretmenim okula dikenli bir kaktüs getirip ekmişti. Çocuk aklı ile çok hoşuma gitmişti. Ben de sınıf arkadaşlarım evlerine dağılınca sivri dikenlerinin farkında olmadan o kaktüsü alıp cebime koymuştum. Daha sonra bacaklarım dikenden dolayı kaşınmaya başlamıştı ve kıvranmaya başlamıştım. O kaktüsün verdiği acıyla onu yetiştiremedim ama içimde çok büyük bir çiçek sevgisi olduğunu düşündürüyordu” sözleriyle anlatıyor. 26 yaşındaki iki çocuk sahibi ev hanımı Asiğ şimdilerde Mersin’de yaşıyor. Asiğ baharınızı renklendirmek için sardunya, kalanşo, yaprak güzelleri, kaktüs ve sukulent öneriyor. “Çicekler beni sakinleştiriyor” ifadelerini kullanan Asiğ, “İnsana sabrı öğretir. Ben çok aceleci olmayı severdim ve sabırsız bir insandım. Büyüttüğüm çiçekler sayesinde beklemeyi, dinlenmeyi ve sakin olmayı öğrendim” diyor.



#Aktüel
#Hayat
#Doğa
14 gün önce