|

Sahafların değerini internet düşürüyor

İstanbul’daki 30 sahaf, Deniz Müzesi’ndeki 1. Beşiktaş Sahaf Festivali’nde bir araya geldi. Sahafları bir arada bulmuşken son zamanlarda fiyatları iyice yükselen kitapların perde arkasını sorduk. Sahaf Bertan Coşkun, “İnternette yapılan eski kitap satışlarında bir fırsatçılık söz konusu. Bu da bazı sahaflardaki fiyatları yükseltebiliyor” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/02/2018 Cumartesi
Güncelleme: 03:26 - 10/02/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Beşiktaş Sahaf Festivali, Deniz Müzesi’nde devam ediyor.
Beşiktaş Sahaf Festivali, Deniz Müzesi’nde devam ediyor.

Antikacılar ve Sahaflar Derneği tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Beşiktaş Sahaf Festivali, Deniz Müzesi’nde devam ediyor. Beşiktaş, Beyoğlu, Ortaköy ve Kadıköy’den 30 sahafın yer aldığı festival, nadir bulunan eser ve dergilere, plaklara, ikinci el kitaplara, eski belge, evrak, harita ve mecmualara yer veriyor. Müzenin fuaye salonunda gerçekleşen etkinlik, yarın sona erecek.

BELİRLEYİCİ ROLÜ VAR

Nadir ve ilk baskı eserlere, imzalı kitaplara ilgide son yıllarda bir artışın olduğu malum. Sahaf dükkanları eski kitap meraklıları tarafından dolup taşıyor, buralarda çeşitli mezatlar düzenleniyor. Fakat sosyal medyanın sahafların yörüngesine girmesiyle işler biraz değişti. Instagram ve web siteleri üzerinden yapılan satışlar, fiyat konusunda belirleyici rol üstlenmeye başladı. Bir sahaftan alacağınız kitabın fiyatı, internete göre şekillenir oldu. Bu durum henüz piyasaya tamamen etki etmese de kitapseverlerin tepkisiyle karşılanıyor.


BİZİM KRİTERLERİMİZ FARKLI

Antikacılar ve Sahaflar Derneği Başkan Yardımcısı Bertan Coşkun, eski baskı kitapların web satışında fırsatçılığın yaşandığına dikkat çekiyor. Fiyat konusunda bağımsız bir politika izlendiğini fakat internet satışların sahaflar üzerinde bir etki oluşturduğunu belirten Coşkun, “Festivaller dışında sahaf dükkanları pek ziyaret edilmiyor. Biz bu kitapları taşıyoruz, muhafaza ediyoruz, temizliyoruz, dükkana ve standa para ödüyoruz. Fiyatlarımızda bu kriterlerin etkisi var. Ama internette durum böyle değil. Değeri 100 TL olan bir kitabı 500 TL’ye satabiliyorlar. Dolayısıyla diğer sahaflarda da biz neden satmayalım algısı oluşuyor. Çoğunluk tabi ki böyle değil ama bunun üzerinden bir fırsatçılık oluştu diyebiliriz.”


Okurlar şikayetçi

Nadir Kitap ve Instagram üzerinden satış yapan TB Sahaf’tan Tarık Buğra Kahraman ise kitapları değerlendirme konusunda “Sahaf olmayanlar da kitaplara değer biçebiliyor. Bir kitabı 300 liraya sattım, 350 liraya aldım. Şu an ise başka biri bin 500 liraya satıyor. Osmanlıca bilmeyen kitaptan anlamayan biri, bu değerli deyip fiyat belirleyebilir halde. İnternet satışlarındaki artış sahafları da etkiliyor. Başkası 500’e satıyor ben neden 100 liraya satayım diyebiliyor. Okurlar da elbette bundan şikayetçi” ifadelerini kullanıyor.

#Sahaf
#İnternet
#Tarık Buğra Kahraman
6 yıl önce