|

2011 için okuma rehberi

Leyla İpekçi Ateş ve Bahçe ismini verdiği romanını önümüzdeki yıl yayınlayacak. Bejan Matur'un yeni şiir kitapları yılın ilk yarısında okurla buluşacak. Halil İnalcık imzalı önemli tarih kitapları da çok yakında raflarda olacak

Harun Karaburç
00:00 - 8/12/2010 Çarşamba
Güncelleme: 21:21 - 6/12/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
2011 için  okuma   rehberi
2011 için okuma rehberi

Yeni yıla girmeye hazırlandığımız şu günlerde yayınevlerinde hummalı bir çalışma başladı. Fuarlar geride kaldı, yeni projeler hız kazandı. Her bir yayınevi, okurun beğenisini kazanacak yeni kitaplar hazırlamak için kolları sıvadı. Biz de sizin için yayınevlerinden 2011 yılında hangi kitapları okuyacağınızı sual ettik. İşte yayınevlerinin önümüzdeki yılda sizler için seçtikleri:

Man Booker ödüllü yazar

Ayrıntı Yayınları'nın birçok alanda yeni kitapları var. İmparatorluk'un yazarları A. Negri & M. Hardt'ın küresel dünyaya dair politik ve ekonomik açılımları içeren kitabı Commonwealtha yayımlanacak. Dünyanın en saygın edebiyat ödüllerinden Man Booker ödülüne iki kez layık olan Avustralyalı yazar Peter Carey imzalı Che'nin Yasadışı Benliği de okuyucuya sunulacak. İnceleme alanında, James Wood'un edebiyat kuramındaki son dönem tartışmaları içeren kitabı Kurgu Nasıl İşler?, askerliğin ve savaşın bir oyun olarak eğlence sanayinin parçası haline getirilip pazarlanması üzerine yazılmış güzel bir kitap olan Roger Stahl imzası taşıyan Aşk-Eğlence, popüler bilim alanında önemli bir kitap olan Christopher Potter imzalı Buradasınız da tezgahta bekleyenler arasında.

Beyan'ın iki büyük projesi

Beyan Yayınları 2011 yılında da yayın çizgisine uygun kitaplar yayınlayacak. Önümüzdeki yıl hayata geçirmeyi düşündüğü iki büyük programı var yayınevinin. Bunlardan ilki, çok uzun zamandır sürdürdüğü Kuran Tefsiri çalışmalarını tamamlayan Prof. Dr. M. Said Şimşek Hoca'nın tefsirini yayınlamak olacak. 5 cilt olarak yayına hazırlanan ismi henüz kesinleşmese de “Yaşayan Kuran Tefsiri” niteliğiyle ön plana çıkacak olan bu tefsir, Şimşek'in çalışmalarını taçlandıracağı bir eser olacak. Diğer yayın projesi ise Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma'nın Müslümanların Siyasi Tarihi isimli eserini yayınlamak. Bilindiği gibi ülkemizde İslam tarihine getirdiği farklı yorumla eserleri pek çok kişi üzerinde önemli etkiler bırakmış bir akademisyen olan İhsan Süreyya Sırma'nın bu kıtabıyla, bugüne kadar yaptığı çalışmaları bir bütünlük içinde okurlara sunmuş olacak.

Yeni seriler Hayat'ta

Bünyesinde şu an 5 yayınevi markasını barındıran Hayat Yayın Grubu, yeni yayın döneminde çocuk kitaplarına, edebiyat ve sağlık serilerine ayrı bir önem verecek. Çilek Kitaplar markası altında çıkardığı çocuk kitapları serisinde devam eden masallar, yeni ebad ve tasarımlarıyla okuyucularıyla buluşacak. Ufaklık Serüven Peşinde adlı macera disizinin 13. ve 14. kitapları da merakla bekleyen okurlarına önümüzdeki yıl ulaşabilecek. Edebiyat serisinin yer aldığı Popüler Kitaplar, bu yıl da hız kesmeden devam edecek. Özellikle tarihi konulu romanları ve roman tadındaki biyografilerinin devamı gelecek. Sağlık kitaplarının adresi Mozaik'te Ahmet Maranki'nin yeni sağlık serileri çıkmaya devam edecek.

İki dinin Kur'an tartışması

Türkiyede'ki sayılı Ortadoğu uzmanlarından Sefer Turan'ın Doğu-Batı Röportajları ve İsrafil Balcı'nın bölgeyi siyasi ve askeri açıdan ele aldığı İslami Seferler isimli kitabı Pınar Yayınları'nın öne çıkan kitapları. İlk baskısı 2003 yılında yapılan Prof. Dr. Baki Adam'ın Yahudilik ve Hıristiyanlığın Kur'an Tartışmaları 2011'de okurla buluşacak kitaplar arasında. İslam Medeniyetinin Geleceği ve Hilal Doğarken isimli kitapların yazarı Ziyaüddin Serdar'ın makalelerinden oluşan yeni kitabı Nasıl Bilirsin de yakında raflardaki yerini alacak. Tasavvuf'tan felsefi Taoizme kadar pek çok alanda araştırma yapan Japon yazar Toshihiko Izutsu'nun Kur'an'da Allah ve İnsan kitabının da yeni baskısı yapılacak.

Leyla İpekçi'den Ateş ve Bahçe

Timaş Yayınları'nın bu yıl Çağdaş Dünya Edebiyatı ve Şiir dizilerini güçlendirecek çok sayıda kitabı olacak. Türk ve dünya edebiyatından bilinen isimleri Timaş yazarları arasında göreceğiz. Bejan Matur'un yeni şiir kitapları yılın ilk yarısında okuyucuyla buluşacak. Yine Matur'un Dağın Ardına Bakmak isimli cesur araştırması çerçevesi genişlemiş bir yapıyla kitaplaşacak. Leyla İpekçi'nin uzun zamandır beklenen romanı Ateş ve Bahçe ve diğer kitapları kısa bir süre içinde raflarda olacak. Sibel Eraslan'ın İslam tarihinin mübarek kadınları üzerine kurduğu dörtleme, Hz. Asiye ve Hz. Fatıma romanlarının eklenmesiyle tamamlanacak. Tarih, siyaset ve düşünce dizilerine, Virgiana Aksan ve Daniel Goffman'ın hazırladığı Erken Modern Osmanlılar, Mehmet Altan'ın Kent Dindarlığı tezinin devamı niteliğindeki çalışması Küresel Vicdan Ahmet Yaşar Ocak ve Yasin Aktay'ın eserleri örnek verilebilir. Psikoloji ve aile eğitimi konusunda ciddi rehberlik kitapları yayınlayacağının haberini de veriyor Timaş Yayınları.

Tahiru'l-Mevlevi'den Mesnevi tercümesi

Kırkambar Yayınları, Tahiru'l-Mevlevi tarafından tercüme edilen Mesnevi'nin tam metnini yayınlamaya hazırlanıyor. Gerek tasarımıyla gerekse çeviri tarzıyla mevcut Mesnevi yayınlarından farklılık arz edecek olan Mesnevi çevirisi fiyatıyla ve ebatıyla da geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmayı hedefliyor. Daha önce iki kitabını basarak başlattıkları Tagore serisine üç yeni kitap daha ekliyor Kırkambar. Bunlar: Bahçıvan, Ev ve Dünya, Gitanjali. Ünlü mutasavvıf ve islam düşünürü İbn Arabî'nin iki büyük eseri Füsusu'l-Hikem ve Nefsin Terbiyesi yine Kırkambar kitaplığından çıkacak kitaplar arasında.

Nevzat Çelik'in Leke'si

Almanya'da yaşayan üçüncü kuşak Türkler'den Feridun Zaimoğlu'nun Arka Sokaklar isimli kitabı İmge Yayınları'ndan çıkacak. Uzun bir ara yayım hayatında göremediğimiz Nevzat Çelik'in Müebbet Türküsü, Suda Seken Hayat, Yağmur Yağmasaydı kitaplarının yeni baskıları çıkarken Leke isimli bir de yeni şiir kitabı çıkacak. Yeni baskıları yapılacak olan çeviriler de var. Bu kitaplara, Charles Dickens'ın Edwin Drood'un Gizemi, Gogol'un Ölü Canlar, Kafka'nın Şato kitapları emsal verilebilir.

Ata Nalı Ters Çakmak

2011 yılında İnsan Yayınları'ndan çıkacak kitapları telif eserler ve çeviri eserler olarak sıralamak mümkün. Telif eserler grubunda Necmettin Şahinler'in iki önemli eseri dikkat çekiyor. Bunlardan ilki Ata Nalı Ters Çakmak ikincisi ise Kamil Mürşidin Portresi. Bunun yanısıra Kamil Şulu'nun Hz. Muhammed'in Hayatı, Mahmut Ay'ın Kur'an'da Tasavvufi Yorumu ve İbn Acibe Örneği, Bayram Ali Çetinkaya'nın Ortaçağ Felsefesi Tarihi ve Yeniçağ Felsefesi Tarihi kitapları, Osman Nuri Küçük'ün Fususu'l-Hikem ve Mesnevi'de İnsan-ı Kamil Anlayışı da telif grubunda öne çıkan kitaplar arasında. Çeviri eserler grubunda en dikkat çekici olanı Frithjof Schuon'un Hristiyanlık ve İslam: Ezoterik Ekümenizm Üzerine Yazılar isimli kitabı. Bu seriden çıkacak diğer kitaplar şöyle: Seyyid Hüseyin Nasr/ Frithjof Schuon ve Temel Düşünceleri, Titus Buckhardt/ Temel Düşünceleri ve Sufizm: Aşk ve Hikmet, Rafael Lefort/Gürciyef'in Üstatları, Mehmed Ali Ayni/İslam Düşüncesinin Zirvesi: Gazzali.

Darbe ve muamma

İz Yayınları'nın projeleri arasında Turan Oflazoğlu'nun Moliere, Shakespeare'den oyun çevirilerinin yanında Mütarekeden Büyük Taarruza ve Atatürk isimli tarih kitapları öne çıkıyor. Tarihi kitaplarıyla dikkat çeken bir diğer yazar Faruk Yılmaz'ın Darbe ve Muamma: Sultan Abdülaziz'in Tahttan İndirilmesi ve Ölümü ve Osmanlı'nın Borç Batağı dikkate değer kitaplardan. Afet Ilgaz'ın ilk baskısı 1992 yılında yapılan eseri Ad Semud Medyen 2011 yılında yeni baskısıyla okuyucuyla buluşacak. Ertuğrul Düzdağ'ın Yakın Tarihimizde Dönmelik ve Dönmeler'inin de yeni baskısı yayımlanacak. İbn Arabî'nin Tuffestu's-Sefere'si, Haluk Yücel'in Kusursuz Atlar'ı, E. Nazif Gürdoğan'ın Bulanmadan Akmak isimli kitabı ile Serpil Başar'ın Kur'an'ın İlk Kadın Muhatapları, Rahmi Göktaş'ın İlk Neden, İshak Doğan'ın Osmanlı Müfessirleri, Waardenburg'un Din Bilimleri, K. V. Winterstetten'in 20. Yüzyıl Başlarında Alman Yayılmacılığı ve Osmanlı, Ramazan Adıbelli'nin ünlü din tarihçisi ve filozof Mircae Eliade dinle birlikte incelediği Mircae Eliade ve Din isimli kitapları yayınevinin yenileri arasında. Rasim Özdenören, Hayreddin Karaman, Cihan Aktaş, Afet Ilgaz gibi yazarların yeni kitapları da bu yıl raflarda olacak.

Tarihin sonu ve son insan

Profil Kitap, tarihi ağırlıklı romanlar yayımlayacak. Aslen kırım Tatarı olan Halil İnalcık'ın bu güne dek yayımlanmış birçok tarihi kitabı da bu yıl okurla buluşacak. Bu kitaplardan ilki Türkiye Tarihine Yolculuk. Ünlü Ortadoğu uzmanı Francis Fukuyama'nın eleştirmenlerin övgüyle sözünü ettiği Tarihin Sonu ve Son İnsan adlı kitabı yayına hazırlanıyor. Birçok eseri sinemaya ve televizyona adapte edilen, kitapları merakla beklenen yazar Mary Higgins Clark'ın orijinal adı The Shadow Of Your Smile olan Gülümseyişinin Gölgesi adlı kitabı tercüme edilerek basılacak. Bunlara ek olarak yayınlanacak diğer kitaplar şöyle: İsmael Kadere/ Kuşatma, Graham E. Fuller &Hanri Barkey/ Türkiye'nin Kürt Meselesi, Giovanni Maria Angiolello/ Türk Tarihi, Julia Pardoe/ Boğaziçi'nin Güzellikleri.

Murathan Mungan'dan iki yeni kitap

Metis Kitap Murathan Mungan'ın iki yeni kitabını yayımlıyor: Stüdyo Kayıtları ve Şairin Romanı. İspanyol yazar Javier Maria'nın Yarınki Yüzün ve Alman yazar Juli Zeh'in Karanlık Madde isimli çevirileri de tezgahtaki kitaplardan. Ayşe Gül Altınay'ın Militarizm, Toplumsal Cinsiyet ve Eğitim, Beatriz Colomina'nın Özel Yaşam ve Kamusallık, Kitle İletişim Aracı Olarak Modern Mimari, Beatriz Sarlo'nun Geçmiş Zaman, Daniel Frampton'un, Filmozofi, Erwin Panofsky'nin Simgesel Bir Biçim Olarak Perspektif, Jane Jacobs'un Büyük Amerikan Şehirlerinin Ölümü ve Yaşamı, Martin Jay'in Deneyim Şarkıları, Siegfried Kracauer'in Kitle Süsü, T. W. Adorno'nun Negatif Diyalektik, Richard Kearney'in Yabancılar, Tanrılar ve Canavarlar kitapları da çok yakında piyasada olacak.

DüşünSel düşündürüyor

Sel Yayıncılık 2011 yılında “Düşünsel” adlı yeni bir seriye başlıyor. Marshall Bermann'ın Özgünlüğün Politikası: Radikal Bireycilik ve Modern Toplumun Ortaya Çıkışı bu serinin dikkat çeken kitaplarından. Henri Lefebvre'nin Gündelik Hayatın Eleştirisi (I. Cilt), Karen Horney'in Nevrozlar ve İnsan Gelişimi, Tristram Hunt'un Marks'ın Generali: Engels ve Anthony Elliott, Charles Lemert'in Yeni Bireycilik: Küreselleşmenin Duygusal Sonuçları bu seriden çıkacak diğer kitaplar. Çağdaş dünya edebiyatı grubunda Horacio Castellanos'un Moya Aynadaki Şeytan, Mario Giardino'nun Deney, William Burroughs'un "Kes-Yapıştır Üçlemesi"nin kitapları: Yumuşak Makine, Patlamış Bilet, Nova Ekspresi, David Peace'in Tokyo Sene Sıfır isimli kitapları görüyoruz. David le Breton imzalı İnsanın Kendini Yaralaması, Mark Vernon'un İyi Hisset isimli kitapları da yaşam kitapları başlığı altında yayımlanacak kitaplar arasında. Eliot Engel'in Oscar Nasıl Wilde Oldu? / Ve Başka Edebiyatçıların Okulda Öğrenemediğiniz Yaşamları inceleme alanında ilginç bir örnek arz ediyor. Ahu Antmen, Ferhat Özgür'ün yayına hazırladıkları "Gözlerinden Öperim" / Sanatçı ve Edebiyatçı Dostlarından Turan Erol'a Mektuplar 2011 yılı içinde basılacak sanat kitaplarından.

Bediuzzaman'a ulaşmak

Bünyesinde 24 yayınevi bulunduran Kaynak Kültür Yayın Grubu, Düşünce Kaymaları serisinin hazırlığı içinde. Evlilik Rehberi diyebileceğimiz üç ciltlik bir çalışma da önümüzdeki yıl basılmış olacak. Fethullah Gülen Hocaefendi'nin Prizma serisinden yeni bir kitabı çok yakında okurla buluşacak. Risale-i Nur ve Bediüzzaman'ı günümüz insanına daha farklı bir dille ulaştırmayı hedefleyen yeni çalışmalar da olacak. Prof. Dr. Mehmet Emin Ay'ın, Eğitimde Mükâfat ve Ceza adlı çalışması yakında yayınlanmış olacak. Gezi rehberleri serisi devam ediyor ve yakında Eyüp, Erzurum ve Çanakkale rehberleri basılacak. Doç. Dr. Hüseyin Özcan'ın Hacı Bektaş-ı Veli adlı çalışmasıyla Prof. Dr. Yusuf Çetindağ'ın Ali Şir Nevai isimli eseri biyografi dalında öne çıkan kitaplar. Roman olarak fantastik denilebilecek Hacı Salih Boztaş tarafından kaleme alınan Kurgan basılacak.


Klasikler 'Can'lanıyor

Can Yaynınevi'nin 2011 yılı içinde dünya edebiyatına ağırlık veriyor. 20. Yüzyılın en önemli yazarlarından Thomas Mann'ın özgün adı Königliche Hoheit olan Kraliyet Düğünü dilimize Şeyda Öztürk Taydaş çeviriyor. Eser modern klasikler dizisinden çıkıyor. Daha önce 1995'te dilimize çevrilen Yunan şair Odisseus Elitis'in Çılgın Nar Ağacı, Cevat Çapan çevirisiyle yayımlanacak. Stephen Greenblatt'ın How Shakespeare Became Shakespeare, Mark Levy'nin Le voleur d'ombres, Joseph Kessel'in Le Lion(Aslan), Niccolo Ammaniti'nin Come Dio Comanda ve Yorgo Seferis'in Bir Şairin Günlüğü isimli kitapları da Can Yayınları'ndan okuyucuların karşısına çıkacağı günü bekliyor.


13 yıl önce