|

28 Şubat'ın öteki gazetecileri

28 Şubat sürecinde bazı medya çalışanların yaşadıklarını kaleme alan gazeteci yazar Emine Dolmacı, kendi dahil pek çok başörtülü arkadaşının örtüleri yüzünden basın kartı alamadıklarını yeniden hatırlatıyor.

Zeynep Ceran
00:00 - 16/03/2014 الأحد
Güncelleme: 12:25 - 16/03/2014 الأحد
Yeni Şafak
28 Şubat'ın öteki gazetecileri
28 Şubat'ın öteki gazetecileri

28 Şubat'ın 'Haber Dükkânı' post modern darbenin 17. yıldönümünde yeniden açıldı. Gazeteci – Yazar Emine Dolmacı'nın kaleme aldığı '28 Şubat'ın Haber Dükkanı/Yalanlar Üstüne' isimli kitabı darbenin bugüne kadar hiç konuşulmayan yönlerine ışık tutuyor. Bu dönemde marifetlerinin tamamı gün yüzüne çıkarılamamış bir 'sivil toplum' kesimine, 'kamudaki resmî medya kurumları'na ve yarıresmi gazetecilik meslek örgütlerine dikkati çekiyor. Bu kurumların darbecilerin istekleri doğrultusunda muhafazakâr medya üzerinde nasıl baskı kurduklarını belgelerle ortaya koyuyor. Çalışma, yine o dönemin pek yazılıp çizilmeyen bir kesimini, '28 Şubat'ın öteki gazetecileri'ni ve onların yaşadıklarını gündeme taşıyor.

BAŞÖRTÜLÜ GAZETECİYE AYRIM

Medyanın, gazetelerin ve televizyonların suç ortaklığında hazırlanan ve adım adım uygulanan post modern darbe, gazetecileri de vurdu. Hak ve özgürlüklerin askıya alındığı ortamda, bu isimlerin işlerini yapmaları, yani habere ulaşmaları, hazırlamaları ve sonuçta yayınlamaları da engellenmiş oldu. O dönem neredeyse hiç haber olmayan, sıradan görülen ve tek başına mücadele etmek zorunda bırakılan bu isimlerin hikâyeleri, yeni yeni gün yüzüne çıkıyor. Bazıları başörtülü oldukları için, bazıları sakalını biraz uzattığı için, bazıları da 'yasaklı' yani akredite olmayan basın yayın organlarında çalıştıkları için cezalandırıldı. Başbakanlık, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü mesleki bir hak olan sarı basın kartını vermedi. Komisyon toplantılarına davet edilen bu isimler, tıpkı İstanbul Üniversitesi'nde olduğu gibi, ikna edilmeye çalışıldı, bir masa etrafında sorgulandı!

Gülcan Tezcan, Kezban Bülbül ve kitabın yazarı Emine Dolmacı da bu sürecin tanıkları arasında yer alıyor. O dönemde Danıştay'ın verdiği başörtüsü hakkında, 'Anayasanın laiklik ve eşitlik ilkelerine aykırı olduğu' yönündeki karar, mesleki olarak önlerine çıktı. Her üç isim de Başbakanlık'tan sarı basın kartını başvuru yaptıkları halde alamadı. Yönetmeliğe de eklenerek sabit kılınan bu yasak, aradan uzun yıllar geçtikten sonra kaldırıldı. Her üç isim de bugün profesyonel gazeteciliğe devam ediyor.

TÖRENDEN KOVULDU

28 Şubat'ın yereldeki tezahürleri, Adapazarı Gazetesi muhabirlerinden Fatma Onay Sak'ın karşısına çıktı. Şehit ailelerine madalya töreni için gittiği Adapazarı Orduevi'nde karşılaştı yasakla. Sakarya Tugay Komutanı Rauf A.'nın talimatı üzerine orduevinden atıldı. Paşa torunu olan Sak'a yapılan bu ayrımcılıktan dolayı ertesi gün Adapazarı Gazetesi siyah beyaz çıktı.

Pozitif Yayınları'ndan çıkan kitabın içeriği, sadece 28 Şubat ve muhafazakâr medyadan ibaret değil. Yine o günlerde gerçekleşen ölüm oruçları, kanlı cezaevi müdahaleleri ve medyanın rolü ile Gezi Olayları'na kadar uzanan uzun bir sürecin hikâyesini ele alıyor.

Kitabın Künyesi:

28 Şubat'ın Haber Dükkanı/Yalanlar Üstüne

Emine Dolmacı

Pozitif Yayınları

Ocak 2014

328 sayfa

٪d سنوات قبل