|

88 yıldır aynı vakarla ayakta

Tevhid-i Tedrisat Kanunu'yla birlikte kapatılan medreselerden sonra açılan imam hatip okulları 1924 yılından beri aynı vakarla eğitimine devam ediyor. Zaman zaman inkıtaa uğrasa da imam hatip okullarından mezun olan yüzbinlerce kişi vatana ve millete hizmet etmenin haklı gururunu yaşıyor.

Kadir Demirel
00:00 - 16/01/2013 Çarşamba
Güncelleme: 12:00 - 16/01/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
88 yıldır aynı vakarla ayakta
88 yıldır aynı vakarla ayakta

Ta beşikten mezara / Hatta Çin'de de olsa / İlim ararım ilim / Ben İmam Hatip'liyim... 1970'li yıllarda tüm imam hatiplilerin dillerine pelesenk olmuş bir şiirdi, daha sonra adeta marşa dönüştü.

Yıl 1924. Malumu olduğu üzere laik eğitime geçiş kapsamında çıkarılan Tevhid-i Tedrisat Kanunu'yla birlikte medreseler kapatıldı ve adından Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle onların yerine 29 İmam Hatip okulu açıldı.

1929-30 öğretim yılında ise İmam Hatip okulları yeniden kapatıldı.

1950 yılında Demokrat Parti iktidara gelmesinin ardından CHP tarafından açılmış olan mevcut İmam Hatip kurslarının yetersiz olduğu gerekçesiyle İmam Hatip Okularında yeniden eğitim ve öğretim başladı. 1958 yılında bu okulların sayısı 26'ya, 1969'da 71'e, 1997'de ise 600'e ulaştı.

Türk siyasetinin her safahasında bulunmayı kendine ilke edinmiş olan Süleyman Demirel açtığı onlarca imam hatip lisesiyle birinciliği kimseye kaptırmadı.

İmam hatip lisesinde okuyanlar her dönemde horlandı aşağılandı, buna rağmen idealizminden asla vaz geçmedi.

28 Şubat 1997'de imam hatip liselerine 'cunta' baskısı öyle arttı ki, hatta orta kısımını kapattılar.

28 ŞUBAT DARBE VURDU

Öğrenci bulmakta zorlanan okullar ya kapanmak zorunda kaldı ya da başka okullara verildi. Aynı dönemde öğrenci sayısı 187 bine, okul sayısı ise 609'a ulaşan bu liseler cazibesini kaybetti. 2002-2003 yılında öğrenci sayısı 64 binlere, okul sayısı da 452'ye geriledi.

Araştırmacı-Yazar M.Emin Gerger, imam hatiplerin dünden bugüne serüvenini Türkiye gündemindeki 'Din Eğitimi, İmam Hatip Liseleri, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri, Başörtüsü Yasağı v.b.' önemli konulardaki tartışmalara, 1924'ten günümüze uzanan tarih sürecinde ışık tutuyor.. Gerger'in,'Din Eğitimi, İmam Hatipler ve Başörtüsü Yasağı' adlı kitabı 287 sayfalık kapsamlı bir araştırma.

Kitabı okuduktan sonra 'Artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak' demek geçiyor akıldan... İmam hatipliler günümüzde yine o eski parlak günlerine dönmenin sevincini ve mutluluğunu yaşıyor.

Neden mi? Çünkü; cunta tarafından gasbedilen okullar yine İHL oldu. Çünkü, İmam hatipliler, haklı davalarını tırnaklarıyla söke söke kazandı. İmam hatipliler artık mağdur değil, mağrur. Başları şimdiye kadar dikti, bunda sonra da dimdik olacak. Çünkü; gelecek onların ellerinde neşv-ü nema bulacak, bugüne kadar olduğu gibi.

Din Eğitimi, İmam Hatipler ve Başörtüsü Yasağı

M. Emin Gerger

Gerger Yayıncılık

2012

287 sayfa


11 yıl önce