|

Adanmış bir hayat: Ahmet İslamoğlu

Ahmet İslâmoğlu, yaşadığımız dünyanın yeniden inşası için ilmiyle, gönlüyle, katkıda bulunan bir hak dostu. Onun hatıra ve mülahazalarından oluşan bu kitap, zamana direnen her an yenilenen ve yenileyen bir insan portresi sunuyor okuruna.

Zeynep Ceren
00:00 - 19/09/2012 Çarşamba
Güncelleme: 22:02 - 18/09/2012 Salı
Yeni Şafak
Adanmış bir hayat: Ahmet İslamoğlu
Adanmış bir hayat: Ahmet İslamoğlu

Okumak, bir sorumluluk, bir ilk adım, bir gereklilik. Hayatla yüz yüze gelmek, doğru ve yanlışlarla tanışmak, geçmişten geleceğe uzanan birikimlerle buluşmak için bir fırsat. Dünyanın neresinde olursanız olun bu böyle. Eğer doğup büyüdüğünüz veya yaşadığınız topraklar doğudan ya da batıdan herhangi bir yer değil de Anadolu ise hayatı okumak, yazmak gibi yeni bir yük yüklüyor omuzlarınıza. Günlük, mektup, deneme, hatıra, hikâye, şiir, derleme... Hangisine gücünüz yetiyorsa ya da yazdıklarınız hangi türe giriyorsa ille de yazmak gerekiyor bu topraklarda.

Bir döneme ışık tutuyor

Kaynak Yayınları tarafından hazırlanan Hâtıralar ve Mülâhazalar Ahmet İslamoğlu isimli kitap, üzerinde doğup büyüdüğümüz medeniyetin çocuklarını, tanıklarını, temsilcilerini, şahsiyetlerini tanımanın okumakla, tanıtmanın ise yazmakla mümkün olabileceğini tekrar hatırlatıyor bizlere.

Nazif Yılmaz'ın kaleme aldığı kitap, 'Kimin himmeti milleti ise o tek başına bir millettir.' sözünün cisimleşmiş hali gibi. Hayatını milletine vakfeden, gönül dostlarından birine ışık tutuyor. Dindarın hor görüldüğü, dini yaşamanın yasaklandığı, Anadolu'yu Anadolu yapan bağların kesilmeye çalışıldığı bir dönemde gençliğini İslâm davasına adayan, mesleğini bırakıp ilim tahsil eden, ilmin izzetini ve şerefini hayatının her karesinde vakarla koruyan bir adanmışlık hikâyesinin adı Ahmet İslâmoğlu.

Yaşadığımız hayatı bize farkettiriyor

Ahmed İslâmoğlu'nun 'Mülâhaza ve Hatıraları' isimli kitap sekiz bölüm halinde derlenmiş. İslamoğlu'nun ailesi ve yetiştiği muhit, gençliği ve ilim tahsiline başlaması, evliliği ve aile hayatı, askerlik vazifesi, tasavvuf ve tarikata dair hatıra ve mülahazaları kendi ağzından dinlenip kaleme dökülmüş.Yazar, sohbetleri kaleme alırken İslamoğlu'nun orijinal tabir ve ifadelerini bozmamaya azami gayret göstermiş. Bu gayret ayrı bir tat katmış esere. Salih insanların sohbetlerindeki o tanıdık ruh hali kitabın tamamına sinmiş. Yaşadıklarını anlatırken bile konuyu kendinden ziyade hakikatin büyüklüğü karşısındaki durumumuza getiren mütevâzı bir hal var cümlelerin içerisinde.Kitap, Ahmet İslamoğlu Hocaefendi'yi tanımakla beraber, hayat hikâyesi ve mülâhazaların ışığında Türkiye'nin zihin haritasındaki değişime ve bu uğurda gösterilen çabalara tanık olmak isteyenler için de önemli bir fırsat sunuyor.

Tek parti döneminin dindarlar üzerindeki bunaltıcı baskısını, Anadolu'nun dini kimliği üzerinde yapılan tahribatı kimi zaman hayrette bırakan, kimi zaman hüzünlendiren hatıraların eşliğinde okuyacaksınız. Tüm bu olan bitenin içinde Ahmet İslâmoğlu'nun dirayeti, sabrı, sebatı, fareseti ve fedakarlıkları da gözünüzden kaçmayacak kuşkusuz. Büyüklerin neden büyük olduğunu, çevresindekilerin neden onlardan feyz aldığını bir kez daha fark edeceksiniz belki de. Kim bilir belki o devirde yaşadığınızı hayal edip kendinizi İslamoğlu yerine koyup, neleri yapıp neleri yapamayacağınızı bir kez daha gözden geçirip hatıraların sahibine hayran olacaksınız.

İslâmoğlu, üzerinde yaşadığımız medeniyetin bize fark ettiren, onun yeniden inşa sürecine ilmiyle, gönlüyle, hayatıyla katkıda bulunan, gönüller yapan, akıllar kuran bir hak dostu. O'nun hatıra ve mülahazalarından oluşan bu kitap ise, kalbini ve zekâsını kullanarak yaşadığı her anı değerlendirip çevresini yavaş yavaş değiştiren, bunu yaparken kırmamaya, yıkmamaya özen gösteren zamana direnen her an yenilenen ve yenileyen bir insan portresi sunuyor okuruna.

Ahmet İslamoğlu

Nazif Yılmaz

Kaynak Yayınları

Haziran 2012

416 sayfa


12 yıl önce