|

Anadolu kitaba açıyor

Eskiden bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda kitap fuarı düzenlenen Türkiye'de İstanbul TÜYAP'ın yanında ikinci bir kitap fuarı anılmazken bugün Anadolu'da onlarca farklı ilde yapılan fuarların yanı sıra en az İstanbul kadar güçlü ve ses getiren Bursa, İzmit ve Adana kitap fuarları da öne çıkıyor. Artık Anadolu'daki okuyucular da kitapla ne denli derin ilişki kurduklarını tüm Türkiye'ye gösteriyor.

Yusuf Genç
00:00 - 16/03/2014 Pazar
Güncelleme: 12:22 - 16/03/2014 Pazar
Yeni Şafak
Anadolu kitaba açıyor
Anadolu kitaba açıyor

Türkiye'nin kitapla olan yolculuğu gün geçtikçe derinleşiyor. Daha düne kadar tüm Türkiye genelinde yıl boyunca sayısı onu ancak bulan birkaç kitap fuarı yapılırken ve bu fuarların ciddi kısmı TÜYAP gibi büyük fuar organizasyon şirketleri tarafından düzenlenirken bugün artık neredeyse sadece bir ay süresince Türkiye'nin çeşitli yerlerinde onlarca fuar düzenleniyor. Üstelik Anadolu'da düzenlenen fuarların büyük kısmı da çoklukla bir kitabevinin öncülüğünde yüzlerce yayınevinin bir araya gelmesiyle gerçekleştiriliyor.

Ezberlenmiş bir cümle olarak 'Türkiye kitap okumuyor' yargısını tekrar edenlerin de artık seslerini bastıracak bir hareketlilik tüm Anadolu'ya yayılmış durumda. Adana'dan Kars'a, Bursa'dan Diyarbakır'a, İzmir'den Bartın'a, Edirne'den Malatya'ya, Siirt'ten Ordu'ya, Ankara'dan Van'a, Samsun'dan Çanakkale'ye ve Trabzon'dan Konya'ya uzanan ve daha birçok ili de kapsayan bir kitap hareketliliği Anadolu'nun her yerindeki okuyucuyu doğrudan kitapla, yayıneviyle ve yazarla buluşturuyor.

OKUYAN TÜRKİYE'YE YEREL YÖNETİM DESTEĞİ

Çoğu yerel yönetimler, belediyeler ve valilikler tarafından desteklenen bu fuarlar, Anadolu'daki gayretli kitapseverlerin çalışmalarıyla düzenleniyor. Hem okuyucuların hem de yayınevlerinin isteği ise kitap fuarlarının kamu otoritesi tarafından daha çok ve sistemli desteklemesi. Kültür ve Milli Eğitim Bakanlıkları arasında imzalanacak bir protokolle, çevre illerin katılımının sağlanacağı merkez illerle ilgili geniş çaplı, her yıl düzenli yapılabilecek bir fuar takvimi ve haritası çıkarılabilir. Şimdiye kadar yapılan fuarlarda Anadolu'daki okuyucunun ortaya koyduğu performans, bunun gerekliliğini çoktan ortaya koydu.

Sultanahmet Dini Yayınlar Fuarı'nı da dâhil edersek İstanbul'un yeni büyük bir kitap fuarına, CNR EXPO'ya kavuştuğu bugünlerde bile Anadolu'nun birçok bölgesinde kitap fuarları devam ediyor. CNR İstanbul'un yanı sıra Adana'da henüz biten ve Bursa'da önümüzdeki hafta başlayacak bir fuarın haberini vermeliyiz.

CANLI OKUYUCU, MÜTHİŞ İLGİ

Anadolu'daki kitap hareketliğini tam olarak anlamak ancak oralarda düzenlenen fuarlara katılmakla mümkün… Okuyucunun ilgisini, yayınevlerinin şevkini ve yazarların memnuniyetini ancak onlara sorarak ifade edebiliriz. Biz de Anadolu'da düzenlenen kitap fuarlarına sıklıkla katılan yayınevlerine ve o yayınevleri vesilesiyle fuarlarda okuyucularıyla temas eden yazarlara izlenimlerini ve Anadolu'daki kitap fuarlarının durumunu sorduk. İşte yayınevleri ve yazarların ağzından Anadolu'daki fuarlar ve oraların müdavimleri kitapseverler…

Hamdi Akyol - İz Yayınları: Anadolu'daki kitapçıları da gözetmeliyiz

Türkiye'de fuar şirketleri dışında, genelde belediye, valilik ve/veya üniversite destekli kitap fuarları son yıllarda artmaya başladı. Özellikle büyükşehir veya o kapsamda olmasa bile, üniversite öğrencisinin yoğunluklu olduğu şehirlerdeki kimi fuarlara katılıyoruz. Trabzon, Malatya, Siirt, Konya gibi fuarlar bunlara birer örnek. Bu fuarlar, indirimli satışların yapıldığı panayır hüviyetinde olmadığı, okur-yazar buluşmalarının yaşandığı kültürel etkinlikler olarak düzenlendiğinde olumlu. Ancak sadece satış odaklı katılımlar, taşradaki kitapçı esnafın işlerini olumsuz olarak etkilediği için zararlı bile olabilir. Biz zaten bu gibi fuarlara genelde oradan bir kitapçı esnafını projeye dâhil ederek katılmaya gayret ediyoruz.

Ertürk Aksun - Destek Yayınları: Daha çok destek gerekiyor

Kitap fuarlarının artık Anadolu'da da giderek yaygınlaşmasının direk olumlu olduğunu söyleyerek başlayabilirim. Biz yayıncılar için ezelden beridir en büyük dert kitapların okuyucuya ulaşmasının zorluğu olmuştur. Bu tür fuarlar bizim okuyucuya daha kolay ulaşmamızı sağlıyor. Hem ayrıca yazarların da okuyucuyla temas etmesi için bir yol sunmuş oluyor. Bence özellikle belediyelerin bu tür organizasyonlara daha ciddi ve daha önem vererek hazırlanmaları gerekiyor. Yazar, yayınevi, okur buluşmalarını daha iyi organize etmeleri, sayılarının daha da artırılması gerekiyor.

Doğan Çelik - Nesil Yayınları: Her fuar yeni bir imkân

Anadolu'da günden güne artış gösteren fuarların, yayınevlerine en büyük katkısı toplumun zihin yapısına dair yol haritasının ortaya çıkarılması olsa gerek. Yazarların kendi insanının içerisinde bulunması da düşünce evrenini zenginleştirir. Sadece belirli bir kesime değil insanın olduğu her yere artık kitabın ulaşıyor ve bu durumun bir fuar ortamında gelişiyor olması; Okur, yazar, yayınevi ve düzenleyen kuruluşlar açısından yeni bir sinerji demektir. Ortaya çıkarılan eserlerin, yazarların, yayınevleri tarafından aracısız olarak okuyucuyla buluşturulması, yaptığı işin sonuçlarını direkt olarak gören, elde ettiği cirolar ile varlık sebeplerini pekiştiren yayınevleri tarafından yeni fırsatlar demektir. Sonuç olarak okumaya ve düşünmeye dair her faaliyetin içerisinde bulunarak elini taşın altına koyan yayıncılık sektörünün, Büyükşehir ve Anadolu illerinde daha çok desteklenmesi, imkânlarının artırılması gerekmektedir.

Ertuğrul Alpay - Ötüken Neşriyat: Anadolu'daki kitapçıya da katkısı var

Kitabevleri eskiden zayıf ekonomik kuruluşlardı, bir iki firma hariç -ki onlar da belli başlı birkaç yerde satış yapıyorlar-  eskisinden daha zayıf işletmeler olarak hizmet vermeye çalışıyorlar. Anadolu ve büyük şehirlerdeki kitap fuarları ise, yaklaşık 30 yıldan beri okuyucularda alışkanlık oluşturdu: Okuyucu buralardan indirimli kitap almayı hesap ederek, fuarları bekler oldu. Bizce bunlar kitap tanıtma işlevi görmekten ziyade indirimli kitap satılan kitap panayırları halinde gelişti ve gelişmekte. Bu yönüyle galiba kitapçı esnafının aleyhinde faaliyetler gibi gözüküyorsa da, yılın çok geniş zamanlarında, buralarda az çok göz ve kulak aşinalığı oluşturulan kitapların kitapçıda satılmalarını da sağladığını zannediyoruz. Kitap fuarı, heyecanla beklenen bir faaliyet halini de aldı.

Çoşkun Ören - İttaki Yayınları: Daha da yaygınlaşması gerekiyor

Anadolu fuarları, büyük kentlerde düzenlenen fuarlara nazaran her zaman daha renkli ve heyecanlıdır. Kitabevleri dağılımının 3 büyükşehirde odaklanması nedeniyle kitaplara, yazarlara ve yayınevlerine daha az ulaşabilen okuyucuların akınına uğrar. Özellikle çocukların heyecanı görülmeye değerdir. Biz de İthaki yayınları olarak Anadolu fuarlarına daha özel ve daha sıkı hazırlanırız. Bu fuarların çoğalması ve kitapla buluşma heyecanının daha fazla ile yayılması ana temennimizdir.

Ayhan Aras - Beyan Yayınları: Fuarlar kitaba ilgiyi artırıyor

Anadolu'da düzenlenen kitap fuarları hem yayıncılık sektörü açısından olsun hem o bölgedeki kitabevleri açısından olsun verimli geçen bir etkinliktir. Eğer bunun zamanlamasını ve konumunu iyi belirlersek insanların kitaba olan ilgilerinin daha da arttığını gözlemleyebiliriz. Kitap Fuarlarını biraz daha nitelikli bir hale getirip yayıncı-yazar ve okuru bir arada buluşturabilirsek bu kitapların geniş kitlere ulaşmasını ve aynı zamanda o bölgedeki kitabevlerinin sayısının artmasına sebep olur. Her fuarla beraber o bölgede satılan kitapların hem tür olarak hem de adet bazında bir artış gösterdiğini bunun da gerçekten bir zenginlik olduğunu anlıyoruz.

YAZARLARDAN FUAR İZLENİMLERİ
Ahmet Ümit: Anadolu, İstanbul'dan daha canlı

Kitap fuarlarının Anadolu'nun çeşitli yerlerinde düzenlenmeye başlanması bir kere çok sevindirici bir şey. Çünkü nüfusu 80 milyona yaklaşmış olmasına rağmen kitap okuma oranlarının düşük olduğu ülkemizde bu tür fuarlar kitaba, yazara ve edebiyata ilgiyi artıyor. Anadolu'daki fuarların başlı başına böyle bir güzelliği var. Keşke daha da genelleştirilseler, birçok ilde düzenlenebilse bu fuarlar. İlkokul öğrencileri, liseliler, üniversite öğrencileri, yerel halk bu etkinliklere katılıyorlar ve burada doğrudan yazarlarla tanışıyor ve konuşuyorlar. Bazı fuarlar gerçekten çok profesyonel oluyor, bazılarında ufak tefek sıkıntılar görülüyor ama yine de hoş görülmesi gerekecek şeyler bunlar. Anadolu'da düzenlenen bu tarz fuarlara okurların ilgisinin muazzam olduğunu söylemek gerekir. En son bir ay önce Adana Kitap Fuarı'ndaydım belki İstanbul'daki okuyucudan daha yoğun ve canlı bir katılım vardı, İstanbul'da böyle bir imza günü görmediğimi söyleyeyim, miting gibiydi. Büyükşehirlerdeki okuyucu ile Anadolu'daki okuyucunun aşağı yukarı aynı okuyucu profiline sahip olduğunu görmek mümkün.

Yıldız Ramazanoğlu: Nitelikli okuyucu Anadolu'da

Anadolu'da birçok kitaba zamanında ulaşmak mümkün olmuyor. Sadece çok satan kitapları görebilirsiniz birçok kitabevinde.  Fuarlarla çok daha geniş bir yelpazede kitapların okurla buluşması çok kıymetli. Anadolu'da karşılaştığımız tutkulu kitapseverin,  inanılmaz ayrıntılardan yola çıkan sorular soran, kitabı didik didik etmiş okurun heyecanı elbette yazara da sirayet ediyor. Her şehrin edebiyatı yakından izleyen, tartışan okurları, çok kıymetli yazarları var. Fuarların İstanbul Anadolu arasında kitaba erişim adına mesafelerin ortadan kalkmasına da katkısı var.

Sibel Erarslan: Anadolu fuarlarının asıl katkısı yazarlara

Anadolu'daki kitap fuarlarını elbette önemsiyorum. Gerçi eskiye has sert ve aşılması zor 'merkez/taşra' ayrımının 'okuma' üzerinden kalktığı bir güncellikte önemsemeye dair bu vurgu da klasik gelebilir ama bunun bağlamını 'okurla buluşma'dan ibaret görmüyorum, kendi nefes alışıverişimle ilgili daha çok. Kısırdöngüyü kırış, metropolün üzerinize abana abana giderek kısalttığı görüş ufkunuzu, maruz kaldığınız yabancılaşmayı, yalnızlaşmayı bozuma uğratma imkânı gibi geliyor bana Anadolu'ya her çıkışım. Eskiden yani on yıl kadar öncesinde bile, Anadolu'daki okurların bekledikleri yazarlar olurdu. Şimdilerdeyse yazarların umutla beklediği Anadolu vilayetleri, yeni coğrafyalar var... Mesela Siirt'teki son okuma günleri üç dilli bir kent vurgusundan Mezepotamya'yı kuran medeni birikim havzasından yola çıkılarak kurulmuştu. Malatya, Van, Kars, Erzurum, Bitlis, Diyarbakır, İzmir, Konya... Gözümü kapatıp bir nefeste sayabileceğim sessiz harfler gibi geliyor bana. Bu sessiz harfleri harekelendirenlerse, yazarlardan çok onları şehirlere buyur eden sahipleri... Kitaba sahip olan şehre de sahip oluyor, ev sahibi oluyor. Yazarlarsa tanrı misafiri gibi gelip geçiciliğini fısıldıyorlar dünyanın... Yine de yolcu olmak güzel şeylerin en güzeli diyebilirim...

Gülşah Elikbank: Okurla temasımızı mümkün kılıyor

Kitap fuarları benim için oldukça önemli buluşma mekânları. İstanbul'da yıl içinde, okurlarımızla farklı mekânlarda, mesela kitabevlerinde buluşma imkânımız daha sık oluyor fakat diğer şehirlerde ancak kitap fuarları vesilesiyle onlarla buluşup, birbirimizin gözlerine bakabiliyoruz, sohbet edip edebiyatın içinde kaybolabiliyoruz. Üstelik yılda bir gerçekleşen bu buluşmaları okurlar da bizler gibi heyecanla bekliyorlar ve unutulmaz anılarla dönüyoruz kendi iç dünyamıza. Ben okurlarıyla iletişim halinde olmayı seven yazarlardanım ve kitap fuarları bu olanağı bana en iyi sunan yerlerden.

Ümit Aktaş: Doğrudan kitaba yöneliyorlar

Anadolu'daki kitap fuarlarına birçok kez katıldım. İstanbul'dakilere de öyle. İstanbul'daki okuyucunun çok farklı tatmin yolları var, dolayısıyla kitabı çok da üst sıralara koymuyor. Fakat Anadolu'daki fuarlar yeni yeni düzenlenmeye başlanmasına rağmen çok daha yoğun ve diri olduğunu söylemek mümkün. Bu sadece kitap da değil, aynı şekilde İstanbul'daki okuyucunun yazarlara ulaşabilmesi daha kolay ve mümkünken Anadolu'da bu imkân dâhilinde değil. Yalnızca fuarlar vesilesiyle konuşma ve tanışma imkânına sahip oluyorlar. Ve şunu da rahatlıkla söylemek mümkün, Anadolu'daki okuyucu daha fazla odaklanmış, daha fazla heyecanlı bir okuyucu profili bu. Mesela Malatya'daki fuarda çevre illerden bile okuyucuların geldiğini görmüştük. Daha da yaygınlaştırılmalı. Bu profilde de daha yoğun olarak genç ve bayan okuyucunun ağırlığı belirtilebilir.

Haydar Ergülen: Yazar yolunu bekliyorlar

Adana, Diyarbakır, Bartın, İzmir gibi kentlerimizdeki kitap fuarlarına katıldım, katılıyorum. Diyarbakır'daki gerek şiir etkinliklerinde gerek kitap fuarlarında çok heyecanlı bir okurla karşılaştım. Adana'da da söyleşilere ve imza günlerine hayli okuryazarın geldiğini söyleyebilirim. İzmir kitap fuarına 3 yıldır gidiyorum, doğrusu kalabalık bakımından oransal olarak İstanbul'u andırıyor. Sabırla bekleyen, yazarı da tanımak isteyen ve söyleşi salonlarını dolduran bir okur var İzmir'de. Bartın tabii daha az yayınevi katıldığı için kalabalık olmuyor, ama etkinliklerde yazarın hem gözünü hem gönlünü dolduracak bir okur orada da var... Böyle yazarken birden aklıma geldi, sahi benim memleketimde, Eskişehir'de niye bir kitap fuarı yok? Var da benim haberim mi yok!

Ahmet Turgut: Kitabın coşkusunu yaşıyoruz

Müşterek bir gözlemdir. İstatistikler de bu gözlemi destekler. 'Okumuyoruz!' Yazıyı değil sözü seviyoruz. Bilgiden ziyade duygunun rehberliğine başvuruyoruz. 'Oku!' emrinin birincil muhatapları olmamıza rağmen kitabı değil sohbeti yeğliyoruz. Kimimiz bu durumdan sadece şikâyet ederken, kimilerimiz de yapılması gerekeni belirleyip çözümün parçası olmaya çalışıyor. Samimi niyetler bilinçli emeklerle buluştukça ortaya gayet verimli, görkemli, maksadına hizmet eden kitap fuarları çıkıyor. Okurlar yazarlarla buluşup sayfalardaki kalem izlerini ilk ağızdan dinleyebiliyor. Edebiyat derslerinin pek soğuk bir sorgulaması olan 'Yazar burada ne anlatmak istemiş?' çilesi, bir anda yığınla hayatı değiştiren şok terapilere dönüşüyor. Sohbetin kendisi kitaba ve okumaya yöneldikçe nice genç kardeşimiz okumanın haricinde bir de yazmanın derdine düşüyor. Fuar müdavimi çocuklarımız kitabı durağanlık ve yalnızlık üzerinden değil coşku ve paylaşımlar üzerinden hatırlıyorlar. Fuarlar yenilerine gebe olurken şehir şehir sirayet eden kitapta buluşma aşkı tüm bir neslin ortak paydası haline geliyor. Ve tüm Anadolu kitap açıyor. Bizlere böylesi hazlar yaşatan tüm emektarlara sonsuz teşekkürler…

Yavuz Bahadıroğlu: Anadolu'da güçlü bir potansiyel var

İstanbul'da okuyucularla irtibatım her zaman güçlü olmuştur ama Anadolu okuyucusunun kitaba ve yazara olan ilgisi bambaşka. Anadolu'da konferans verdiğim salonlar her zaman tıklım tıklım doludur, hatta merdivenlere oturanlar, ayakta konferansı dinleyenlere bile rastlamışımdır. Hiç unutmam bir keresinde tam altı saat kitap imzaladım… Saatlerce beklerler ama hiç şikâyet etmezler. Anadolu insanının kitaba ve yazara olan bu ilgisi her zaman duygulandırmıştır beni. Bu yoğun ilgi sadece bana değil, konuştuğum diğer yazar arkadaşlarım da aynı minvalde şeyler söylüyorlar. Anadolu okuyucusu yayınevi ve yazarların yabana atmaması gereken bir potansiyel…

CNR EXPO KİTAP FUARI'NDAN KISA NOTLAR

CNR Kitap Fuarı, 1-9 Mart tarihleri arasında Yeşilköy CNR EXPO'da düzenleniyor.

CNR Expo Kitap Fuarı, 20 milyona yaklaşan nüfusuyla bugüne kadar tek kitap fuarının olduğu İstanbul'un ikinci büyük fuarı olma özelliğini taşıyor.

İlk kez düzenlenen fuara, 150'nin üzerinde katılımcı ve 250'nin üzerinde marka katılıyor.

'En Yenilikçi Kitap Fuarı' sloganıyla yola çıkan fuarı, Basım Yayın Birliği, Sine Fuarcılık'la birlikte ortak organize ediyor.

Fuarın teması 'Sosyal Medya ve Çocuk.' Okuyan yeni nesilleri hedefleyen fuarda çocuk ve gençlere yönelik seminer, söyleşi ve imza günleri de olacak.

CNR Kitap Fuarı'nın TÜYAP'a göre en önemli avantajı şehir merkezine yakınlığı. Ulaşım için farklı alternatif güzergahların kullanılabildiği fuara metro ve deniz yolu ile gitmek mümkün.

CNR Kitap Fuarı mobil aracı, Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de desteğiyle okulları dolaşarak fuarın tanıtımını yapıyor. Fuarda öğrencilere yönelik çeşitli sürprizler de var.

Fuarda alışılmışın dışında pek çok etkinlik de düzenleniyor. www.buhangikitap.com adresi üzerinden başlatılan yarışmaya daha şimdiden binlerce okuyucu katıldı.

Fuara, başta Milli Eğitim olmak üzere pek çok kamu kuruluşu ve sivil STK doğrudan destek veriyor.

Dokuz gün sürecek fuarda, her gün imza, söyleşi, konferans ve tiyatro gibi pek çok etkinlik düzenlenecek.

CNR Kitap Fuarında, daha önceki fuarların aksine ücretsiz giriş yapabileceğiniz, ücretsiz otoparkından faydalanabileceğiniz, kitapseverlere 'yeter ki gelin' diyen pek çok kolaylık da düşünüldü.

10 yıl önce